Burun ameliyatı: Estetik mi? Sağlık mı? - Son Dakika
Advertorial

Burun ameliyatı: Estetik mi? Sağlık mı?

İnsanlar niçin burun şekline önem verirler?

13.11.2017 14:20  Güncelleme: 14:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
İlandır

İnsanlar konuşarak ve bakışarak iletişim kurarlar. Bu iletişimde samimiyet ve güven veren yaklaşım insanların birbirlerinin gözlerine bakmasıdır. Ancak gözlerimizin hemen önünde, yüzümüzün en belirgin bölgesi olan burun vardır. Burnun büyüklük veya şekil bozukluğu nedeniyle ön plana çıkması bakışları gözler yerine buruna çevirir. İşte burada rahatsızlık başlar. Burnuna bakılan kişi rahatsız olur ve iletişim problemleri yaşanmaya başlar. Zaten aynadaki görüntüsünden rahatsız olan kişi artık fotoğraf çekinmekten bile kaçınır. Günümüz sosyal iletişim kanallarında fotoğraf paylaşmanın ne kadar önemli olduğu düşünülürse kişinin bu iletişim kanallarından kendini mahrum etmesi günümüz sosyalleşme olanaklarını da kısıtlayabilmektedir. Bu görüntünün düzeltilmesi kişinin iletişim ve güven sorununu çözebilmektedir.

Burun estetik ameliyatlarında sadece dış görünüş mü düzeltilmektedir?

Burun ameliyatlarına yaklaşımda temel yanlış burnun sadece bir dış görüntü aracı olduğunu düşünmek ve onun sağlığımız için ne kadar önemli bir organ olduğunu arka plana atmaktır. Oysa burun ameliyatlarına yaklaşım komple bir bakış açısını gerektirir. Yani dış görünüm düzeltilirken burun iç sağlığının da öncelikle ele alınarak içerideki problemlerin de aynı anda düzeltilmesi gerekmektedir. Bu ameliyatı Fonksiyonel Rinoplasti olarak isimlendirebiliriz.

Bu ameliyatta buruna yeniden şekil verilirken burun içerisinde fonksiyon bozukluklarına neden olan sorunlar da tedavi edilir.

Burun içerisinde ne gibi problemler olabilir?

En sık rastlanan sorunlar septum deviasyonu olarak adlandırılan ve burun tıkanıklığının en sık nedeni olan kemik-kıkırdak dokunun düzensizlikleridir. Ayrıca konka hipertrofileri, polipler ve burun girişini daraltan kıkırdak yetersizlikleri de burun tıkanıklığının diğer nedenleridir. Bütün bunlar aynı seansda ameliyatla düzeltilebilecek problemlerdir.

Burunu yeniden şekillendirirken nelere dikkat ediyorsunuz.

İnsan yüzü bir orantılar ve simetriler bütünüdür. Her bölge, yüz içerisinde belli bir oran içerisinde yer alır. Aslında estetik olarak yapmak istediğimiz şey burnu bu orantılar içerisine geri döndürmektir. Bu orantılar içindeki burun aynı zamanda doğal görünümlü burundur. Bu işlemler genellikle küçültme ve kısaltma olmakla birlikte bazen de büyütme veya uzatma şeklinde de olabilmektedir.

Burunda tıkanıklık problemi olanlara aynı zamanda estetik ameliyatı olmayı mı yoksa iki ayrı seans halinde mi yapılmasını önerirsiniz.

Burun içi ve dışıyla bir bütündür. Benim görüşüm komple bir yaklaşım yapılması yönündedir. Özellikle eğri ve aşırı deformiteli burunlarda, burun içi problemini düzeltmek için dışarıdan da düzeltme gerekmektedir. Bu nedenle komple yaklaşım hemen her zaman daha sağlıklı sonuçlar vermektedir. Tek seansta aynı ekip tarafından yapılmasının bir diğer avantajı da önceki ameliyatta ziyan edilebilecek en küçük bir kıkırdağın bile burun rekonstrüksiyonunda kullanılabilecek olmasıdır. Daha önce ameliyat edilmiş birçok hastada ihtiyacımız olan kıkırdak dokusunu burunda bulamadığımız zaman vücudun başka yerlerinden almak durumunda kalıyoruz. Aynı seansda yapılan ameliyatlarda ise fazla yerden alınan dokular eksik olan yerlerde kullanılabilmektedir.

Op. Dr. Önder Doğan

Kulak Burun Boğaz ve

Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı

Son Dakika Advertorial Burun ameliyatı: Estetik mi? Sağlık mı? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement