Büyük Sahra Çölü'nde "mavi giyinenlerin" kahramanlık dansı: Takuba Ağar - Son Dakika
Güncel

Büyük Sahra Çölü'nde "mavi giyinenlerin" kahramanlık dansı: Takuba Ağar

Tuareg halkının folklorik "Takuba Ağar" dansından görüntüler "Takuba Ağar" dansı yapılmasından drone görüntüleri Büyük Sahra Çölü'nde "mavi giyinenlerin" kahramanlık dansı: Takuba Ağar Bir zamanlar hayatta kalmak ve kabilenin onurunu korumak için gösterilen destansı kahramanlıkları ve...

02.01.2023 13:00  Güncelleme: 13:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tuareg halkının folklorik "Takuba Ağar" dansından görüntüler

"Takuba Ağar" dansı yapılmasından drone görüntüleri Büyük Sahra Çölü'nde "mavi giyinenlerin" kahramanlık dansı: Takuba Ağar

Bir zamanlar hayatta kalmak ve kabilenin onurunu korumak için gösterilen destansı kahramanlıkları ve kazanılan zaferleri ifade etmek adına yapılan "Takuba Ağar" dansı, "Tindi" olarak adlandırılan yarım küre şeklindeki ağır bir davul eşliğinde kılıç ve kalkanla gerçekleştiriliyor

CEZAYİR (AA) – ESAT FIRAT – Cezayir'in güneyindeki Sahra Çölü'nde yaşayan ve "mavi giyinenler" olarak da bilinen Tuareg halkının folklorik "Takuba Ağar" dansı, bir zamanlar Fransız sömürgesine karşı verilen bağımsızlık mücadelesinde kazanılan zafer kutlamaları için icra edilirken bugün kültürel varoluşun bir simgesi olarak varlığını sürdürüyor.

Cezayir'de "Tavarık" olarak tanınan ve bu ülkenin yanı sıra Libya, Fas, Nijer, Çad, Mali ve Burkina Faso'ya yayılan Tuaregler, Sahra Çölü'nü kendilerine mesken edinmiş büyük bir kabile olarak biliniyor.

Bir Amaziğ-Berberi halkı olan Tuaregler, Müslüman olup Berbericenin üç farklı lehçesini konuşuyor. Esmere yakın beyaz ırk olan ve tarih boyunca Sahra Çölü'nde göçebe hayat süren Tuareglerin büyük kısmı hala bulundukları ülkelerde geleneksel yaşam tarzlarını koruyor.

"Sahra Çölü'nün kadim sahipleri" olarak da isimlendirilen Tuareglerin en önemli kültürel simgelerinden biri olan "Takuba Ağar" dansı, çöle uygun bir eda ile erkekler tarafından icra ediliyor.

Destansı kahramanlıkları ve kazanılan zaferleri ifade ediyor

AA ekibi, Cezayir'in güneyindeki Tamanrasset vilayetinde bulunan Hakkar Sıradağları'nın eteklerindeki çölde yaşayan Tuaregleri ve geleneksel "Takuba Ağar" dansını görüntüledi.

Bir zamanlar hayatta kalmak ve kabilenin onurunu korumak için gösterilen destansı kahramanlıkları ve kazanılan zaferleri ifade etmek için yapılan "Takuba Ağar" dansı, "Tindi" olarak adlandırılan yarım küre şeklindeki ağır bir davul eşliğinde gerçekleştiriliyor.

"Takuba Ağar", kılıç ve deri kalkan kuşanan peçeli dansçıların ikiye ayrılmasıyla başlıyor. Davulcunun tokmağını vurmasıyla iki taraf, kılıçlarını sallayarak, yüksek sesle meydan okur şekilde ve değişik ritimlerle bir çeşit savaş ritüeli ortaya koyuyor.

Su ve ateşin olduğu yerlerde konaklıyorlar

"Takuba Ağar" dans ekibi üyelerinden Said Binhayra, AA muhabirine, geleneksel danslarını ve Tuareglerin sosyal, kültürel yaşamlarını anlattı.

Binhayra, Büyük Sahra Çölü'nde yaşayan Tuareglerin bir Amaziğ-Berberi halkı olduğunu, daha çok göçebe bir hayat sürdüğünü, su ve ateşin bulunduğu bölgelerde konakladığını, bir kısmının ise kentlere yerleştiğini belirtti.

Tuareg kültürünün çok eski tarihlere dayandığını ve Cezayir'in güneyindeki Tassili kayalıklarında bu kültüre ait yazılı metinler bulunduğunu belirten Binhayra, kendilerine özgü kıyafetleri, yaşam tarzları ve folklorik danslarıyla farklı bir toplum olduklarını dile getirdi.

Erkeğin gücünü, umudunu ve hayal kırıklığını yansıtan bir dans

Binhayra, kılıç, mızrak ve deri kalkan gibi savaş aletleriyle icra edilen "Takuba Ağar" dansının, geçmiş zamanlardaki Tuareg erkeğinin gücünü, kuvvetini, cesaretini, umudunu ve hayal kırıklıklarını ifade ettiğini aktardı.

Hakkar Sıradağları, Tuareg kültüründe önemli bir yere sahip

"Takuba" kelimesinin "kılıç", "Ağar" kelimesinin ise "kalkan" anlamına geldiğini kaydeden Binhayra, Hakkar Sıradağları'nın da Tuareg kültüründe önemli bir yeri olduğunu söz konusu dansın burada icra edilmesinin sembolik bir anlamı bulunduğunu vurguladı.

Cezayir'in Fransa'ya karşı bağımsızlık mücadelesinde Tuareglerin de yer aldığına işaret eden Binhayra, bu dansın Fransız sömürgeciliğine karşı mücadelede savaşçıların cesaret ve motivasyonu noktasında önemli bir rol oynadığını dile getirdi.

Takuba Ağar, bir savaş dansı

Tuareg Dansları İmavudan Tufat Derneği Başkanı Salih Zuvmali, Tuareglerin çok kabileli olduğunu ve her kabilenin kendine özgü yaşam tarzları bulunduğunu belirtti.

Zuvmali, Hakkar Sıradağları bölgesinde yaşayan Tuareglerin "Tamahek" adı verilen bir Amaziğ-Berberi lehçesi konuştuğunu ve erkeklerinin peçe kullandığını söyledi.

Takuba Ağar'ın bir savaş dansı olduğunu kaydeden Zuvmali, iki kabile arasında yaşanan ve sulhla sonuçlanan savaş sonrasında savaşçıların davul eşliğinde kılıç kalkanla oynadıklarını aktardı.

Zuvmali, Tuareglerin her zaman kendi kıyafetlerini muhafaza ettiğini, bunun bir tür kültürlerini koruma şekli olduğunu ifade etti. Zuvmali, kadınların da Tuareg kültüründe baskın bir rol oynadığına dikkati çekti.

Takuba Ağar dansının bugün daha çok düğünlerde, kutlamalarda ve eğlence amaçlı etkinliklerde icra edildiğini ifade eden Zuvmali, bazı etkinliklerde kadınların da Takuba Ağar'a şarkılarıyla eşlik ettiğini söyledi.

Zuvmali ayrıca Tuareglerin sahip oldukları bu kültürel mirası geleceğe taşımakta kararlı olduğunu vurguladı.

Büyük Sahra Çölü\'nde "mavi giyinenlerin" kahramanlık dansı: Takuba Ağar
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Büyük Sahra Çölü'nde 'mavi giyinenlerin' kahramanlık dansı: Takuba Ağar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Balıkesir'de Sporcu Gençlerle Buluştu
    15:20 Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Balıkesir'de Sporcu Gençlerle Buluştu

    Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu, Balıkesir'i ziyaret ederek sporcu gençlerle bir araya geldi. Edremit Gençlik Merkezi'nde gönüllü gençler, sporcular ve öğrencilerle buluşan Bakan Yardımcısı, gençlerin görüş ve taleplerini dinledi. Bakan Yardımcısı ayrıca İvrindi ilçesinde yapılan Yarı Olimpik Yüzme Havuzu İnşaatı ve Gökçeyazı futbol sahasında çalışmaları yerinde inceleyerek bilgi aldı.

  • İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın anma töreni düzenlendi
    15:19 İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın anma töreni düzenlendi

    İstanbul Adalet Sarayı'nda terör örgütü DHKP-C üyeleri tarafından şehit edilen Savcı Mehmet Selim Kiraz, düzenlenen törenle anıldı. Törende konuşan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz, Kiraz'ın adalet mirasını layıkıyla ifa etmek gerektiğini vurguladı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da törene katılarak Kiraz'ın makam odasına karanfil bıraktı.

  • Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Gemlik'te Vatandaşlarla Buluştu
    15:19 Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Gemlik'te Vatandaşlarla Buluştu

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Gemlik 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen gece döneri sahur programında vatandaşlarla bir araya geldi. Başkan Aktaş, Bursa'nın her köşesinde gülümsediklerini ve bu şehirde yaşamaktan mutlu olduklarını belirtti.

  • Balıkesir Büyükşehir Belediyesi 20 İlçede Sağlık Merkezleri Açacak
    15:18 Balıkesir Büyükşehir Belediyesi 20 İlçede Sağlık Merkezleri Açacak

    Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, 20 ilçenin tamamında tam teşekküllü sağlık merkezleri açacak. Sağlık merkezlerinde ayakta muayene, teşhis ve tedavi, tahlil, enjeksiyon/pansuman, ağız ve diş sağlığı, psikolojik danışmanlık, aile danışmanlığı, diyetisyen ve evde bakım hizmetleri verilecek.

  • Çevre Bakanı Özhaseki: Kentsel dönüşüm için birlikte çalışalım
    15:17 Çevre Bakanı Özhaseki: Kentsel dönüşüm için birlikte çalışalım

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüm için herkesi birlikte çalışmaya çağırdı. Özhaseki, şehirlerin bakım ve ihtimam istediğini vurgulayarak, şehirlerin geleceğinin yerel yöneticilerin ufuklarıyla doğru orantılı olduğunu belirtti. Ayrıca, çarpık kentleşme ve deprem riskine dikkat çeken Özhaseki, kentsel dönüşümün önemine değindi ve herkesin bu konuda sorumluluk alması gerektiğini söyledi.

  • Yalova'da Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi Başladı
    15:17 Yalova'da Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi Başladı

    Yalova'da, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi' kapsamında 104 çiftçiye 300 kilogram çalı fasulyesi tohumu dağıtıldı. Proje kapsamında 300 dekar alanda üretim yapılması hedefleniyor.

  • İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın anma töreni düzenlendi
    15:16 İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın anma töreni düzenlendi

    İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz, görevi başında uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirmesinin 9'uncu yılında, İstanbul Adliyesi'nde düzenlenen törenle anıldı. Anma törenine konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Çocuklarımızın, gençlerimizin huzurlu bir Türkiye'de yaşamasının mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğiz. Şehit Savcımız Mehmet Selim Kiraz işte bugün olduğu gibi bu ülkenin kahraman bir evladı olarak, hayırla, rahmetle anılıyor ve anılmaya devam edecek" dedi.

  • Malatya'da yolcu treninde 18 kilo esrar ele geçirildi
    15:16 Malatya'da yolcu treninde 18 kilo esrar ele geçirildi

    Malatya'da İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Siirt Kurtalan-Ankara seferini yapan yolcu treninde uyuşturucu madde sevkiyatı yapılacağı istihbari bilgisi üzerine çalışma başlattı. Yapılan çalışmalarda üç zanlının bagajlarında 18 kilo kubar esrar ele geçirildi. Olayda gözaltına alınan 3 zanlıdan 2'si tutuklandı ve cezaevine gönderildi.

  • Cumhur İttifakı Bodrum Belediye Başkan Adayı Mehmet Tosun, Seçim Çalışmalarını Sürdürüyor
    15:13 Cumhur İttifakı Bodrum Belediye Başkan Adayı Mehmet Tosun, Seçim Çalışmalarını Sürdürüyor

    Mehmet Tosun, seçim çalışmaları kapsamında tiyatro oyunu izledi, halk buluşmaları gerçekleştirdi ve belediye hizmet birimlerini ziyaret etti. Ayrıca esnaf buluşmaları düzenleyen Tosun, Bodrum'un çehresini değiştirecek projelerini anlattı. Gümüşlük ve Karaova'da yapılan ziyaretlerde ise bölgenin sorunları hakkında bilgi aldı ve yaşamı kolaylaştıracak yatırımlar planladıklarını belirtti.


Advertisement