3 kuşak taşıt koltuğu üreticisi firmadan 52 ülkeye ihracat - Son Dakika
Güncel

3 kuşak taşıt koltuğu üreticisi firmadan 52 ülkeye ihracat

Bursa'da yarım asırdan fazla süredir fonksiyonel taşıt koltuğu üreten firma, 52 ülkeye gerçekleştirdiği ihracatla ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

07.01.2022 11:11  Güncelleme: 11:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'da yarım asırdan fazla süredir fonksiyonel taşıt koltuğu üreten firma, 52 ülkeye gerçekleştirdiği ihracatla ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Türk Hava Kurumunun uçuş okulu Türkkuşu'nda 1950'li yıllarda pilotluk yapan Şükrü Özkılıç, 1963'te Bursa'da karoser üretmeye başladı.

Türkiye'de araç koltuğu üretiminde boşluk olduğunu fark eden Özkılıç, 1967'de aile şirketini kurdu.

O dönem ürettiği koltukları önde gelen taşıt üreticilerine tedarik eden firma, işlerini giderek büyüttü.

Özkılıç'ın 1987'de vefatının ardından çocuklarına devrolan şirket, şimdi 3. kuşak olarak torunları tarafından yönetiliyor.

Firma, Bursa Organize Sanayi Bölgesi'nde otobüs, kamyon, minibüs, kamyonet, traktör, forklift, iş makinesi, gemi ve tren koltukları üreterek Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ve ABD'ye ihraç ediyor.

Otomobil ve uçak dışında her taşıtın koltuğunu üretiyorlar

Pilot Taşıt Koltukları AŞ Genel Müdürü Merve Özkılıç Usal, AA muhabirine, dedesinin kurduğu şirketi büyüterek ülke ekonomisine katkı sağlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Fonksiyonel taşıt koltuğu üretiminde önde gelen firmalar arasında yer aldıklarını dile getiren Usal, şöyle konuştu:

"Yıllar önce bu işe ilk başladığımızda günde 3 koltuk üretiliyormuş. Şimdi ise biz yılda 200-240 bin koltuk üretiyoruz. 400 çalışanımızla 16 bin metrekare alanda üretim yapıyoruz. Ayrıca kalıp, plastik enjeksiyon ve elektrikli araç fabrikalarımız da var. Tüm ticari araçlar için üretim yapıyoruz. Otobüs, kamyon, minibüs, kamyonet, traktör, forklift, iş makinesi, gemi ve tren sektörleri için koltuklar üretiyoruz. Otomobil ve uçak dışında aklınıza gelebilecek tüm taşıtların koltuklarını imal ediyoruz. Üretimimizin yüzde 60'ını ihrac ediyoruz. Genelde tüm büyük uluslararası orijinal ürün üreticileriyle (OEM) çalışıyoruz. 52 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz."

ABD pazarını büyütme hedefi

Usal, markalarını global pazarlarda daha aranır hale getirmeyi hedeflediklerini anlattı.

Cirolarını artırmalarının yanında markalarını daha bilinir hale getirmeyi amaçladıklarını aktaran Usal, "Yoğunluklu pazarımız Avrupa. Hedeflerimiz arasında ABD pazarını daha da büyütmek var." dedi.

Usal, müşteri odaklı üretim yaptıklarını, esnek çalışma yapısına sahip olduklarını belirtti.

Fabrikaya sac olarak giren malzemenin koltuğa dönüşerek çıktığı entegre tesislerinin bulunduğunu bildiren Usal, şöyle devam etti:

"Müşteri isteklerine çok hızlı cevap verebiliyoruz. Kendi kalıp fabrikamızın olması da bizim için büyük avantaj. Türkiye'de bu alanda fonksiyonel, süspansiyonlu koltuk dediğimiz alanda çok fazla üretici yok. Biz bu alanda öncü firmayız. Firmamız, dünyadaki ilk 5 koltuk üreticisi arasında. İlerleyen yıllardaki hedefimiz ilk 3 firma arasında yer almak. Otomotiv sanayisinde kadınların etkinliği giderek artıyor. Artık eskisinden daha çok kadın istihdam ediliyor. Biz firma olarak kadın istihdamına önem veriyoruz. İşe alımlarımızda kadınlara pozitif ayrımcılık yapıyoruz."

3 kuşak taşıt koltuğu üreticisi firmadan 52 ülkeye ihracat
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 3 kuşak taşıt koltuğu üreticisi firmadan 52 ülkeye ihracat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Adıyaman'da otomobilin çarptığı bisiklet sürücüsü yaralandı
    12:50 Adıyaman'da otomobilin çarptığı bisiklet sürücüsü yaralandı

    Adıyaman merkezinde, plakası ve sürücüsü belirlenemeyen bir otomobilin çarptığı bisiklet sürücüsü yaralandı. Kazada otomobil sürücüsü olay yerinden kaçarken, yaralı bisiklet sürücüsü hastaneye kaldırıldı. Soruşturma devam ediyor.

  • Samsun'da silahla havaya ateş eden 3 kişi gözaltına alındı
    12:49 Samsun'da silahla havaya ateş eden 3 kişi gözaltına alındı

    Samsun'un Vezirköprü ilçesinde düzenlenen nişan töreninde silahla havaya ateş eden M.G., B.K. ve R.A. isimli 3 kişi jandarma tarafından gözaltına alındı. İfadeleri alınan ve tabancalarına el konulan şüpheliler, idari para cezası verildikten sonra serbest bırakıldı.

  • Torbalı Öğretmenler Korosu Türk Polis Teşkilatı'nın Kuruluş Yıl Dönümü İçin Konser Verdi
    12:49 Torbalı Öğretmenler Korosu Türk Polis Teşkilatı'nın Kuruluş Yıl Dönümü İçin Konser Verdi

    Torbalı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı öğretmenlerin oluşturduğu 'Torbalı Öğretmenler Korosu', Türk Polis Teşkilatının 179. kuruluş yıl dönümü nedeniyle konser verdi. Torbalı Belediye Kültür Merkezi'ndeki konserde koro şefi Ayşe Demir Çavga, orkestra şefleri Hüseyin Dereli ve Seçkin Al yönetiminde sahne alan solistler ve koristler, sevilen türküleri seslendirdi. Kaymakam Ercan Öter, Belediye Başkanı Övünç Demir, İlçe Emniyet Müdürü Muhittin Murat Yener ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Cafer Tosun da konsere katıldı.

  • CHP'de Burcu Köksal'ın yerine Murat Emir Grup Başkanvekili seçildi
    12:49 CHP'de Burcu Köksal'ın yerine Murat Emir Grup Başkanvekili seçildi

    CHP'de Burcu Köksal'ın Afyon Belediye Başkanı seçilmesiyle boşalan Grup Başkanvekilliğine Ankara Milletvekili Murat Emir seçildi. Ankara Milletvekili Murat Emir, yapılan seçimde 66 milletvekilinin oyunu alarak grup başkanvekili oldu.

  • Afyonkarahisar Emirdağ Kaymakamı, Yeni Seçilen Muhtarlarla Bir Araya Geldi
    12:48 Afyonkarahisar Emirdağ Kaymakamı, Yeni Seçilen Muhtarlarla Bir Araya Geldi

    Afyonkarahisar Emirdağ Kaymakamı Osman Bilici, seçimlerin ardından yeni seçilen muhtarlarla bir araya gelirken, vatandaşa hizmet noktasında el birliği ile çalışacaklarını söyledi. Kaymakam Bilici, seçilen muhtar ve ihtiyar heyeti üyelerini tek tek kutlarken, kendilerine çalışmalarında başarılar diledi.

  • Kırklareli Valisi Birol Ekici, Büyükkarıştıran OSB'yi inceledi
    12:48 Kırklareli Valisi Birol Ekici, Büyükkarıştıran OSB'yi inceledi

    Kırklareli Valisi Birol Ekici, Büyükkarıştıran Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) incelemede bulundu. Vali Ekici, Lüleburgaz Kaymakamı Salih Yüce'den bilgi aldıktan sonra bir ambalaj fabrikasını ziyaret etti. Ekici, kentin Avrupa'ya açılan sınır kapılarına yakınlığı nedeniyle yatırımcıların ilgisini çektiğini belirterek, tüm yatırımcıları bölgeye davet etti.

  • Kenan Eren Kahraman ve Türkiye Milli Takımı U15 Türk Devletleri Şampiyonası'nda şampiyon oldu
    12:46 Kenan Eren Kahraman ve Türkiye Milli Takımı U15 Türk Devletleri Şampiyonası'nda şampiyon oldu

    Kocasinan Belediyesi Spor Kulübü Masa Tenisi Sporcusu Kenan Eren Kahraman'ın yer aldığı Türkiye Milli Takımı, U15 Türk Devletleri Şampiyonası'nda şampiyon oldu. Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Kahraman'ı ve Milli Takımı tebrik ederek gurur duyduklarını belirtti.

  • Kırgızistan'da TikTok Kısıtlandı
    12:45 Kırgızistan'da TikTok Kısıtlandı

    Kırgızistan'da TikTok'un kullanımı kısıtlandı. Kırgızistan Dijital Kalkınma Bakanlığı, Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi'nin mektubu üzerine internet servis sağlayıcılarına TikTok'a erişimi kısıtlamaları yönünde yazı gönderdi. TikTok'un çocukların zihinsel gelişimini ve sağlığını olumsuz etkilediği gerekçesiyle alınan kararın politik bir arka planı bulunmadığı belirtildi.

  • Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ürün Hastalık ve Zararlı Kontrolleri Yaptı
    12:45 Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ürün Hastalık ve Zararlı Kontrolleri Yaptı

    Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli, hububat ve haşhaş ekili araziler ile meyve bahçelerinde ürün hastalık ve zararlı kontrolleri gerçekleştirdi. Bu kontroller sırasında erken ve geç ekimi yapılan buğday, arpa, yulaf ekili arazilerde ürünlerin gelişimi ve fenolojik muayeneleri yapılarak yetiştiricilere bilgilendirme yapıldı. Ayrıca inceleme yapılan bölgelerdeki kiraz ağaçları da incelenerek eksiklikler ve çiçeklenme durumları yerinde görüldü.


Advertisement