Bursa'nın Geleceği El Birliğiyle Şekilleniyor - Son Dakika
Güncel

Bursa'nın Geleceği El Birliğiyle Şekilleniyor

Bursa\'nın Geleceği El Birliğiyle Şekilleniyor

"Geleceğimiz için herkesin uyması gereken bir yol haritasını belirlemeye çalışıyoruz"

03.01.2012 22:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 1/100000 ölçekli Bursa il çevre düzeni planının 'Bursa'nın geleceği, anayasası ve yol haritası' olduğunu söyleyerek, "Geleceğimiz için herkesin uyması gereken bir yol haritasını belirlemeye çalışıyoruz" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde (Merinos AKKM) gerçekleştirilen 1/100000 ölçekli Bursa il çevre düzeni planı 2. vizyon toplantısında, Bursa'nın özelliklerinin öne çıkarılması gerektiğini söyledi. Uzun süredir yoğun bir tempoyla çalışılan planla ilgili bilgiler veren Başkan Altepe, "Bursa'mızın geleceği, anayasası ve yol haritası olan 1/100000'lik planlarla ilgili vizyon belirleme çalıştayını gerçekleştiriyoruz. Bizim gibi bizden sonraki nesiller de Bursa'da yaşayacak. Geleceğimiz için herkesin uyması gereken bir yol haritasını belirlemeye çalışıyoruz. Bu çalışmaya herkes katkı koyuyor. Çünkü katılımcılık çok önemli ve alınan kararların üzerinde durulması gerekiyor" dedi.

Çalışmaya kentin tüm dinamiklerinin katkıda bulunduğunu belirten Başkan Altepe, "Bizler her zaman Bursa için yapılacakların en iyisini istiyoruz. Bu çalışmalarla güzel sonuçlar ortaya çıkacak. Bursa, her türlü nimeti, özelliği ve birikimi olan bir turizm şehri… Bursa, İpekyolu ve baharat yolu gibi önemli tarihi ticaret yolları üzerinde bulunan bir cazibe merkezi. Verimli topraklarıyla, ovasıyla, deveci armudu ve şeftalisiyle dünyada 1 numara olan özellikli bir şehir. Aynı zamanda, birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmış arkeolojik kent. Şimdiden sonra Bursa'nın ne yönde gelişeceğine burada tüm kent dinamikleriyle Bursa karar verecek" diye konuştu.

Başkan Altepe, Bursa'nın son yıllarda çok hızlı bir şekilde geliştiğini ifade ederek, "Bursa'nın merkezi bugün 2 milyon oldu. Büyükşehir Belediyesi olarak bizler Bursa'nın yaşanabilir, sağlıklı ve ulaşılabilir bir kent olması yolunda çalışmalarımızı sürüyoruz" dedi.

"Bursa tek yönlü gelişti"

Bursa'nın bugüne kadar yek yönlü olarak sanayi alanında geliştiğine dikkati çeken Başkan Altepe, geçen yıl Türkiye'de en çok dış göç alan şehrin Bursa olduğunu söyleyerek, sanayi açısından tek yönlü gelişen bir şehirde sıkıntı olabileceğini, yurtdışında yaşanacak olası bir krizden en çok Bursa'nın etkilenebileceğini bildirdi. Bursa'nın çok yönlü gelişmesi gerektiğini özellikle vurgulayan Başkan Altepe, "Bursa potansiyel bir turizm şehri. Bu şehirde turizm başta olmak üzere tüm diğer özelliklerinin de öne çıkması gerekiyor.

4 binin üzerinde tescilli yapısı olan Bursa, İstanbul'dan sonra en birikimli yer olarak belirlendi. Tarihiyle doğasıyla her türlü güzelliğin bulunduğu Bursa'da sadece Uludağ'da 100'ün üzerinde gezilecek nokta var. Uluabat Gölü ile Marmara Denizi'nin birleştirilmesi için yaptığımız 38 km'lik mevcut derenin kanal haline getirilmesi çalışması, bölgenin Disneyland gibi büyük bir cazibe merkezi haline getirilmesi, çevreyle bütünleşen bir turizm yatırımı olması önemli" dedi.

Bursa'nın önemli bir kaplıca kenti olduğunu da hatırlatan Başkan Altepe, eskiden kaplıcaların iyi şekilde değerlendirildiğini ancak sanayinin öne çıkmasıyla kaplıcaların da göz ardı edildiğini kaydetti. Artık şehrin turizm alanında gelişmesi gerektiğini de vurgulayan Başkan Altepe, altyapının sanayiye yetmediğini örnekleyerek, "Bursa sanayi konusunda yeterli yatırımı aldı. Artık daha teknolojik yatırımlara açığız. Dağından sahiline, göllerine ve tarihi birikimine kadar her türlü özelliğiyle Türkiye'de yaşayan canlı bir tarih şehri olan Bursa'da bu doğal güzelliklerle turizme nasıl katkı koyarız, hizmet sektörüne nasıl destek oluruz bunu düşünmeliyiz" şeklinde konuştu.

Bursa için hedef en iyiye ulaşmak

"Büyükşehir Belediyesi olarak her türlü yatırımda en iyi noktada olmaya çalışıyoruz" diyen Başkan Altepe, kentte mevcut dokunun yenilenmesine de önem verdiklerini belirtti. Sanayi ile konut alanlarının iç içe olmasını istemediklerini vurgulayan Başkan Altepe, "Şehir içindeki alanlar nitelikli konut alanları olsun. Yeteri kadar yükümüzü aldık, bundan sonra Bursa'da çok fazla nüfus artışı olmamalı. Şehir içindeki bölgelerin yenilenmesini hedefliyoruz.

Mevcut dokuların kaldırılması, sanayinin konuttan ayrılması ve belli bölgelerin kaliteli ve nitelikli konut alanı olmasının kısa zamanda Bursa'nın değerini daha çok artıracağına inanıyoruz. Yatırım yapılacaksa Sıcaksu öncelikli olmalı, bu alanlar düzenlenmeli ve dalga dalga bu yatırımlar yayılmalı. Halkın beklentisi de bu yönde. Bugünkü semtlerin yerini çağdaş nitelikli semtler alabilir" diye konuştu.

Öncelikle kentin merkezindeki düzenlemelerde dönüşüm yapılmasının önemli olduğunu da dile getiren başkan Altepe, dönüşümün yapılmasının deprem yasasına da katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Handan Türkoğlu da çalışmada gelinen noktayı özetleyerek, mevcut durum değerlendirme ve sentez çalışmalarının bitme aşamasında olduğunu kaydetti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Bursa'nın Geleceği El Birliğiyle Şekilleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement