Büyük Önder Atatürk ESOGÜ'de anıldı - Son Dakika
Güncel

Büyük Önder Atatürk ESOGÜ'de anıldı

Büyük Önder Atatürk ESOGÜ\'de anıldı

Cumhuriyetin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 81'inci yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde (ESOGÜ) anıldı.

10.11.2019 13:59  Güncelleme: 14:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhuriyetin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 81'inci yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde (ESOGÜ) anıldı.

Anma programı üniversite akademik ve idari personeli ile öğrencilerin de katılımı ile Rektör Prof. Dr. Kemal Şenocak tarafından ESOGÜ Atatürk ve Gençlik Anıtı'na çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Anıttaki törenin ardından ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki programa geçildi. Anma programı Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, Eskişehir Muharip Hava Kuvvetleri ve Garnizon Komutanı Orgeneral Atilla Gülan, Eskişehir Milletvekilleri Harun Karacan ve Metin Nurullah Sazak, Muharip Hava Kuvveti Komutan Yrd. ve BHHM'leri Komutanı Hava Pilot Tümgeneral İsmail Günaydın, Hava Kontrol Grup Komutanı Hava Tuğgeneral Yusuf Erge, MSB 1. Hava Bakım Fabrika Müdürü Hava Tuğgeneral Gürhan Ergürhan, 1. Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Gökhan Ergün, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu ve protokolün katılımı ile gerçekleşti. Anma programı öncesinde Kongre ve Kültür Merkezi fuayesinde Eskişehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Fotoğraflarla Atatürk' isimli serginin açılışı yapıldı.

Programda konuşan ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, Atatürk'ün yeni bir Türk devleti kurmuş, insanlık tarihine yepyeni düşünceler getirmiş ve uygulamış bir önder olduğunu belirterek, Türkiye Cumhuriyeti'nin onun kurmuş olduğu temeller üzerinde durduğunu ve onun açtığı yolda yürümekte olduğunu söyledi. Atatürk'ün egemenliği saltanattan alıp halka veren, bağımsızlığın gücüne inanan, laik ve özgür düşünceden yana olan, bilimi yol gösterici tek ilke kabul eden bir devlet adamı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kemal Şenocak, Atatürk'ün yaşamı boyunca evrensel barışın korunmasına özen gösteren, yeryüzünde açlığın ve yoksulluğun ortadan kaldırılması gerektiğini savunan, sömürgeciliğe son verilmesini isteyen hümanist bir lider olduğunu ifade etti. Atatürk'ün çağdaş medeniyete yönelirken belli doktrinlerden değil Türk milletinin gerçeklerinden ilham aldığını, Türk ve dünya tarihinde yaşanan tecrübelerin ışığından faydalandığını ve batı kaynaklı fikirleri süzgeçten geçirerek bir sentez haline getirmek suretiyle hareket ettiğini belirten Prof. Dr. Kemal Şenocak, 'Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir' diyen Atatürk'ün çağdaş medeniyet ve kültüre kaynaklık yapacak eğitim ve öğretim kurumlarına çok büyük önem verdiğini ve daha Sakarya Zaferi'nden önce 'Maarif Kongresi'ni toplayarak yeni bir Türk eğitim sistemini kurmak için ilk adımı attığını kaydetti. Atatürk'ün ülkede kültür birliğini oluşturmayı düşündüğünü ve Doğu Anadolu'da Van Gölü kıyılarında bir üniversite açılmasını, ilk olarak 1937'deki Meclis açılış konuşmasında dile getirdiğini belirten Prof. Dr. Kemal Şenocak, Atatürk'ün ölümünden 9 gün önce 1 Kasım 1938 tarihinde rahatsızlığı nedeniyle Başvekil Celal Bayar tarafından okunan meclis açılış konuşmasında da üniversiteler ile Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumuna verdiği önemi bütün açıklığıyla ortaya koyduğunu vurguladı. En büyük Türk milliyetçisi olan, Türklük gururunu 'Ne mutlu Türküm diyene' vecizesi ile ifade eden Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün akıl ve bilimin kültür hayatına yön vermesi için gerekli yüksek kültür kurumlarını oluşturmak suretiyle 'Türk aydınlanma çağı'nın da önderliğini yaptığını ifade eden Prof. Dr. Kemal Şenocak, Atatürk'ün eğitim, bilim ve üniversite alanında gerçekleştirdiği faaliyetlerdeki tek hedefinin Türkiye Cumhuriyeti'ni çağdaş uygarlıklar seviyesinin üzerine çıkarmak ve Türk milletini sonsuza kadar yaşatmak olduğunu söyledi.

Protokol konuşmasının ardından ESOGÜ Kurumsal İletişim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan 10 Kasım Atatürk'ü anma videosu izlendi. Daha sonra ESOGÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAM) ve ESOGÜ Halkbilim Araştırma ve Uygulama Merkezi (HAMER) tarafından ortaklaşa düzenlenen 'Atatürk'ün Sevdiği Şarkılar' dinletisi gerçekleşti. ESOGÜ ATAM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Cezmi Karasu'nun 'Atatürk, Milli Birlik ve Vatandaşlık' konulu konferansı ile program sona erdi. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Büyük Önder Atatürk ESOGÜ'de anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu
    00:07 Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu

    Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Sema-Semah-Devran' etkinliğinde, Sanat Yönetmeni Yüce Gümüş ve Postnişin Fatih Çıtlak liderliğinde Anadolu'nun zikir ritüelleri sergilendi. İstanbul Devlet Halk Dansları Topluluğu da gösteride yer aldı.

  • HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde partililerle buluştu
    00:05 HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde partililerle buluştu

    HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde partililerle bir araya geldi. Yapıcıoğlu, partisinin seçim koordinasyon merkezini ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, Gazze'de yaşanan zulme dikkat çekti. Filistin ve Gazze'nin uzun süredir işgal altında olduğunu belirten Yapıcıoğlu, bu insanlık dramından dolayı üzüntü duyduğunu ifade etti. Genel Başkan Yapıcıoğlu, adalet ve insan odaklı politikalarla halka hizmet etmek için çalıştıklarını vurguladı ve vatandaşlardan partilerine destek vermelerini istedi.

  • MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir: Ülkücünün eskisi ve yenisi olmaz
    00:03 MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir: Ülkücünün eskisi ve yenisi olmaz

    MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, Ülkü Ocakları Talas İçe Başkanlığınca düzenlenen bir programda yaptığı konuşmada, terör örgütünün siyasi uzantılarıyla işbirliği yapanların ülkücü olamayacağını belirtti. Özdemir, Türkiye'nin önemli bir dönemden geçtiğini ve Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşacaklarını ifade etti. Ayrıca, pazar günü yapılacak seçimlerde Cumhur İttifakı'nın güçlü bir iradeyle cevap vermesi gerektiğini vurguladı.

  • Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Murat Kurum'u ağırladı
    00:01 Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Murat Kurum'u ağırladı

    Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum'u Baykar'da ağırladı. Bayraktar, Kurum ile yapılan görüşmeyi sosyal medya hesabından paylaşarak, İstanbul'un geleceği için hayal edilen projeleri dinlediklerini belirtti. Kurum ise Baykar'ın milli teknoloji hamlesinin lokomotifi olduğunu vurgulayarak, Bayraktar ile yapılan görüşmenin kendisine ilham verdiğini ifade etti.

  • Adıyaman'ın Kahta ilçesinde otomobil çarpışması: 5 yaralı
    23:53 Adıyaman'ın Kahta ilçesinde otomobil çarpışması: 5 yaralı

    Adıyaman'ın Kahta ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, iki otomobil çarpıştı ve 5 kişi yaralandı. Olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaralılar ambulansla Kahta Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve durumlarının iyi olduğu belirtildi.


Advertisement