Bursa İşte Acele Kamulaştırma Yapılacak Arsalar 2- - Son Dakika
Güncel

Bursa İşte Acele Kamulaştırma Yapılacak Arsalar 2-

Bursa İşte Acele Kamulaştırma Yapılacak Arsalar 2-

Bakanlar Kurulu'nun, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi kapsamında, 'Acele Kamulaştırma' kararı aldığı Bursa'nın Karacabey İlçesi'ne bağlı köylerde yaşayan vatandaşlar, dava açmaya hazırlanıyor.

09.12.2015 16:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bakanlar Kurulu'nun, Gebze-Orhangazi- İzmir Otoyolu Projesi kapsamında, 'Acele Kamulaştırma' kararı aldığı Bursa'nın Karacabey İlçesi'ne bağlı köylerde yaşayan vatandaşlar, dava açmaya hazırlanıyor. Daha önce 'Toplulaştırma' yoluyla bedel ödemeden yapılan işlemlerle ilgili Danıştay'daki davayı kazanan köylüler, 'Devletin kararına karşı boynumuz kıldan ince ama arazilerimiz ucuza gitmesin" dediler.

İstanbul-İzmir otoyolu kapsamında Bursa ve Balıkesir'de 30 köy ve mahallede acele kamulaştırma kararı alındı. Kamulaştırma yüzlerce parseli kapsayacak. Son yılların büyük kamulaştırma hamlelerinden olan ve yüzlerce parseli kapsayan alanların listesi dün Resmi Gazetede yayınlandı. Bakanlar Kurulu kararı uyarınca Bursa'nın Kadırga, Büyükbalıklı, Çaylı, Konaklı, Canbalı, Canbaz, Gönü, Harmanlı, Hürriyet, Muratlı, Runguçpaşa, Seyran, Yolağızı, Taşpınar, Subaşı, Sırabademler, Karakoca, Adaköy, Çeltikçi, Durumtay, Koşuboğazı, Taşköprü, Yumurcaklı ve Balıkesir'in Karapürçek, Söğütçayır, Duman, Yenimahalle, Yahyaköy, Ömerköy, Balıkdere köy ve mahallelerinde acele kamulaştırma yapılacak.

Otoyol güzergahında yeralan Bursa'nın Karacabey İlçesi'ndeki 2 mahalle ve 11 köyde tarım arazilerinde 'toplulaştırma' yoluyla bedel ödemeden yapılan işlemler, Karacabey'de yaşayan üç arazi sahibinin bu uygulamaya, Anayasa ve Toplulaştırma Kanunu'nun amacı ile bağdaşmadığı'nı gerekçe göstererek, 4 Ocak 2013'te Danıştay'a iptal davası açmıştı. 2 yıl 10 ay süren yargılama sonucunda Danıştay 17'nci Dairesi, 29 Eylül 2015'te bire karşı dört oy ile İstanbul- Orhangazi- İzmir Karayolunun Karacabey bölgesinde uygulananan 'Toplulaştırma' işleminin iptaline karar vermişti.

Yüksek Mahkemenin iptal kararıyla Karayolları Genel Müdürlüğü'nün bu bölgelerde yol yapımı işlemlerinde kamulaştırma seçeneği kalmıştı.

Arazilerin den yol geçen köy sakinleri zarar edecekleri gerekçesiyle acele kamulaştırmaya karşı çıkıyor. Köylerinden yol geçmesine karşı olmadıklarını dile getiren Harmanlı Köyü'nde oturan Recep Karasakal, 'Biz köylü olarak yol yapılmasına karşı değiliz. Ancak daha önce yol yapımında arsa sahibine ödeme yapılmayan 'toplulaştırma' yöntemi ile yol yapılacaktı. Bizde mahkemeye gittik ve toplulaştırma ile yol yapım kararını iptal ettik. Ancak şimdi de acele kamulaştırma yöntemiyle arsalarımıza el konulmak isteniyor. Burada devlet arsa fiyatlarını kendisi belirleyecek ve arsa sahibinin bu karara itiraz etmesi mümkün olmayacak. Bu sebeple arsalarımız ucuza gidecek. Biz ne fazla ne eksik istiyoruz. Hakkımız neyse onu istiyoruzö dedi.

Arazisinden yol geçen Harmanlı köyü sakini İsmail Parlak ise, devletin kendilerine adaletli davranması gerektiğini söyledi. Arsanın normal değerini istediklerini söyleyen Parlak.ö Devletimize karşı boynumuz kıldan ince. Ama biz hakkımızı istiyoruz. Fazlasını da istemiyoruz. Yeter ki yol geçecek diye arsalarımız ucuza gitmesinö ifadelerini kullandı.

'NORMAL KAMULAŞTIRMA OLSUNö

Yol projesinin ardından köyün kalkınacağını söyleyen Harmanlı Köyü Muhtarı Erdem Çolak, acele kamulaştırma değil, normal kamulaştırma istediklerini söyledi. Çolak, 'Köyümüzün yetiştirdiği hukukçulardan aldığımız bilgiye göre acele kamulaştırma arsa sahiplerinin zarar etmesine yol açıyor. Çünkü devlet kendi yöntemiyle arsanıza değer biçiyor ve siz o parayı almak zorundasınız. İtiraz hakkınız olmuyor. Örneğin bir vatandaşın arsasının normal değeri 10 bin lira. Devlet bu vatandaşa 5 bin lira veriyor. Normal kamulaştırma yapılırsa vatandaş 'Benim arsamın değeri daha yüksek' deyip arsasını devlete vermeyebilir. Ancak acele kamulaştırma yöntemiyle bu işlem yapılırsa itiraz hakkınız olmaz ve devlete arsayı vermek zorunda kalırsınız? dedi.

Harmanlıda'ki tarlaların yüzde 50'sinin emlakçılarca alındığını söyleyen Çolak, köyde 140 kişinin arsasına yol geçeceğini söyledi. Köyde en ucuz arsanın dönüm başına 30 bin lira olduğuna dikkat çeken Çolak, en pahalı arsanın ise 100 bin lira olduğunu kaydetti.

EMLAKÇILAR PROJEYİ FIRSAT BİLDİ

Bu arada, özellikle Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Uluabat Gölü ve Marmara denizini birleştirme projesi ile körfez geçiş projesini duyan emlakçıların, Uluabat Gölü ve Marmara denizine yakın olan köylerden dönüm dönüm arazi almaya başladıklarını kaydeden köylüler, 'En ucuz arsayı 30 bin liraya alan emlakçılar ellerinde binlerce dönüm araziyi bekletiyor. Projenin bitmesini bekleyen emlakçılar, ucuz fiyata aldıkları arsaları projenin bitmesiyle satmayı düşünüyor. Bankalara kredi borçları olan bazı köylüler ise çareyi arsalarını emlakçıya satmakta buluyorö diye konuştular.

'ACELE KAMULAŞTIRMA OLAĞANÜSTÜ DURUMLARDA UYGULANABİLİRö

Köylülerin avukatlığını yapan Taylan Dinçer, Bakanlar Kurulu'nun 'Acele Kamulaştırma' kararının bu bölge için uygulanamayacağını savunarak, yeniden Danıştay'a dava açacaklarını söyledi. Acele Kamulaştırma kararlarının Milli Savunma ve olağanüstü durumlarda uygulanabileceğini ileri süren Dinçer, "Karayolları Genel Müdürlüğü'nün bu bölge için normal kamulaştırma işlemi yapması gerekir. Yani arazi sahipleri pazarlığa çağrılacak, uyuşmazlık olursa idare dava açacak. Arazi sahipleri olarak normal kamulaştırma işleminin uygulanmasını istiyoruz. Bu yüzden yeniden yargıya başvuracağız" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bursa İşte Acele Kamulaştırma Yapılacak Arsalar 2- - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Muğla'da Kalbinde Sorun Bulunan Bebek Ambulans Uçakla İstanbul'a Sevk Edildi
    10:34 Muğla'da Kalbinde Sorun Bulunan Bebek Ambulans Uçakla İstanbul'a Sevk Edildi

    Muğla'nın Menteşe ilçesinde, kalbinde sorun bulunan 2 günlük bebek, ambulans uçakla İstanbul'a sevk edildi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde dünyaya gelen bebeğe, kalbinde yaşanan sorun nedeniyle ileri yoğun bakım tedavisi uygulanmasına karar verildi. Bebek için Sağlık Bakanlığından ambulans uçak talebinde bulunuldu ve talep olumlu karşılandı. Ambulans uçak, Milas-Bodrum havalimanına indi ve bebek İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi'ne nakledildi.

  • Kuşadası Belediye Başkanı Çınarköy'e Yörük Festivali Müjdesi Verdi
    10:34 Kuşadası Belediye Başkanı Çınarköy'e Yörük Festivali Müjdesi Verdi

    Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Çınarköy Mahallesi'ni ziyaret ederek bir sonraki görev döneminde 'Çınarköy Yörük Festivali' düzenleyeceklerini müjdeledi. Günel, köylerin sorunlarına daha çok eğileceğini ve köy yollarını yenileyeceğini belirtti.

  • Türkiye Yerel Yöneticilerini Seçmek İçin Sandık Başına Gidecek. Bir Milyon 32 Bin 610 Genç İlk Kez Oy Kullanacak
    10:34 Türkiye Yerel Yöneticilerini Seçmek İçin Sandık Başına Gidecek. Bir Milyon 32 Bin 610 Genç İlk Kez Oy Kullanacak

    Türkiye, yeni yerel yöneticilerini seçmek için 31 Mart 2024 Pazar günü sandık başına gidecek. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçimde kayıtlı seçmen sayısını 61 milyon 441 bin 882 olarak belirledi. YSK’nın verilerine göre, 18 yaşını dolduran bir milyon 32 bin 610 genç bu seçimde ilk kez oy kullanacak.

  • Kumluca Belediyesi Karabük Etkinlik Alanı'nda İftar Programı Düzenledi
    10:34 Kumluca Belediyesi Karabük Etkinlik Alanı'nda İftar Programı Düzenledi

    Kumluca Belediyesi, Karabük Etkinlik Alanı'nda düzenlediği iftar programına vatandaşları davet etti. Başkan Köleoğlu, programda yaptığı konuşmada belediyenin sosyal belediyecilik anlayışını vurguladı ve hizmetlerini anlattı.

  • Kırıkkale'de uyuşturucu operasyonunda 15 zanlı gözaltına alındı
    10:33 Kırıkkale'de uyuşturucu operasyonunda 15 zanlı gözaltına alındı

    Kırıkkale'de gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonlarında 15 zanlı gözaltına alındı. Operasyonlarda 6,72 gram sentetik uyuşturucu ve 317 sentetik hap ele geçirildi. İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, gözaltına alınan zanlılar hakkında adli işlem başlatıldığı belirtildi.

  • Tekirdağ'da 230 bin adet dolu makaron ele geçirildi
    10:32 Tekirdağ'da 230 bin adet dolu makaron ele geçirildi

    Tekirdağ'da polis ekipleri tarafından Süleymanpaşa ilçesinde yapılan çalışmalarda, kaçak sigaraya yönelik 230 bin 600 adet dolu makaron ele geçirildi. Ayrıca, aramalarda 370 paket gümrük kaçağı sigara, 10 paket gümrük kaçağı puro ve 6 adet elektronik sigara da bulundu. İki şüpheli şahıs, 5607 SKM suçundan dolayı gözaltına alındı.

  • YouTube Music, şarkı mırıldanma özelliği ile şarkı aramayı kolaylaştırıyor
    10:32 YouTube Music, şarkı mırıldanma özelliği ile şarkı aramayı kolaylaştırıyor

    YouTube Music, yeni bir özellik olan şarkı mırıldanma ile kullanıcıların bilmedikleri şarkıları bulmalarını sağlıyor. Bu özellik sayesinde kullanıcılar, şarkının adını bilmedikleri durumlarda şarkıyı mırıldanarak bulabiliyorlar. YouTube Music'in yapay zeka teknolojisi, kullanıcının mırıldandığı şarkıyı tanıyarak en doğru sonucu bulmaya yardımcı oluyor. Henüz test aşamasında olan bu özellik, yakın zamanda iOS cihazlara da sunulması bekleniyor.

  • Windows 10'un Kilit Ekranı İşlevsel Hale Geliyor
    10:32 Windows 10'un Kilit Ekranı İşlevsel Hale Geliyor

    Microsoft'un Windows 10 için yapacağı güncelleme ile kilit ekranı daha işlevsel hale gelecek. Kullanıcılar, kilit ekranında hava durumu, trafik durumu ve finansal bilgiler gibi önemli bilgilere erişebilecekler. Ayrıca Windows Spotlight özelliği sayesinde kilit ekranı daha ilgi çekici hale gelecek. Bu güncelleme, Windows 10'un genel performansını ve kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi hedefliyor.

  • vivo T3 5G Özellikleri ve Fiyatı Ortaya Çıktı
    10:32 vivo T3 5G Özellikleri ve Fiyatı Ortaya Çıktı

    vivo, uygun fiyatlı yeni Android akıllı telefonu T3 5G'yi tanıtmaya hazırlanıyor. Google Play Console'da görüntülenen cihazın özellikleri arasında MediaTek Dimensity 7200 işlemci, 8 GB RAM, Full HD+ ekran ve LED flaşlı dikey kamera kurulumu bulunuyor. vivo T3 5G'nin 21 Mart'ta 240 dolar fiyatla piyasaya sürülmesi bekleniyor.

  • Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Kurum, Kanal İstanbul tartışmasını eleştirdi
    10:32 Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Kurum, Kanal İstanbul tartışmasını eleştirdi

    Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Kurum, seçimler öncesinde muhalefetin kendisini Kanal İstanbul üzerinden eleştirdiğini belirtti. Kurum, önceliği olmayan işlerin gündemlerinde olmadığını söyledi. Ayrıca, kendisine yöneltilen 'Kanal İstanbul'u yapalım' teklifine 'Bizim başka önceliklerimiz var' diyebileceğini ifade etti.

  • Hakkari-Şırnak yoluna çığ düştü, Dev çığ Zap suyunun akışını kesti
    10:31 Hakkari-Şırnak yoluna çığ düştü, Dev çığ Zap suyunun akışını kesti

    Hakkari'de etkili olan karla karışık yağmur, 3 bin 478 rakımlı Sümbül Dağı'ndan çığın inmesine neden oldu. Devasa çığın Zap suyunun akışını kesmesi cep telefonuyla kaydedildi. Can ve mal kaybı yaşanmazken, yol açma çalışmaları başlatıldı.

  • Edremit'te Yamaç Paraşütü Kazası: Bir Akademisyen Hayatını Kaybetti
    10:31 Edremit'te Yamaç Paraşütü Kazası: Bir Akademisyen Hayatını Kaybetti

    Balıkesir'in Edremit ilçesinde yamaç paraşütüyle uçuş yapan Balıkesir Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu öğretim görevlisi Mehmet Faik Şenergin, kontrolünü kaybederek kayalıklara düştü. Şenergin ağır yaralandı ve hastaneye kaldırıldı, ancak kurtarılamadı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.


Advertisement