Bursa İş Dünyası Enflasyon Rakamlarını Değerlendirdiler - Son Dakika
Yerel

Bursa İş Dünyası Enflasyon Rakamlarını Değerlendirdiler

Bursa İş Dünyası Enflasyon Rakamlarını Değerlendirdiler

Bursa iş dünyası temsilcileri, Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) tarafından açıklanan 2013 yılı Şubat ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdiler.

04.03.2013 17:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa iş dünyası temsilcileri, Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) tarafından açıklanan 2013 yılı Şubat ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdiler.

Yapılan açıklamalarda bir önceki aya göre, Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE), yüzde 0,30 artığı, Üretici Fiyatları Endeksi'nin ise (ÜFE) yüzde 0,13 gerileme yaşandığı, böylece yıllık enflasyonun TÜFE'de yüzde 7,03, ÜFE'de yüzde 1,84 olarak artış gösterdiğinin gözlemlendiği ifade edildi. Açıklamalarda piyasalardaki nakit akışındaki yavaşlama ve kredilere getirilen sınırlama ile yaşanan daralmaya da dikkat çekildi. Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak, Ocak ayında gıda ve giyimden kaynaklanan nedenlerle aşırı yükselen enflasyonun yeniden düşüş eğilimine girdiğini söyledi. Şubat ayındaki düşüşün en önemli nedeninin giyimdeki sezon sonu indirimleri olduğuna dikkat çeken BESOB Başkanı Tak, "Piyasalarda oluşan durgunluk dolayısıyla esnaf ve sanatkarlarımız indirimli satışlara erken başladılar. Böylece enflasyonda düşüş başladı. Fakat çekirdek enflasyonda özellikle gıda kalemlerindeki yükselme sürüyor" dedi.

Esnaf ve sanatkarlar olarak huzura çok önem verdiklerini de söyleyen BESOB Başkanı Arif Tak, hükümet tarafından yürütülen terörü bitirme çalışmalarını desteklediklerini belirterek, "Huzur ve güven ortamı tesis edildiğinde diğer sorunlarımızı daha kolay çözeceğimize inanıyoruz" diye konuştu.

İTSO: "NAKİT SIKINTISI VAR"

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl, Şubat ayında enflasyonunda düşüş eğilimine girdiğini ve beklentilerin de altında gerçekleştiğini söyledi. Başkan Metin Anıl TÜFE'deki düşüşün giyim fiyatlarındaki indirimden kaynaklandığını belirterek, "Sebze-meyve ve et fiyatlarının ise yüksek seyretmeye devam ettiğini gördük" diye konuştu.

Enflasyonun Ocak ayındaki aşırı yükselmesinin ardından tekrar yavaşlamasının piyasalarda oluşan tedirginliği dağıttığına dikkat çeken Metin Anıl, "Mart ve Nisan aylarında enflasyon yüksel çıkmaya devam edecektir. Ancak devam eden aylarda yeniden düşük çıkacağını tahmin ediyoruz. Dış kaynaklı anormal bir baskı oluşmaz ise enflasyon hedeflenen sınırlarda kalacaktır" dedi.

Metin Anıl açıklamasında enflasyonun Ocak ayındaki yükselmesiyle piyasaların nakit akışının yavaşlatıldığını, bu sebeple reel sektörde ciddi bir finansman sorunu yaşanmaya başladığını da söyledi. Anıl ekonomi yönetiminden piyasaları rahatlatacak tedbirler almasını beklediklerini de sözlerine ekledi.

"PİYASALAR SIKIŞTI"

Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (ANASİAD) Genel Başkan Vekili Erol Dağlıoğlu Şubat ayında enflasyonun beklentilerin altında çıkması ile bu konuda Ocak ayında oluşan tedirginliğin kısmen dağıldığını söyledi. Erol Dağlıoğlu, Ocak ayındaki aşırı yükselme ile ekonomi yönetiminin nakit akışına sınırlama getirdiğini, bu yüzden de ekonomide daralma ve sıkışma oluştuğuna da dikkat çekerek, "Enflasyonla mücadele için tarımda piyasa düzenlemesi, dolaylı vergilerin azaltılması gibi sektörel önlemler alınması daha doğrudur. Bunlar yapılmaksızın yalnızca kredi ve likidite hacmi sınırlandığında ekonomide durgunluk oluşuyor. Böylece reel sektör gereksiz veya aşırı bir bedeler ödüyor. Kredi artışının sınırlandırılması reel sektörü vurmaktadır. Bu nedenle ekonomi yönetiminin mevcut politikayı gözden geçirmesi ve ekonomiyi canlandıracak önlemlere ağırlık vermesinin gerekli olduğuna inanıyoruz" dedi.

"ENFLASYON KADAR BÜYÜMEDE ÖNEMLİ"

Ahşap Palet Sanayicileri Derneği (TAPSİAD) Başkanı Akın Balcıoğlu, şubat ayında enflasyonun beklentilerin biraz altında gerçekleştiğini söyledi. Akın Balcıoğlu Ocak ayının ortalarından sonra piyasalarda iyileşme görüldüğünü Şubat ayı süresince iyileşmenin devam ettiğini belirterek, "Sipariş almaya başladık. Henüz istenen düzeyde olmasa da olumlu bir hava oluşmaya başladı" dedi.

Şubat ayında reel sektörün nakit sıkıntısı çektiklerini de vurgulayan Balcıoğlu, "Piyasada şu anda en büyük sorun nakit sıkıntısıdır. Ekonomi yönetimi enflasyon riski nedeniyle likidite akışını yavaşlattı. Bu konuda piyasaların rahatlatılması lazımdır. Enflasyon kadar ekonominin sürdürülebilir büyümesi de önemlidir" şeklinde konuştu.

(YS)

04.03.2013 17: 17: 34

TSI

NNNN - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bursa İş Dünyası Enflasyon Rakamlarını Değerlendirdiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement