Bursa'da Yaşayan Suriyelilere Sağlıkta Nitelikli Hizmet - Son Dakika
Güncel

Bursa'da Yaşayan Suriyelilere Sağlıkta Nitelikli Hizmet

Bursa Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Resul Özbek, sadece Suriyelilere hizmet veren sağlık birimlerinin kamplar dışında açıldığı bilinen tek ilin Bursa olduğunu söyledi.

31.10.2014 15:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Resul Özbek, Bursa'da Suriyelilerle ilgili sağlık hizmetleri konusunda açıklamalarda bulundu. Suriyelilere yönelik muayene ve sağlık hizmetleri konusunda Bursa'nın rol model olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Resul Özbek, "Geçtiğimiz Mart ayı başlarında Yıldırım ve Osmangazi ilçelerimizde Toplum Sağlığı Merkezlerimize bağlı sadece Suriyeli misafirlerimize hizmet veren birer sağlık birimi kuruldu. Bu merkezlerimizde Suriyeli misafirlerimize birinci basamak koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetleri verilmektedir. Sadece Suriyelilere hizmet veren sağlık birimlerinin kamplar dışında açıldığı bilinen tek il Bursa'dır. Kamp bulunmayan illerde birinci basamak sağlık hizmetleri, aile hekimleri tarafından verilmektedir" şeklinde konuştu.
Çocuk felci aşısı çalışmalarına ve bulaşıcı hastalık taramalarına önem verdiklerini belirten Uzm. Dr. Özbek,"Birimlerimizde bugüne kadar Suriyeli çocuklara beş aşamalı program kapsamında 4 bin çocuk felci aşısı uygulandı. Aşılamalar yapılırken çocuğun yaşı dikkate alınarak ülkemizde uygulanan çocukluk dönemi ulusal aşı takvimi esas alındı. Ayrıca; aile hekimleri vasıtasıyla birinci derece sağlık hizmetlerinden vatandaşlarımız gibi yararlanabilen misafirlerimize sıtma, tüberküloz ve şark çıbanı gibi bulaşıcı hastalıkları önlemek için de tarama çalışmaları yapılmaktadır." dedi.

Yenidoğanlara Topuk Kanı Muayenesi

Bulaşıcı hastalıkları önlemenin yanı sıra başta bebekler olmak üzere, çocuk ve kadın sağlığını korumaya yönelik hizmetler de devam ettiğini ifade eden Özbek, "Ayda ortalama 50 civarında yenidoğandünyaya gelmekte ve bu yenidoğanların topuk kanları alınarak kalıtsal hastalık açısından taranmaktadır. Ayrıca iki ay ile bir buçuk yaş arasında yapılan; kızamık, kızamıkcık, kabakulak, pnömokok ve çocuk felci aşılarının aylık en yüksek ortalamaya sahip aşılar olması da sağlık çalışanlarımızın ve Suriyelilerin bu hizmeti önemsediğini göstermektedir" ifadelerini kullandı.

Okulda Aşı Faaliyetleri Başladı

Bursa'daki okullarda eğitimini sürdüren Suriyeli çocuklara yönelik aşı faaliyetleri konusunda da bilgiler aktaran Özbek, "Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte merkez ilçelerdeki devlet okullarında eğitimini sürdüren Suriyeli çocuklara yönelik aşı faaliyetlerine başladık. Aşılama faaliyetlerimiz yakın zamanda tüm ilçelerimizde uygulanmaya başlayacak" şeklinde konuştu.

Doğru Teşhis İçin Tercümanın Önemi Büyük

Toplum sağlığı merkezlerinde Suriyelilerle hekimler arasında iletişimi kuracak tercümanlarının önemine değinen Özbek, "Tercüman, sağlık hizmetlerinin her aşamasında Suriyeli misafirlerimizle hekimlerimiz arasında oldukça önem arz etmekteler. Şu anda bünyemizde dört tane tercümanımız var ve bu sayının artması için çalışıyoruz. Aşı kartını okuyamadığınız, önceki aşılarını sorgulayamadığınız, en azından aşıya karşı alerjisi olup olmadığını bilemediğiniz birisine doğru sağlık hizmeti vermeniz mümkün değildir" diye konuştu.

Bursa'da Suriyelilere yönelik yapılan sağlık çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğinin altını çizen Özbek, çalışmaların ülke geneline örnek teşkil etmeye devam edeceğini söyledi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Bursa'da Yaşayan Suriyelilere Sağlıkta Nitelikli Hizmet - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık
    01:57 Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık

    Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, Fenerbahçe ile oynadıkları zorlu maçta dayanma güçlerini sonuna kadar kullandıklarını belirterek, penaltı atışlarına kalmasının futbolcuların becerisine bağlı olduğunu söyledi. Mendilibar ayrıca, Avrupa kupalarında yarı finale kalmanın kendisini şanslı hissettirdiğini ve penaltılara bakmadığını ifade etti.

  • Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem
    01:09 Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedildi. Depremde can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.

  • Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu
    00:52 Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan hastanenin bahçesindeki trafoda çıkan yangın, paniğe neden oldu. Yangın, hızlı bir şekilde kontrol altına alınarak söndürüldü. Tedbir amacıyla hastanenin elektriği bir süre kesildi.

  • Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu
    00:48 Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu

    Giresun'un Bulancak ilçesinde gerçekleşen kuyumcu soygununda çalınan altınlar, Giresun Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan titiz çalışmalar sonucunda kısa sürede bulundu. İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı, Giresun'un huzuru için çalışmalarına devam edeceğini açıkladı.

  • Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kırsal Bölgelerde Uygulama Yaptı
    00:35 Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kırsal Bölgelerde Uygulama Yaptı

    Bursa İl Jandarma Komutanlığı, kentin kırsal bölgelerinde vatandaşların huzur ve güveni için uygulama gerçekleştirdi. Uygulama sonucunda çeşitli suçlardan aranan 25 kişi yakalanırken, uyuşturucu madde ele geçirildi. Ayrıca, trafik denetimlerinde 72 araç sürücüsüne toplamda 233 bin lira idari ceza kesildi ve 24 araç trafikten men edildi.


Advertisement