Bursa'nın Fethinin 692. Yıl Dönümü - Son Dakika
Güncel

Bursa'nın Fethinin 692. Yıl Dönümü

Osmangazi Belediyesi tarafından, Bursa'nın fethinin 692. yıl dönümü dolayısıyla "Yavuz Sultan Selim Dönemi ve Bursa" adlı sempozyum düzenlendi.

06.04.2018 20:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Osmangazi Belediyesi tarafından, Bursa'nın fethinin 692. yıl dönümü dolayısıyla "Yavuz Sultan Selim Dönemi ve Bursa" adlı sempozyum düzenlendi.

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feridun Emecen, Ördekli Kültür Merkezindeki programda "Cihangirliğin Yeniden İnşası, 'Sahib Kıran' Sultan Selim Han" başlıklı bir sunum yaptı.

"Han" ve "sultan" unvanlarının eski Türk devlet töresinde İslami bir ifade olduğunu belirten Emecen, şunları kaydetti:

"16. yüzyılın şaşaasının etkisinde kalan Osmanlı tarihçileri, bu dönemin hükümdarlarını tasvir ederken onların cihangirliklerine vurgu yapma yolunda yeni unvanların peşinde koşup bunları sadece lafzi değil, aynı zamanda belirli bir anlamlandırmayla da içini dolduracak şekilde ifade etmeye başladı. Yıldırım Beyazıt'ın lafzi değil ama gerçek anlamda içi dolu olarak kullandığı 'han' ve özellikle 'sultan' unvanları gerek eski Türk devlet töresi gerekse İslami teyidin birer ifadesiydi. Üstelik 'sultan' unvanı, halifeden alınan menşurla resmi bir meşrutiyet dahi kazandırmıştı."

Emecen, "sahipkıran" ifadesinin de "güçlü ve üstün hükümdar" anlamında kullanıldığına değindi.

"En önemli tasnifçi"

Uludağ Üniversitesi (UÜ) İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mefail Hızlı da "Kepecioğlu'na göre Yavuz Sultan Selim Döneminde Bursa" konusunda bir sunum yaptı.

Prof. Dr. Hızlı, Başbakanlık Osmanlı Arşivi'ndeki önemli 4 ciddi tasnifçiden biri olan Kamil Kepecioğlu'nun Bursa'nın kültür hafızasını geniş ve sağlam bir şekilde ele aldığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bursa'nın tarihini hakikaten gerçek kaynaklarına inerek araştıran, çok yeni, taze bilgileri bulabildiğimiz bir kişi. Bursa'da bulunduğu sürede çok önemli çalışmalar yapmış. Kepecioğlu'nun, Başbakanlık Osmanlı arşivinde de çok önemli taramaları var. Arşivde Ali Emiri, İbn Emin Mahmut Kemal ve Muallim Cemal dışındaki en önemli tasnifçidir."

Bahçeşehir Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Heath W. Lowry'in moderatörlüğünü yaptığı ve 34 bilim adamının bildiri sunduğu sempozyuma, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bursa'nın Fethinin 692. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement