Bursa'da "Yerel Yönetimlerde Yolsuzlukla Mücadelede Etkinliğin Artırılması" Çalıştayı - Son Dakika
Yerel

Bursa'da "Yerel Yönetimlerde Yolsuzlukla Mücadelede Etkinliğin Artırılması" Çalıştayı

"Yerel Yönetimlerde Yolsuzlukla Mücadelede Etkinliğin Artırılması" konulu bir çalıştay düzenledi.

09.12.2011 11:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'da, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı ve İngiltere Hükümeti arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde,

"Yerel Yönetimlerde Yolsuzlukla Mücadelede Etkinliğin Artırılması" konulu bir çalıştay düzenledi.

Bursa Vali Vekili Ahmet Hamdi Usta, bir otelde düzenlenen çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin artık "yönetişim" tabiriyle tanışmaya başladığını belirtti.

Usta, önceleri yukarıdan aşağıya doğru "buyurgan" bir yönetim şekli bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Modern anlamda yönetişim şeklinde ise yukarıdan aşağıya ve aynı zamanda yatay olarak da etkilenmenin olduğu yöneten, yönetilen ve denetleyenlerin ortak akıl oluşturduğu bir yönetim sistemi benimseniyor. Şimdilerde bu sistem, idari yapımızda olduğu gibi teftiş dahil bütün yönetim sistemimize girmiş durumda. Bizim klasik teftiş sistemimiz, daha çok eksik bulmaya ve yanlışlık yapıldıktan sonra cezalandırmaya yönelik bir uygulama idi. Yeni kamu yönetimi anlayışında artık bu terk edilerek önleyici, yönlendirici yanlışlıklar yapılmadan önüne geçme amacı benimsenmiştir. İşte bu kapsamda bu çalıştayı çok önemsiyorum."

Mülkiye Müfettişi Dr. Kasım Turgut da önceleri yolsuzluğun sadece kamu kurumlarında olduğunun düşünüldüğünü ifade ederek, şimdilerde ise artık özel sektörde de yolsuzluk yapıldığının kabul edilmeye başlandığını söyledi.

Turgut, son yıllarda yolsuzlukla mücadelede uluslararası düzeyde ciddi anlaşmalara imza atıldığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Bunlardan bir tanesi Birleşmiş Milletler Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi. Bu sözleşmeyi Türkiye 2006 yılında kabul etmiştir. Bir ülkede yolsuzluk, kalkınma ve hukukun üstünlüğünü tehlikeye sokuyor. İstikrar ve güvenliği tehdit ediyor. Demokratik ve etik değerleri zayıflatıyor. Adaleti zaafa uğratıyor. Devletler arası ilişkilerin iç içe girdiği günümüzde yolsuzlukla mücadelenin devletlerin iş birliğiyle yapılması gerekiyor. Hatta bununda yetersiz olduğu, sivil toplum kuruluşları ile kamuoyu desteğinin zaruri olduğu görülüyor. Aksi takdirde başarı şansı görünmüyor. Öncellikle saydamlığın oluşturulması gerekiyor. Önemli olan yolsuzluk yapılmadan önleyici tedbirlerin alınmasıdır."

Dr. Kasım Turgut'un yanı sıra İbrahim Sevimli ve Talip Yel'in de konuşmacı olarak katıldığı çalıştay, iki oturumda tamamlandı.

- BURSA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bursa'da 'Yerel Yönetimlerde Yolsuzlukla Mücadelede Etkinliğin Artırılması' Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement