Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali'nde Ödül Gecesi - Son Dakika
Güncel

Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali'nde Ödül Gecesi

Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali\'nde Ödül Gecesi

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) iş birliğiyle bu yıl 5'incisi düzenlenen 'Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali' (BursaFotoFest) kapsamında 'göç' temalı uluslararası fotoğraf yarışmasında dereceye giren yarışmacılar ödüllerini aldı.

24.10.2015 23:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) iş birliğiyle bu yıl 5'incisi düzenlenen 'Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali' (BursaFotoFest) kapsamında 'göç' temalı uluslararası fotoğraf yarışmasında dereceye giren yarışmacılar ödüllerini aldı. Törene katılan Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Doğan Hızlan ve ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler derceye girenlere ödüllerini verdi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) iş birliğiyle 4 yıldır organize edilen ve 'göç' teması ile 5'incisi düzenlenen 'Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali' (BursaFotoFest) Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. İzzet Keribar, Hasan Şenyüksel, Ercan Aslan, Doç. Dr. Ozan Bilgiseren, Neslişah Erbey Kuşku, Sibel Emniyet ve Meral Kuru'dan oluşan jürinin değerlendirmesi sonucu 27 ülkeden 399 fotoğrafçının bin 406 fotoğrafla başvurduğu yarışmada 19 eser ödüle, 39 eser ise sergilenmeye layık bulundu.

Bursa'dan Çağdaş Erdoğan, 'Yeni Yaşam' adlı eseriyle birinci oldu. İstanbul'dan Kurtuluş Arı, 'Ezidi Göçü' fotoğrafıyla ikinci, yine İstanbul'dan Emin Özmen, 'Araf' fotoğrafıyla üçüncü sırada yer aldı. Bursa'da 24-28 Ekim'de gerçekleştirilecek festival etkinliklerinde dağıtılacak ödüller, birinciye 4 bin, ikinciye 3 bin, üçüncüye 2 bin dolar, mansiyona ise beş yüzer dolar olarak açıklandı.

Yarışmada ödül alanlar şöyle:

UPI Altın Madalya: Çağdaş Erdoğan (Bursa)

UPI Gümüş Madalya: Kurtuluş Arı (İstanbul)

UPI Bronz Madalya: Emin Özmen (İstanbul)

Mansiyon 1: Şahin Avcı (Şanlıurfa)

Mansiyon 2: Socrates Baltagiannis (Yunanistan)

Mansiyon 3: Halil Fidan (Şanlıurfa)

Mansiyon 4: Chrysi Giannakoudi (Yunanistan)

Mansiyon 5: Mustafa Yalçın (Fransa)

Mansiyon 6: Abdullah Coşkun (İstanbul)

Yarışma Özel Ödülü: Oğuz İpçi, Socrates Baltagiannis (Yunanistan), İsmail İkiz, Ali İhsan Öztürk, Andrei Pungovschi (Romanya), İlhan Baştopçu, Abdullah İnat, Burak Berberoğlu, Özge Elif Kızıl, Thomas Campean (Romanya)

FESTİVALLER DÜNYADA ŞEHİRLERİN SİMGESİ HALİNE GELDİ

Ödül töreninin ardından küçük bir söyleşi yapan Hürriye Gazetesi köşe yazarı Doğan Hızlan, buraya herhangi herhangi bir yeri görmek için gelmediğini, burada bir fotoğraf festivali olduğu için geldiğini belirtti. Festivallerin dünyada şehirlerin simgesi haline geldiğini ifade eden Hızlan, "40 sene önce İstanbul bu kadar sözü edilmezdi. Yazın müthiş bir kültür çölüne dönüşürdü İstanbul. Sonradan İstanbul festivalleri başladı" dedi.

Şimdi İstanbul'da değişik alanlarda birçok festivallerin olduğunu söyleyen Doğan Hızlan, sinema, caz müzik, klasik müzik gibi her alanda her grubun festivaller yaptığını belirtti. Hızlan, "Ben dünya haritasına baktığımda festivalleri ile tanıyorum. Gittiğimde de onla ilgileniyorum. Çünkü bunlar sadece birer sanat olayı değil. O yerin kimliğini veriyor. O yerin coğrafyasını, tarihini anlatıyor. Bu tarz festivallerin genişletilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Kültere yatırım yapılması gerektiğini söyleyen Doğan Hızlan şöyle devam etti:  "Ben bu anlamda belediyelerin festivallere önem vermesini istiyorum. Çünkü belediyeler, yerel yönetimler sadece halka belediye hizmetlerini yapmakla gövli değildirler. Bence belediyeler orada yaşayan vatandaşlarının kültürel kimliklerinde de sorumludurlar. Bu sadece belediyelerin görevi de değil. Orada para kazanan holdingler ve büyük kurumları da sorumlu tutuyorum. Orada kazandıkları paranın bir bölümü sanata ayrılmalıdır. Bir bölümü kültüre yatırım yapılmalıdır."

1950'li yıllarda kendisinin edebiyat kuşağının fotoğrafını çektiğini daha da fotoğrafçılıkla uğraşmadığını belirten Hızlan bu bağlamda fotoğrafçılıkla başka ilgisinin olmadığını ama sevgisinin olduğunu ifade etti. Fotoğrafın insan üzerindeki etkisine değinen Doğan Hızlan, "Çağımızda ne kadar yazarsanız yazın, o fotoğrafın birden bire size bıraktığı ize, hiçbir yazının gücü ulaşmıyor. Biz Bu fotoğraf sergisinde 'göç'ün ne kadar acı olduğunu görüyoruz. Göç konusu benim çok ilgilendiğim bir konu. Mübadiller konusu çok ilgilendiğim bir konu. Çünkü Türkiye bu acıyı yaşamış. Yaşadığı için de herkesin ailesinde göçe dair bir anı vardır, bir acı vardır. Bu fatağraflar onu canlandırıyor. Peki sadece büroda bunu mu öğreniyoruz bu göç fotoğraflarından? Hayır, insani yanımızın da gelişmesini zorunlu kılıyor. Bu göç edenlere şevkatin merhametin de ne kadar gerekli olduğunu, bizim de bir insan olarak yapmamızı sağlıyor" diye konuştu.

Çok güzel bir organizasyon yapıldığını belirten Doğan Hızlan bu organizasyonu düzenleyenleri tebrik etti. Doğan Hızlan'a konuşmasının ardından Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni tarafından Yeni Mecmua Bursa özel sayısı hediye edildi. - Bursa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali'nde Ödül Gecesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement