Büyükşehir Belediyesinden Hüseyin Karatay'a Vefa Paneli - Son Dakika
Yerel

Büyükşehir Belediyesinden Hüseyin Karatay'a Vefa Paneli

Büyükşehir Belediyesinden Hüseyin Karatay\'a Vefa Paneli

Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından “80.Yaşında Hüseyin Karatay’ın Yazarlığı ve Sanat Anlayışı” adlı panel düzenlendi.

16.02.2017 15:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından "80.Yaşında Hüseyin Karatay'ın Yazarlığı ve Sanat Anlayışı" adlı panel düzenlendi.

Gazeteci-Yazar Ahmet Kekeç, Ahmet Sait Akçay, Adil Akkoyunlu ve İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi İsmail Söylemez'in konuşmacı olarak katıldığı panel Büyükşehir Belediyesi Sanat Galerisi Konferans Salonu'nda düzenlendi.

Panele Yazar Hüseyin Karatay, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertan Mumcu, daire başkanları, şube müdürleri, kurum kuruluş temsilcileri ile kalabalık vatandaş topluluğu katıldı.

Panelin açış konuşmasını yapan Genel Sekreter Yardımcısı Ertan Mumcu, "Bugün çok değerli bir büyüğümüzü, bu toprakların yetiştirdiği bir yazarı, bir düşünce adamını, Hasan Hüseyin Karatay'ı sağlıklı bir şekilde aramızda gördüğümüz için çok mutluyuz. Ayrıca, onu yeni kuşaklara tanıtmak adına düzenlediğimiz bu vefa programını çok önemsiyoruz. Malatya'da çok sayıda siyasi ve fikir adamı yetişti. Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak buna vurgu yapan bir dizi kültürel etkinliklerimiz var. Said hocalarla başlattık, bugün Hüseyin Karatay'la bu seriyi devam ettiriyoruz" diye konuştu.

Genel Sekreter Yardımcısı Ertan Mumcu'nun konuşmasının ardından panele geçildi. Panelin moderatörlüğünü de yapan Yazar Ahmet Sait Akçay, Hüseyin Karatay'ın yaklaşık 50 yıllık bir yazınsal macerası olduğunu vurgulayarak, "Karatay, dönemin atmosferine de uygun olarak tezli romanlar yazmıştır. Kıbrıslı, Sürgün Öğretmen, Selahaddin Eyyubi, Bir İsyan Eşiği ve Çalınan Savaş romanlarının bir ödev bilinciyle yazıldığı aşikardır" ifadelerini kullandı.

Panel programının düzenlenmesinden dolayı teşekkürlerini ifade ederek sözlerini başlayan Yazar Adil Akkoyunlu ise, "Genelde adettir, her yerde ölmüş olan insanların arkasında bir vefa borcu olarak işte şöyle iyiydi, böyle iyiydi; şunu yapmıştı, bunu yapmıştı diye programlar tertiplenir. Biz, Hüseyin Karatay hocamıza sağlıklı, hayırlı uzun ömürler diliyoruz. Yani bir insan hakkında program yapmak için ölmesini beklemek hoş bir şey olmasa gerek. İşte bunu Malatya Büyükşehir Belediyesi kırdı, yaşayan bir insanı anmak için bir program hazırladı. Bunun için ayriyeten teşekkürlerimi arz etmek istiyorum. Hüseyin Karatay, gerçekten üzerinde durulması, üzerinde çalışılması, tezler hazırlanması gereken bir şahsiyet" dedi.

İsmail Söylemez de Hüseyin Karatay'ın hayatını anlatarak eserlerinin geniş tahlillerini yaptı.

Gazeteci-Yazar Ahmet Kekeç ise, "Hüseyin Karatay, bir kuşağın olduğu gibi benim de rahatlıkla Hocam diyebileceğim bir büyüğüm, bir ağabeyim" diyerek, ""Bir kuşağın yetişmesine öncülük etti, hepimiz onun eserlerini gerçek anlamda okuyarak kendimizi yetiştirdik, kendimizi gerçekleştirmeye çalıştık. Ben Hüseyin Karatay'ı Sürgün Öğretmen romanıyla tanıdım. O zaman ortaokul öğrencisiydim. Kanalboyu'ndaki Malatya Atatürk Ortaokulunda okuyordum. Çok beğendiğim Sürgün Öğretmen romanının yazarı olan Hüseyin Karatay'ın Malatya'da yaşadığını bilmiyordum o dönem. Ama birkaç kez Sürgün Öğretmen'i okuduğumu hatırlıyorum. Çünkü o dönemde çok fazla sayıda eser yoktu. Tabi sonradan Sürgün Öğretmen yazarının Malatya'da yaşadığını öğrenmek benim için büyük bir sevinç kaynağı olmuştu. Çünkü ben de kendimce bir şeyler yazmaya çabalayan bir öğrenciydim, artık lise öğrencisiydim. Edebiyat dergilerine ürünler gönderiyordum. Bunu bir şans, talih olarak söylüyorum. O dönem öyle bir Malatya ki işte Boğaziçi Çayevine gidiyorsun; bir bakıyorsun Hüseyin Karatay oturuyor, taburelere tünemiş. Hemen yanında Hüsamettin Yıldırım var. Hayırlarda Yarış Cemiyetine gidiyorsun Said Çekmegil, Ömer Şevki Hotar orda oturuyor. İşte Kapalı Çarşıya gidiyorsun Yüzbaşı Alaatin Bora, elinde Kazancakis'in bir eseri, edebiyat üzerine konuşuyor. Rahmetli Fevzi Özel'in dükkanına gidiyorsun yine böyle yüksek edebiyat konuşan bir sürü isimler. Yani her biri bugün edebiyat alanında rüştünü ispat etmiş, kendisini var etmiş bir sürü değerlerle biz iç içe yaşıyorduk; 37-38 sene öncesinin Malatya'sında. Tabi ki yetişmemizde çok büyük katkısı oldu bu canlı kültürel ortamın. Hüseyin Karatay, çok önemli bir romancı. Bunu, hasbelkader edebiyatla ilgilenen biri olarak rahatlıkla söyleyebilirim. Bunu, sadece burada değil, her platformda konuşuyoruz, söylüyoruz. Edebiyat adına bir nakısa olarak söylenir tezli romanlar yazması. Ancak hangi edebiyat eserinin tezi yok ki? Hangi yazarın tezi yok? İşte Odesa'nın tezi yok mu? Dibine kadar tezli bir roman. Yani bir derdiniz varsa, dünyaya bir mesaj vermek istiyorsanız tabi ki tezli roman yazarsınız. Buradaki konuşmalar için söylemiyorum. Çünkü buradaki konuşmalar, tezli ifadesini bir suçlama olarak getirmedi. Tezli ifadesini suçlama ibaresi olarak getirenler için söylüyorum.

Panelin sonunda Hüseyin Karatay, Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından katılımcılara hediye edilen yeni eseri Antikacı'yı okurlarına imzaladı. - MALATYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Büyükşehir Belediyesinden Hüseyin Karatay'a Vefa Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement