Bursa'nın İmar Yönetmeliğine İnşaat Mühendisleri'nden Eleştiri - Son Dakika
Güncel

Bursa'nın İmar Yönetmeliğine İnşaat Mühendisleri'nden Eleştiri

Bursa\'nın İmar Yönetmeliğine İnşaat Mühendisleri\'nden Eleştiri

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Albayrak, 27 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Bursa Büyükşehir İmar Yönetmeliği’ni değerlendirdi.

29.05.2018 12:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Albayrak, 27 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Bursa Büyükşehir İmar Yönetmeliği'ni değerlendirdi. İMO Bursa Şubesi Başkanı Albayrak, "Bursa'ya 40 numara ayakkabıyı çıkar 39 numara ayakkabı giy demek. Bu durumda hemşerilerimize gelecekte sıkıntı oluşturacaktır" dedi.

"Adeta kılı kırk yararak bir yönetmelik çıkartılırken, paralelinde 3194 sayılı İmar Kanununa geçici bir madde eklenerek İMAR BARIŞI adı altında tamamı kaçak olan 13.5 milyon birim yapıya af çıkarılması tam bir tezattır" diyen İMO Bursa Şubesi Başkanı Mehmet Albayrak, "Yaklaşık bir yıl tartışılan ve hazırlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderilen Bursa Büyükşehir İmar Yönetmeliği 27 Mayıs 2018 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş bulunuyor. Büyük bir titizlikle hazırlanan yönetmelikte başından beri çekincemiz olan bazı alanlarda değişiklik yapma hakkı Büyükşehir Belediyesinin elinden alındı. Özelikle Emsal Alanı hesabı ile ilgili kriterler Tip Yönetmeliğe uygun hale getirilmek zorunda bırakıldı" dedi.

Yıllardır Büyükşehir Belediyeleri kendi yönetmeliklerini yapma yetkisiyle donatıldıklarından şehrin tarihi, kültürel ve doğal yapısını gözeterek hazırladıkları yönetmeliklerle şehri imar ederek geliştirme çabası içerisinde olduklarını belirten Albayrak, "Özellikle Bursa'da şehir içi imar planlarının yüzde 90-95 gerçekleşmiş olan bölgelerde kalan parsellere yeni yönetmelik şartlarını uygulamak emsal alanı bazında hak kayıplarına sebep olacağından haksız sonuçlar doğuracaktır. Kısaca Bursa'ya '40 numara ayakkabıyı çıkar 39 numara ayakkabı giy' demek olacaktır. Bu durum da hemşerilerimize gelecekte sıkıntı oluşturacaktır" diye konuştu.

"Gerçekten titizlikle hazırlanmış bu yönetmelik; yapılaşması gerçekleşmemiş planlama bölgelerinde doğru sonuçlar verebilir. Ama yukarıda da belirttiğim gibi yapılaşması yüzde 95 gerçekleşmiş planlarda haksızlıklara sebep olacaktır" diyerek sözlerini sürdüren Albayrak, "Adeta kılı kırk yararak; çıkma boyunun 10 santimetresi için bir hafta tartışılarak, su basman kotu +1.00 mi olsun? + 1.20 mi olsun? diye tartışıldığı bir yönetmelik çıkartılırken; paralelinde 3194 sayılı imar kanununa geçici bir madde eklenerek 'İmar Barışı' adı altında tamamı kaçak olan 13.5 milyon birim yapıya af çıkarılması tam bir tezattır. Çok düşük bir bedel karşılığında kaçak binalara af çıkartılırken; elektrik panosunun 50 santimetre kaydırılması sebebiyle kullanma izni alamamış bina var. Bundan dolayı ceza almış yapı denetim firması var. Meslekten men cezası alan meslektaşlarımız var. Su basman kotunun 10 santimetre yüksek yapılması, kolon ebatlarının 3 santimetre küçük ya da büyük yapılması cezalandırılma sebebi iken, hiç bir bedel ödemeyen, SGK primi ödemeyen, planı projesi olmayan, imar planı olmayan, 'üstelik binanın depreme dayanıklılığını mal sahibinin beyanına bırakan' bir sistemle ülkemiz nereye kadar gidebilecektir" ifadelerini kullandı.

Albayrak sözlerini şöyle tamamladı; "Kentsel dönüşüm sistemini en az 25-30 yıl geriye atacağını düşündüğümüz bu imar barışı tamamı kaçak olan binalara 'Kat Mülkiyeti' kurma hakkı tanırken Bursa Büyükşehir Yönetmeliğinin bu konu ile ilgili maddesini aynen aşağıda görüşlerinize sunuyorum. Madde 21- (3) Emsal hesabına dahil edilmeyen alanlar, proje değişikliği ile imar planındaki veya bu Yönetmelikle belirlenen emsal değerini aşacak şekilde emsal hesabına konu alan haline getirilemez, müstakil bağımsız bölüm haline dönüştürülemez ve kat mülkiyeti tesis edilemez. Buradan öteye yorumlar değerli kamuoyunundur" - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bursa'nın İmar Yönetmeliğine İnşaat Mühendisleri'nden Eleştiri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.

  • Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı
    02:26 Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı

    Uşak'ın Fatih Mahallesi'nde meydana gelen kazada, minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı. Kazada karı koca yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Yaralıların durumu iyi olduğu belirtilirken, polis ekipleri kazayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık
    01:57 Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık

    Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, Fenerbahçe ile oynadıkları zorlu maçta dayanma güçlerini sonuna kadar kullandıklarını belirterek, penaltı atışlarına kalmasının futbolcuların becerisine bağlı olduğunu söyledi. Mendilibar ayrıca, Avrupa kupalarında yarı finale kalmanın kendisini şanslı hissettirdiğini ve penaltılara bakmadığını ifade etti.


Advertisement