Büyükçekmece'de lavanta hasatı - Son Dakika
Güncel

Büyükçekmece'de lavanta hasatı

Büyükçekmece'de lavanta hasatı Minikler elleriyle mis kokulu lavantaları topladı Büyükçekmece'de bu yıl 3'üncü kez düzenlenen lavanta hasat şenliğinde buluşan minikler ve aileleri mis kokulu renkli lavanta bahçelerinde hatıra fotoğrafı çektirip gönüllerince bir gün yaşadı.

02.07.2021 09:34  Güncelleme: 10:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Büyükçekmece'de lavanta hasatı

Minikler elleriyle mis kokulu lavantaları topladı

İSTANBUL - Büyükçekmece'de bu yıl 3'üncü kez düzenlenen lavanta hasat şenliğinde buluşan minikler ve aileleri mis kokulu renkli lavanta bahçelerinde hatıra fotoğrafı çektirip gönüllerince bir gün yaşadı.

Büyükçekmece Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen ve bu yıl 3'üncüsü düzenlenen Lavanta Hasatı Şenliği renkli görüntülere sahne oldu. Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Silivri Belediyesi eski dönem belediye başkanı Özcan Işıklar, anaokulu öğrencileri, lavanta üreticileri ve çok sayıda vatandaşın katıldığı etkinlikte, mis kokulu ve rengarenk lavanta bahçelerinde yılın ilk hasatı yapıldı. Etkinlikte, yine belediye tarafından düzenlenen Tarım Akademisi Tarımda Yeni Uygulamalar Eğitimi'ne katılan kursiyerlerin sertifikaları teslim edildi. Hasat öncesinde sahneye çıkan anaokulu çocuklarının da dans gösterileri de ilgiyle takip edildi.

Hasat programına katılan Habibe Yıldırım isimli bir vatandaş, " Çok mutluyuz çok güzel bir etkinlik" dedi.

Rengarenk tarlada hatıran fotoğrafı çektiren Melis Beste Ata bir diğer vatandaş ise duygularını dile getirerek, " Doğanın içinde olmak gerçekten beni çok mutlu ediyor" diye konuştu.

Özgür Ceren Ata isimli bir vatandaş ise doğa ile iç içe olmanın verdiği memnuniyeti kaydederek, " Çocuklar için geldik ama bize de iyi geldi. Sosyal medya için hatıra fotoğrafları da çektiriyoruz. Şu güzelliğe bakar mısınız?" şeklinde konuştu.

İlk hasatı yapan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, " Büyükçekmece'nin çok güzel bir bölgesinde başlattığımız 3'üncü yılını doldurduğumuz lavanta bahçesinde bu yıl ilk hasatı yaptık hayırlı uğurlu olsun. Kent tarımına katkı sağlamak bölgemizde arazisi olan veya bu işi yapmak isteyenlerle birlikte kent tarımını geliştirmeye büyütmeye ailelerin mutfağına ve bütçelerine katkı sağlamaya devam ediyor. 3 üniversite ile çalışmalarımız devam ediyor. Şunun gördük toprağı işlemesini bilirseniz bu topraklarda neyin yetişeceğini bilimsel olarak bilirseniz böyle mahsuller ortaya çıkar. Bugün Büyükçekmece Celali'ye bamyanın coğrafi işaretini alıyor. Bunlardan hiçbirimizin haberi yoktu çünkü kent tarımı ile uğraşan kimse yoktu. Ekrem İmamoğlu büyükşehir belediye başkanı olduktan sonra kent tarımı ile bir şeyle karşılaştık. Büyükşehir verdiği katkılarla İmamoğlu'nun seçim esnasında ortaya koyduğu vizyonu ile sonradan ortaya koyduğu tarımsal gelişmeleri bizde örnek alarak devam ediyoruz" dedi.

Büyükçekmece'de gerçekleştirilen kent tarımı ile ilgili konuşan Akgün, " Vatandaşımız siyez buğdayı ekmeye dikmeye başladı. 1 kilo siyez buğdayı 7 liranın üzerinde bir kilo normal buğday 2 ile 2 buçuk lira arasında değişiyor. Vatandaşa bunu öğretmemiş. Vatandaşa arazisinde toprağında hangi mahsulün olabileceğini ne ekebileceğini öğretmiş olsaydık toplum vatandaş tarımdan kopmazdı. Tarımdan kopmasının sebebi ürününün ona bir maddi katkı sağlamamış olmasından kaynaklı. Halbuki üretmiş olduğu tarım ürününden maddi olarak ne beklediğini anlatmış olsaydı bu araziler boş kalmazdı. Şimdi üniversitelerle birlikte her türlü bilimsel veriyi ortaya koyarak Büyükçekmece'deki kent tarımını geliştirmeye devam ediyoruz. Vatandaşımız son derece memnun. Lavanta'dan elde edilen 1 litre yağın satışı bedeli 110 Euro, yani bin 100 bin 200 lira. Dolayısı ile vatandaşa devlet yol gösterirse bizim 780 bin kilometrekarelik alanda arazilerimiz boş kalmaz Türkiye'de Hollanda gibi Avrupa lideri olur. Bizim en büyük Mercedes fabrikalarımız bizim ovalarımızdır" diye konuştu.

Lavantaların üreticisi Mine Baysun ise, lavantaların ilk olarak 4 yıl önce ekildiğini ifade ederek, " 4'üncü yılımız burada ama hasatta 3'üncü yılımız. 3 yıl geçtikten sonra lavanta yağının verimi daha yüksek oluyor. En iyi en kaliteli lavantayı üretmeye başladık. Yağımızın kalitesi yüksek aynı zamanda fideler yetiştirmeye başladık. Şu anda fidelerimiz büyüdü ve Türkiye'nin 4 bir tarafından fide siparişi almaya başladık. Tarım turizmine başladık ve 4 yılda kademe kademe yükseldik. Herkese tavsiye ediyorum" şeklinde konuştu.

Büyükçekmece\'de lavanta hasatı
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Büyükçekmece'de lavanta hasatı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu
    23:16 Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu

    Denizli'nin Pamukkale İlçesi'nde ilkokul 4. sınıf öğrencisi Ayaz Yalçın ve iki arkadaşı dünden itibaren haber alınamıyor. Aile ve polis ekipleri kayıp çocukları bulmak için arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor
    23:13 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor

    Ordu'da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen ana arı yetiştiriciliği kursuna 23 kişi katıldı. Vali Muammer Erol, kursu ziyaret ederek kursiyerlere başarılar diledi. Kurs sonunda sertifika verileceği belirtildi.

  • Samsung Galaxy Z Flip 6 Geekbench testinde görüntülendi
    23:09 Samsung Galaxy Z Flip 6 Geekbench testinde görüntülendi

    Samsung, bu yıl Galaxy Z Flip 6 ve Z Fold 6'yı piyasaya sürecek. Galaxy Z Flip 6'nın Geekbench raporuna göre cihazın 8 GB RAM, Android 14 işletim sistemi ve Snapdragon 8 Gen 3 işlemciye sahip olacağı görülüyor. Galaxy Z Flip 6'nın temmuz veya ağustos ayında duyurulması ve satışa sunulması bekleniyor.

  • Ucuz Tesla Model Y ve Togg'un Yeni Modelleri Dikkat Çekiyor
    23:09 Ucuz Tesla Model Y ve Togg'un Yeni Modelleri Dikkat Çekiyor

    Elektrikli araç piyasasında hem Tesla hem de Türkiye'nin yerli markası Togg'un modelleri, fiyatlandırma stratejileri ile dikkat çekiyor. Her iki markanın da farklı kullanıcı ihtiyaçlarına hitap edebilecek çeşitlilikte elektrikli araçlar sunduğu görülüyor.

  • Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip
    23:09 Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip

    Huawei'nin yeni akıllı saati Watch Fit 3'ün ilk görüntüleri yayınlandı. Watch Fit 3, Apple Watch Series 9'a oldukça benzer bir görünüme sahip. Yeni tasarımda ekran biraz daha kare şeklinde tasarlanmış ve sağ üst tarafta yeni bir fiziksel düğme eklenmiş. Huawei Watch Fit 3, daha ekonomik bir alternatif olacak şekilde geliyor ve tahmini olarak 100 euro civarında bir fiyat etiketine sahip olacak. Cihazın özellikleri arasında Bluetooth bağlantısı, bildirim gösterimi, ses dosyalarını saklama ve oynatma, spor aktivitelerini takip etme gibi temel akıllı saat özellikleri bulunuyor. Huawei'nin bu yeni modeli, Apple Watch'a yakın pratik özellikler sunarak uygun fiyatlı akıllı saat arayan kullanıcılar için cazip bir alternatif oluşturuyor.

  • OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı
    23:09 OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı

    OnePlus'ın yeni amiral gemisi modeli OnePlus Ace 3 Pro, Snapdragon 8 Gen 3 işlemcisi ve 16 GB RAM belleği ile dikkat çekiyor. Ayrıca 1,5K kavisli ekran, 6000 mAh pil ve 100W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, rakiplerine aman vermeyecek.

  • İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı
    23:08 İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından bir lastik botta 3'ü çocuk toplamda 45 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.


Advertisement