Büyükşehir Bisiklette Göğsümüzü Kabarttı - Son Dakika
Güncel

Büyükşehir Bisiklette Göğsümüzü Kabarttı

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Çalışmaları Merkezi tarafından gerçekleştirilen, "Türk Elitlerinin Türkiye Dış Politikası ve Türk-Yunan İlişkileri Algıları Araştırması"nın sonuçları açıklandı.

07.02.2017 15:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Çalışmaları Merkezi'nin gerçekleştirdiği araştırma, Merkezin Direktörü ve Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Dimitrios Triantaphyllou öncülüğünde ve Kadir Has Üniversitesi Rektörlük Asistanı Dr. Cihan Dizdaroğlu'nun katkılarıyla tamamlandı.

Kapalı uçlu 41 sorudan oluşan araştırma Türkiye'nin dünyadaki konumu, Türkiye dış politikası ve Türk-Yunan ilişkileri olmak üzere 3 temel konuya odaklanılarak gerçekleştirildi. Bu araştırma, 2014 yılında Doç. Dr. Dimitrios Triantaphyllou ve Doç. Dr. Kostas Ifantis tarafından London School of Economics bünyesindeki Hellenik Araştırmaları için hazırlanan ve Yunan elitleriyle gerçekleştirilen araştırmanın Türkiye versiyonu olma özelliği taşıyor. Araştırma kapsamında sorulan sorular 6 farklı grup tarafından cevaplandırıldı: İş dünyası temsilcileri, medya mensupları, diplomatlar, askerler, bürokratlar ve akademisyenler/düşünce kuruluşu temsilcileri. Araştırmada genel kamuoyu yerine elitlere odaklanılmasının nedeni; sözkonusu grupların kamuoyu oluşumunda sahip oldukları önem ve etkinin yanısıra, dış politika karar alma mekanizmalarında etkin rol oynamaları. Anket çerçevesinde elit görüşlerinin Türkiye ve Yunanistan ilişkileri bazında büyük ölçüde kamuoyunun da bakışını yansıttığını söylemek mümkün.

İkili ilişkilerin düzelmesinde 'Kıbrıs Sorunu' büyük önem taşıyor

Araştırma sonuçlarına göre Türkiye – Yunanistan ilişkilerinin düzelmesi ve iki ülkenin birbirine daha çok yaklaşması için 'Kıbrıs Sorunu'nun çözümü vurgulanıyor. İlişkilerin düzelmesi için 'Kıbrıs Sorunu'nun çözülmesi gerektiğini belirtenlerin oranı Türklerde yüzde 95,9, Yunan tarafında ise oran yine oldukça yüksek: yüzde 92,4. Türk elitlerinin yüzde 52,3'ü de Türkiye'nin Kıbrıs sorununun çözümünde aktif rol oynadığını düşünüyor.

Güven seviyesi düşük, yakınlaşma ise destekleniyor

Her iki tarafta da Türkiye-Yunanistan arasındaki yakınlaşma sürecine ilişkin önemli bir destek olduğu görülüyor. Türk elitlerinin yüzde 89'u, 1999'dan beri Türkiye'nin uyguladığı Yunanistan'a yakınlaşma sürecini desteklerken, Yunan elitlerinde bu oran yüzde 63,5 olarak gözlemleniyor. Buna rağmen, "diğer"ine duyulan güven her iki tarafta da düşük seviyede. Türk elitlerinin Yunanlara güven oranı yüzde 28 iken, Yunan elitlerinin Türklere güven oranı yüzde 11,4. Türk elitlerinin yüzde 41,9'u ve Yunan elitlerinin yüzde 47'si Türk-Yunan ilişkilerini 'ne iyi ne de kötü' şeklinde değerlendiriyor. Türk elitlerinin yüzde 53,5'i, Yunan elitlerinin ise yüzde 47'si gelecek beş yıl içerisinde iki ülke arasında bir kriz çıkma olasılığını düşük ihtimal veya ihtimal dışı olarak nitelendiriyor. İki ülke arasında bir kriz çıkması halinde Türk elitlerinin çoğunluğu (Akademisyenlerin yüzde 67,7'si, askerlerin yüzde 75,7'si ve diplomatlar ile medya ve iş dünyası temsilcilerinin yüzde 74,4'ü) bunun Ege Denizi ile bağlantılı bir konudan kaynaklanacağını düşünüyor.
% 71,5 Türkiye'nin daha aktif bir dış politika izlemesi gerektiğini düşünüyor
Türk elitlerinin bakış açısına göre, Yunanistan'ın Avrupa Birliği içindeki rolü ve önemi yüzde 47,7 olarak gözlemlenirken, Yunanistan'ın AB'ye bağlı olmaktan başka bir alternatifi olmadığı yönündeki algı ise yüzde 84 şeklinde gerçekleşti. Yüzde 66,3'lük kesim de Yunanistan'ın AB ve NATO üyelikleri nedeniyle uluslararası politikayı etkileyebileceğini düşünüyor. 'Yunanistan'ın, Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini düşünüyor musunuz?' sorusuna 'Evet' diyenlerin oranı ise yüzde 25.
Türkiye'nin daha aktif bir dış politika izlemesi gerektiğini düşünenlerin oranı yüzde 71,5. Bu durum Türkiye'nin Batı'dan uzaklaşarak İslam ülkelerine yakınlaştığını belirten yüzde 79,1'lik orana tezat teşkil ediyor. Araştırmaya katılanların yüzde 84,3'ü Türkiye dış politikasının uluslararası politikayı etkileyebileceğini düşünüyor.
' Suriye, Afganistan, uluslararası terör gibi küresel sorunların Türkiye dış politikasını ne ölçüde etkilediğini düşünüyorsunuz?' sorusuna ise yüzde 76,2 oranında 'fazla/çok fazla' yanıtı verildiği gözlemleniyor. Türkiye'nin mülteci krizinin çözümünde etkin bir rol oynadığını düşünenlerin oranı ise yüzde 57.
'Enerji'de işbirliği potansiyeli
Türk elitleri, enerji sektöründe Yunanistan'la işbirliği yapılacabileceğine yönelik bir potansiyel olduğu görüşünde. Türk elitlerinin yüzde 61'i, özellikle Doğu Akdeniz'de yeni enerji kaynaklarının keşfedilmesiyle bir enerji merkezi olarak Türkiye'nin AB'nin enerji bağımlılığının azaltılmasında aktif rol oynayabileceğini düşünüyor. Benzer şekilde, Türk elitlerinin yüzde 62'si Yunanistan'ın da AB'nin enerji bağımlılığının azaltılmasında aktif rol oynayabileceğini değerlendiriyor.
'Yunanistan ekonomisinin iyileşmesi , Türkiye'nin de yararınadır' görüşüne katılan Türklerin oranı ise yüzde 79.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Büyükşehir Bisiklette Göğsümüzü Kabarttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.


Advertisement