Büyük Taarruz'un 93. Yıl Dönümü - Son Dakika
Yerel

Büyük Taarruz'un 93. Yıl Dönümü

Afyonkarahisar'da, Büyük Taarruz'un 93. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Kocatepe'deki Başkomutan Mustafa Kemal Anıtı'nda tören yapıldı.

26.08.2015 13:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afyonkarahisar'da, Büyük Taarruz'un 93. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Kocatepe'deki Başkomutan Mustafa Kemal Anıtı'nda tören yapıldı.

Programda, Afyonkarahisar Garnizon Komutanı Tuğgeneral Gökhan İsmet Gülmez'in konuşmasının ardından Piyade Binbaşı Ali Buğdağcı muharebe alanını tanıtarak savaşı anlattı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, törende yaptığı konuşmada, burada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, İstiklal Harbi sırasında yurdun her tarafında işgale karşı gösterilen kahramanca mukavemetin ve yazılan destanın tarihe geçtiğini söyledi.

Sakarya Meydan Muharebesi'nin Yunan ordularını Anadolu'yu işgal etmekten vazgeçirdiğini ve savunma hatlarını Afyonkarahisar- Eskişehir hattına çekmek mecburiyetinde bıraktığını hatırlatan Eroğlu, şöyle konuştu:

"26 Ağustos 1922'de başlayıp 30 Ağustos'ta sona eren büyük taarruz Yunanlılar için kesin mağlubiyeti getirmiş, 9 Eylül 1922'de İzmir'de düşman kuvvetlerinin denize dökülmesiyle İstiklal Harbi kahraman ordumuzun zaferiyle neticelenmiştir. Bu zaferin temelinde imkansızlıklar içinde bulunan milletin istiklal ve hürriyet aşkı, kahraman ordumuzun cesaret ve fedakarlığı vardır. Sayıca kat be kat üstün olan bir ordu karşısında kazanılan Başkomutanlık Meydan Muharebesi bu gerçeğin en çarpıcı tezahürüdür. Zira tarih sahnesinde görüldüğü andan itibaren daima hür yaşamış ve bütün dünyaya ders vermiş bir millet esareti asla kabul edemezdi."

Eroğlu, 93 yıl önce Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'nın 25 Ağustos'u 26 Ağustos'a bağlayan gece Şuhut'a geldiğini, beraberindeki Fevzi Çakmak ve İsmet paşalarla Kocatepe'ye yürüdüğünü ve "Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri" emrini burada vererek Büyük Taarruz'u başlattığını anımsattı.

Şuhut'tan başlayıp Kocatepe'de sona eren bu 19 kilometrelik yolun Türk milletinin İstiklal Mücadelesi'nde zaferi müjdeleyen istikamet olduğunu belirten Eroğlu, aradan uzun seneler geçmiş olsa da aynı heyecan ve gururu paylaştıklarını söyledi.

Zaferin tüm Türk milletine kutlu olmasını dileyen Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu zafer, aziz milletimizin onca yokluk ve yoksunluk içinde eşsiz bir iman ve azimle vermiş olduğu büyük bir mücadelenin de zaferidir. Bu aynı hedefe yönelmiş olan, aynı yüce gaye için varını yoğunu ve hatta canını vermekten çekinmeyen, bütün güçlükler ve imkansızlıklara rağmen birlik ve beraberlik ruhuyla yurdunu müdafaa eden cesur ve kahraman bir milletin zaferidir. Biz bir ve beraber olduğumuz sürece Allah'ın izniyle hiç kimse bu topraklarda kirli oyunlarını sahneye koyup muvaffak olamayacaktır. İlelebet tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet olacağız."

"Hep birlikte çalışarak yükseleceğiz"

Bakan Eroğlu, son günlerde artan şehit haberlerinin herkesin canını yaktığını ifade ederek,  "PKK terör örgütü özellikle son zamanlarda kalleşçe saldırılar yaparak kahraman Mehmetçiklerimizi şehit ediyor. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Şehitlerimizin anne ve babalarına, yakınlarına, ülkemize başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum" diye konuştu.

Herkesin oynanan bu kirli oyunu görmesi gerektiğini bildiren Eroğlu, şöyle devam etti:

"Ama şunu iyi bilsinler ki Türkiye Cumhuriyeti çok güçlü bir devlettir, kahraman milletimiz oynanan bu oyunu çok iyi bilmektedir. Kahraman silahlı kuvvetlerimiz ve emniyet teşkilatımız bu kalleşlere en ağır şekilde cevabı vermektedir. Son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar, son silah toprağa gömülene kadar bu mücadele devam edecektir. 'İstiklali olmayan milletlerin istikbali de olmaz' diyerek çıktığımız yolda aynı şuur ve inançla yürüyeceğiz, el ele, yan yana, omuz omuza olarak, birbirimiz arasında hiçbir fark ve ayırım gözetmeden, hep birlikte çalışarak yükseleceğiz."

Türkiye'nin son 13 yıldır gelişen ekonomisi, istikrar ve başarılı yükselişi neticesinde tankını, silahını ve savaş uçağını yapar konuma geldiğini dile getiren Eroğlu, "Bugün bizlerin vazifesi, bütün imkansızlıklara rağmen kurduğumuz Cumhuriyetimizi birlik ve beraberlik içinde, bin yıldan bu yana sürdürdüğümüz kardeşlik şuuru içinde daha da yüceltmek ve daha da güçlendirmektir" dedi.

Bakan Eroğlu, ayrıca İstiklal Harbi'nin tüm dünyaya tanıtacak İstiklal Tanıtım Merkezi'nin inşaatının bitmek üzere olduğunu ve gelecek yıl hizmete gireceğini bildirdi.

Etkinlik kapsamında Bakan Eroğlu, 2. Büyük Taarruz Bisiklet Turu'nu da başlattı.

Programa, Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Halil Ürün, Ali Özkaya, Remziye Sıvacı, CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ile çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Büyük Taarruz'un 93. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement