Büyükşehir Belediyesine Dönüşen Belediye Çalışanlarının Durumu - Son Dakika
Güncel

Büyükşehir Belediyesine Dönüşen Belediye Çalışanlarının Durumu

Danıştay 5. Dairesi, büyükşehir belediyesine dönüşen belediyenin personelinin, norm kadro fazlası olarak il sağlık müdürlüğüne atanmasını hukuka uygun bulmadı.

17.05.2017 14:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Danıştay 5. Dairesi, büyükşehir belediyesine dönüşen belediyenin personelinin, norm kadro fazlası olarak il sağlık müdürlüğüne atanmasını hukuka uygun bulmadı.

Trabzon Belediyesinde veri hazırlama ve kontrol işletmeni olarak görev yapan bir personelin kadrosu, 2012'de çıkarılan 14 ilde Büyükşehir Belediyesi Kurulmasına İlişkin Kanun ile Trabzon'un Büyükşehir olması nedeniyle Ortahisar Belediyesine devredildi.

Ardından norm kadro ve ihtiyaç fazlası personel olarak belirlenen çalışan, valilik devir komisyonunca belediyeden il sağlık müdürlüğü emrine atandı.

Çalışanın, bu işlemin iptali istemiyle açtığı dava, Trabzon İdare Mahkemesince reddedildi. Mahkeme, davacının norm ve ihtiyaç fazlası olarak belirlenerek, il sağlık müdürlüğü emrine atanmasını, idarenin takdir hakkı çerçevesinde kabul ederek, işlemde hukuka aykırılık bulunmadığına hükmetti.

Davacı bunun üzerine Trabzon İdare Mahkemesi kararının temyizen incelenerek, bozulması istemiyle Danıştaya başvurdu.

Danıştay 5. Dairesi, davacının temyiz istemini kabul ederek, Trabzon İdare Mahkemesince verilen kararı oy birliğiyle bozdu.

Gerekçeden

Dairenin kararında, 2012'de çıkarılan 14 ilde Büyükşehir Belediyesi Kurulmasına İlişkin Kanun ile Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve Belediye Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca, bu kapsamdaki personelin kadro unvanlarının aynı sınıf içinde kalmak kaydıyla değiştirileceğinin hüküm altına alındığı belirtildi.

Kararda, İçişleri Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı tarafından hazırlanan "6360 sayılı Kanun Kapsamında Yer Alan Personelin Devir, Paylaştırma ve Nakil İşlemlerine İlişkin Esaslar"ın 5. maddesinde, 6360 sayılı Kanun ile büyükşehir belediyesine devredilen il belediyelerinin personelinin, norm kadro ve ihtiyaç fazlası olarak değerlendirilemeyeceği ve bu kişilerin nakil kapsamı dışında olduğunun düzenlendiği kaydedildi.

İlgili kanun maddeleri ve bu düzenlemeler birlikte değerlendirildiğinde, 6360 sayılı Kanun uyarınca Büyükşehir Belediyesine devredilen hizmet birimlerinde çalışan personelin, komisyon kararıyla ilgisine göre, büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyeleri ile bağlı kuruluşlar arasında paylaştırılacağı, paylaştırılan personelin ise norm kadro ve ihtiyaç fazlası olarak devredilemeyeceği sonucuna varıldığı belirtildi.

Kararda, Trabzon Belediyesi'nde veri hazırlama ve kontrol işletmeni olarak çalışan davacının, Trabzon ilinin büyükşehir belediyesine dönüştürülmesi üzerine, Ortahisar Belediye Başkanlığına devrinin yapıldığı, Ortahisar Belediye Başkanlığı tarafından da davacının norm kadro ve ihtiyaç fazlası olarak Trabzon Valiliğine bildirildiği aktarıldı.

Trabzon Valiliği Devir, Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonunca belirlenen devredilecek personele ilişkin liste ile Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü emrine atandığı anlatılan kararda, şu ifadelere yer verildi:

"Bu durumda davacının, komisyonca ilgisine göre büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyeleri ile bağlı kuruluşlar arasında paylaştırılmış personel olarak görevlendirildiği birimde görevine devam etmesi gerekirken, norm kadro ve ihtiyaç fazlası personel olarak devir, tasfiye ve paylaştırma komisyonuna bildirilmesi, değinilen kurallara uygun olmadığı gibi, başka kuruma atanması yolunda tesis edilen dava konusu işlemde de hukuka uyarlık bulunmamakta olup, bu nedenle davanın reddi yolundaki mahkeme kararında hukuki isabet görülmemiştir."

Karar üzerine davacının üyesi olduğu Türk Sağlık-Sen'in Genel Başkanı Önder Kahveci, "İdareler kendilerine tanınan yetkileri farklı şekillerde kullanıyor, kural ve kanunu göz ardı ediyorlar. Bu karar, kanun göz ardı edilerek, devir komisyonlarına gönderilip açıkça mağdur edilen personel için emsal bir karardır." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Büyükşehir Belediyesine Dönüşen Belediye Çalışanlarının Durumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement