Bursa İşte Acele Kamulaştırma Yapılacak Arsalar 1- - Son Dakika
Güncel

Bursa İşte Acele Kamulaştırma Yapılacak Arsalar 1-

Bursa İşte Acele Kamulaştırma Yapılacak Arsalar 1-

Bakanlar Kurulu'nun, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi kapsamında, 'Acele Kamulaştırma' kararı aldığı Bursa'nın Karacabey İlçesi'ne bağlı köylerde yaşayan vatandaşlar, dava açmaya hazırlanıyor.

09.12.2015 16:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bakanlar Kurulu'nun, Gebze-Orhangazi- İzmir Otoyolu Projesi kapsamında, 'Acele Kamulaştırma' kararı aldığı Bursa'nın Karacabey İlçesi'ne bağlı köylerde yaşayan vatandaşlar, dava açmaya hazırlanıyor. Daha önce 'Toplulaştırma' yoluyla bedel ödemeden yapılan işlemlerle ilgili Danıştay'daki davayı kazanan köylüler, 'Devletin kararına karşı boynumuz kıldan ince ama arazilerimiz ucuza gitmesin" dediler.

İstanbul-İzmir otoyolu kapsamında Bursa ve Balıkesir'de 30 köy ve mahallede acele kamulaştırma kararı alındı. Kamulaştırma yüzlerce parseli kapsayacak. Son yılların büyük kamulaştırma hamlelerinden olan ve yüzlerce parseli kapsayan alanların listesi dün Resmi Gazetede yayınlandı. Bakanlar Kurulu kararı uyarınca Bursa'nın Kadırga, Büyükbalıklı, Çaylı, Konaklı, Canbalı, Canbaz, Gönü, Harmanlı, Hürriyet, Muratlı, Runguçpaşa, Seyran, Yolağızı, Taşpınar, Subaşı, Sırabademler, Karakoca, Adaköy, Çeltikçi, Durumtay, Koşuboğazı, Taşköprü, Yumurcaklı ve Balıkesir'in Karapürçek, Söğütçayır, Duman, Yenimahalle, Yahyaköy, Ömerköy, Balıkdere köy ve mahallelerinde acele kamulaştırma yapılacak.

Otoyol güzergahında yeralan Bursa'nın Karacabey İlçesi'ndeki 2 mahalle ve 11 köyde tarım arazilerinde 'toplulaştırma' yoluyla bedel ödemeden yapılan işlemler, Karacabey'de yaşayan üç arazi sahibinin bu uygulamaya, Anayasa ve Toplulaştırma Kanunu'nun amacı ile bağdaşmadığı'nı gerekçe göstererek, 4 Ocak 2013'te Danıştay'a iptal davası açmıştı. 2 yıl 10 ay süren yargılama sonucunda Danıştay 17'nci Dairesi, 29 Eylül 2015'te bire karşı dört oy ile İstanbul- Orhangazi- İzmir Karayolunun Karacabey bölgesinde uygulananan 'Toplulaştırma' işleminin iptaline karar vermişti.

Yüksek Mahkemenin iptal kararıyla Karayolları Genel Müdürlüğü'nün bu bölgelerde yol yapımı işlemlerinde kamulaştırma seçeneği kalmıştı.

Arazilerin den yol geçen köy sakinleri zarar edecekleri gerekçesiyle acele kamulaştırmaya karşı çıkıyor. Köylerinden yol geçmesine karşı olmadıklarını dile getiren Harmanlı Köyü'nde oturan Recep Karasakal, 'Biz köylü olarak yol yapılmasına karşı değiliz. Ancak daha önce yol yapımında arsa sahibine ödeme yapılmayan 'toplulaştırma' yöntemi ile yol yapılacaktı. Bizde mahkemeye gittik ve toplulaştırma ile yol yapım kararını iptal ettik. Ancak şimdi de acele kamulaştırma yöntemiyle arsalarımıza el konulmak isteniyor. Burada devlet arsa fiyatlarını kendisi belirleyecek ve arsa sahibinin bu karara itiraz etmesi mümkün olmayacak. Bu sebeple arsalarımız ucuza gidecek. Biz ne fazla ne eksik istiyoruz. Hakkımız neyse onu istiyoruzö dedi.

Arazisinden yol geçen Harmanlı köyü sakini İsmail Parlak ise, devletin kendilerine adaletli davranması gerektiğini söyledi. Arsanın normal değerini istediklerini söyleyen Parlak.ö Devletimize karşı boynumuz kıldan ince. Ama biz hakkımızı istiyoruz. Fazlasını da istemiyoruz. Yeter ki yol geçecek diye arsalarımız ucuza gitmesinö ifadelerini kullandı.

'NORMAL KAMULAŞTIRMA OLSUNö

Yol projesinin ardından köyün kalkınacağını söyleyen Harmanlı Köyü Muhtarı Erdem Çolak, acele kamulaştırma değil, normal kamulaştırma istediklerini söyledi. Çolak, 'Köyümüzün yetiştirdiği hukukçulardan aldığımız bilgiye göre acele kamulaştırma arsa sahiplerinin zarar etmesine yol açıyor. Çünkü devlet kendi yöntemiyle arsanıza değer biçiyor ve siz o parayı almak zorundasınız. İtiraz hakkınız olmuyor. Örneğin bir vatandaşın arsasının normal değeri 10 bin lira. Devlet bu vatandaşa 5 bin lira veriyor. Normal kamulaştırma yapılırsa vatandaş 'Benim arsamın değeri daha yüksek' deyip arsasını devlete vermeyebilir. Ancak acele kamulaştırma yöntemiyle bu işlem yapılırsa itiraz hakkınız olmaz ve devlete arsayı vermek zorunda kalırsınız? dedi.

Harmanlıda'ki tarlaların yüzde 50'sinin emlakçılarca alındığını söyleyen Çolak, köyde 140 kişinin arsasına yol geçeceğini söyledi. Köyde en ucuz arsanın dönüm başına 30 bin lira olduğuna dikkat çeken Çolak, en pahalı arsanın ise 100 bin lira olduğunu kaydetti.

EMLAKÇILAR PROJEYİ FIRSAT BİLDİ

Bu arada, özellikle Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Uluabat Gölü ve Marmara denizini birleştirme projesi ile körfez geçiş projesini duyan emlakçıların, Uluabat Gölü ve Marmara denizine yakın olan köylerden dönüm dönüm arazi almaya başladıklarını kaydeden köylüler, 'En ucuz arsayı 30 bin liraya alan emlakçılar ellerinde binlerce dönüm araziyi bekletiyor. Projenin bitmesini bekleyen emlakçılar, ucuz fiyata aldıkları arsaları projenin bitmesiyle satmayı düşünüyor. Bankalara kredi borçları olan bazı köylüler ise çareyi arsalarını emlakçıya satmakta buluyorö diye konuştular.

'ACELE KAMULAŞTIRMA OLAĞANÜSTÜ DURUMLARDA UYGULANABİLİRö

Köylülerin avukatlığını yapan Taylan Dinçer, Bakanlar Kurulu'nun 'Acele Kamulaştırma' kararının bu bölge için uygulanamayacağını savunarak, yeniden Danıştay'a dava açacaklarını söyledi. Acele Kamulaştırma kararlarının Milli Savunma ve olağanüstü durumlarda uygulanabileceğini ileri süren Dinçer, "Karayolları Genel Müdürlüğü'nün bu bölge için normal kamulaştırma işlemi yapması gerekir. Yani arazi sahipleri pazarlığa çağrılacak, uyuşmazlık olursa idare dava açacak. Arazi sahipleri olarak normal kamulaştırma işleminin uygulanmasını istiyoruz. Bu yüzden yeniden yargıya başvuracağız" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bursa İşte Acele Kamulaştırma Yapılacak Arsalar 1- - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.

  • Düzce'de 1 haftada 8 bin araç denetlendi, bin 417 araca 671 bin lira ceza
    02:49 Düzce'de 1 haftada 8 bin araç denetlendi, bin 417 araca 671 bin lira ceza

    Düzce'de polis ekipleri Ramazan ayında da kural tanımayan sürücülere yönelik denetimlerini sürdürürken, denetlenen 8 bin 96 araçtan bin 417'sine cezai işlem uygulandı. Yapılan kontrollerde toplamda 671 bin 159 lira cezai işlem uygulanırken, 16 bin 587 kişi sorgulandı ve 30 aranan şahıs gözaltına alındı. Ayrıca 110 araç trafikten men edildi.

  • Düzce'de Ramazan Ayında Kural Tanımayan Sürücülere Cezai İşlem Uygulandı
    02:46 Düzce'de Ramazan Ayında Kural Tanımayan Sürücülere Cezai İşlem Uygulandı

    Düzce'de polis ekipleri Ramazan ayında da kural tanımayan sürücülere yönelik denetimlerini sürdürürken, denetlenen 8 bin 96 araçtan bin 417'sine cezai işlem uygulandı. Trafik denetimlerinde 94 okul servisi, 281 motosiklet ve 7 bin 721 araç kontrol edildi. Toplamda 671 bin 159 lira cezai işlem uygulandı ve 30 aranan şahıs gözaltına alındı.


Advertisement