Büyükşehir Ilk Emri Yerine Getiriyor - Son Dakika
Güncel

Büyükşehir Ilk Emri Yerine Getiriyor

Büyükşehir Ilk Emri Yerine Getiriyor

İl Müftüsü Sönmezoğlu'ndan Kocaeli Kitap Fuarı'na anlamlı övgü.

24.05.2014 12:16  Güncelleme: 12:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu'ndan Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 6. Kocaeli Kitap Fuarı'na anlamlı övgü geldi. Mehmet Sönmezoğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Kur'an'ın ilk suresi olan 'Oku' emrini altı yıldır düzenlediği Kocaeli Kitap Fuarı ile yerine getirdiğini söyledi.

SÖYLEŞİ DÜZENLEDİ

Fuarın yazar konuklarından biri de Kocaeli İl Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu oldu. "Nefse ve Nesle Öğütler", "Nefsimize ve Neslimize Öğütler", "Kur'an ve Hz. Peygamber" ve "Kocaeli'den Rahmet Damlaları" adlı dört kitabı yayınlanan Sönmezoğlu, "Kur'an" isimli söyleşisi ile Kocaeli Kitap Fuarı'na katıldı.

ANLAMLI ÖVGÜ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Kuran'ın ilk suresi olan 'Oku' emrini altı yıldır Kocaeli Kitap Fuarı ile yerine getirdiğini söyleyen Sönmezoğlu, "İnsanımızın hayırlı olması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Kur'an okuyan müminin evine rahmet iner. Son 4 yılda 650 kuran kursunda 35 bin öğrencimize Kur'an öğrettik" dedi.

TARİHE YÖN VEREN SİMALAR TANITILDI

Kocaeli Kitap Fuarı aynı gün Türk Tarih Kurumu yetkilisi ve tarihçi Ahmet Belada'yı da ağırladı. "Tarihe yön veren simalar" söyleşisi ile Kitap Fuarı'na konuk olan Belada, tarihin iki önemli ismi olan Hakani Mehmet Efendi ve Yavuz Sultan Selim döneminin önemli sadrazamlarından İdris-i Bitlisi'yi Kocaelilere tanıttı.

HAKANİ MEHMET EFENDİ

"Aslımızı öğrenmek bize kim olduğumuzu hatırlatır" diyen Ahmet Belada, bu nedenle tarihe yön veren simaların detaylı olarak ele alınması gerektiğini söyledi. Hakani Mehmet Efendi'nin üçüncü Mehmet döneminde yaşayan önemli bir şair olduğunu kaydeden Belada, Mehmet Efendi'nin bugünkü bakanlar kurulu karşılığında olan Divan'da kâtiplik görevi yaptığını anlattı. Hakani Mehmet Efendi'nin, Hz. Muhammed için yazdığı naatla, padişahın lütfünü kazandığını anlatan Ahmet Belada, "Padişah dile benden ne dilersen dediğinde Hakani Mehmet Efendi, 'Ben peygamberim için yazdığım bir naat için dünyevi hiçbir şey istemem" demiştir. Buna karşılık kendisine bir ev verilmiştir. Ancak Mehmet Efendi bu evi de yine Allah yoluna harcar. İşte Osmanlı böyle bir anlayışa sahipti" dedi.

İDRİS-İ BİTLİSİ VE YAVUZ SULTAN SELİM

Ahmet Belada, söyleşisinde tarihi yön veren isimlerden biri olan İdris-i Bitlisi'yi de tanıttı. Belada, İdris-i Bitlisi'nin bir tacir olduğunu ve Kanuni Sultan Süleyman'a kadar olan Osmanlı padişahlarını anlattığı bir eseri bulunduğunu kaydetti. İdris-i Bitlisi'nin özellikle Yavuz Sultan Süleyman ve Şah İsmail arasındaki savaş sırasında etkin bir rol üstlendiğini hatırlatan Belada, "Kendisi yeterince anlaşılamayan bir devlet adamı olmuştur. Şah İsmail ile girilen savaşta Yavuz Sultan Selim'in akıl hocası olan İdris-i Bitlisi, Kürt olması nedeniyle de Kürt aşiretlerinin Yavuz Sultan Selim'in yanında olmasını sağlamıştır. Bu sayede Yavuz Sultan Selim, Şah Sultan ile girdiği savaşı kazanmıştır" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Büyükşehir Ilk Emri Yerine Getiriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement