Bursa dünyaya tohum ihraç edecek - Son Dakika
Ekonomi

Bursa dünyaya tohum ihraç edecek

- Bursa dünyaya tohum ihraç edecek Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nden temin edilen 4 adet yerli ve milli hibrit silajlık mısır çeşidinin hasadı gerçekleştirildi.

12.09.2020 12:03  Güncelleme: 13:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- Bursa dünyaya tohum ihraç edecek

BURSA - Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nden temin edilen 4 adet yerli ve milli hibrit silajlık mısır çeşidinin hasadı gerçekleştirildi.

Bursa'da ilk denemesi yapılan ve Orhaneli Göynükbelen Mahallesinde çiftçilik yapan Tuncay Tutkun'un tarlasında gerçekleştirilen hasat etkinliğinde konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Hamit Aygül, "Hayvancılıkta önemli bir girdi olan yemin maliyetlerinin düşürülmesi için üreticilerimizin mevcut arazilerinde üretim yapması önemli. Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus; çiftçilerimizin belli başlı tohumlarda marka isimlere yönelmesinden çok, ülkemizde üretimi yapılan yerli ve milli tohumları kullanması. Son zamanlarda geliştirilen yerli çeşitlerden artık oldukça yüksek verim elde edilmektedir. Bu yerli tohum çeşitlerini kullanarak üreticilerimizi desteklemiş olacağız ve yabancı çeşit tahakkümünden kurtulacağız. Orhaneli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden temin edilen 4 adet yerli sılajlık mısır çeşidinin (Hacıbey, Aga, Ada 523 ve Pehlivan), 2 ayrı noktada 4 ayrı üreticimizin arazinde ekildi. Bunların gelişme performansları oldukça başarılı bulunmuş olup, bitki boyu ortalama 3 metreyi aşmıştır. Dekardan alınacak sılajlık mısır verim ortalaması 6 tonun üzerinde beklenmektedir. Bursa'da 2019 yılında 213 bin 582 dekar alanda 1,2 milyon ton sılajlık mısır üretmiş olup, bunu daha da artırmamız gerekmektedir" dedi.

Yerli ve milli üretime desteğin bundan sonra da artarak devam edeceğini kaydeden Tarım ve Orman İl Müdürü Hamit Aygül, "Bursa Türkiye'nin çok önemli bir tohum üretim merkezidir ve burada üretilen tohumlar ülkemizin her yanına ulaşmakta ve ihraç da edilmektedir. Bursa hayvancılık bakımından çok önemli bir il olup, hayvancılık giderlerinin yüzde 70'ini oluşturan yem giderlerinin düşürülmesi için mutlaka yem bitkisi üretimine önem vermemiz gerekiyor" diye konuştu.

Çiftçilerle, üretici örgütleriyle ve muhtarlarla birlikte çalışmaların artarak devam edeceğini belirten Aygül, "Çiftçilerimiz salgın sürecinde gerçekten çok özverili bir şekilde çalışmışlardır. Bu sebeple onları yürekten kutluyorum. Ellerine ve yüreklerine sağlık. İnşallah daha güzel üretim ve gelirler elde ederler. Bakanlığımız yerli ve milli tohum üretimine çok büyük önem vermekte olup son 17 yılda bu konuda ciddi ilerlemeler sağlanmıştır. 2002 yılında 145 bin ton olan tohum üretimimiz 8 kat artarak 2019 yılında 1 milyon 134 bin tona yükselmiş ve bu dönemde ihracatımız 17 milyon dolardan 9 kat artarak 150 milyon dolara çıkmıştır" diye konuştu.

Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Islah ve Genetik Bölüm Başkanı Ahmet Duman ise, "Geliştirdiğimiz çeşitlerimiz yoğun bir verim potansiyeline sahip olarak çıkmaya başladı. Aga çeşidimiz tescil komitesinden birinci çıkarak tescil oldu. Bizim kendi mühendislerimize güvenin, inanmanın bir ürünüdür aslında. Geçen sene İsrail'e birkaç milyon dolarlık tohum sattık. Bu tohum firması Güney Amerika'da, Afrikada, Pakistan ve Hindistanda fabrika kurmaya başlayarak dünyaya tohum satmaya başladı. Bunu gören Amerikan şirketleri "dur sen bu kadar büyüyemezsin, biz seni satın alalım" diyerek 4 milyar dolar teklif ettiler. Firma teklifi kabul etmedi. Ülkemizin gelişmesi için çiftçimizin her zaman olduğu gibi yanındayız" şeklinde konuştu.

Tarla sahibi Tuncay Tutkun "Yıllardır ithal mısır ekerdik . Bu kadar verimli ürün ile ilk kez karşılaştım. Daha önce mısırlar bir iki koçan verirken, bu özel ürün AGA çeşidi 2 ile 7 koçana kadar ürün verebiliyor. Köylümüz de bizden örnek alarak araştırma yapıyor. Onlar da ekmeye ve çok talep almaya başladım. Tohumu üreten tüm yetkililere teşekkür ederim" dedi.

Etkinliğe Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Orhaneli Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Orhaneli Belediye Başkan Yardımcısı Salim Aktürk, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Islah ve Genetik Bölüm Başkanı Ahmet Duman, Orhaneli Ziraat Odası Başkanı Nafiz Kaya,Orhaneli İlçe Tarım ve Orman Müdür vekili Osman Yorulmaz İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleri, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.

Bursa dünyaya tohum ihraç edecek
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Bursa dünyaya tohum ihraç edecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement