"Büyükşehir'in Ro-Ro Projesi Yargıdan Veto Yedi" - Son Dakika
Güncel

"Büyükşehir'in Ro-Ro Projesi Yargıdan Veto Yedi"

"Büyükşehir\'in Ro-Ro Projesi Yargıdan Veto Yedi"

Büyükşehir Belediyesi'nin Yalıçiftlik Mahallesi Ketendere mevkiinde yapmayı planladığı Ro-Ro Limanı projesiyle ilgili aylardır mücadele eden Mudanyalılar, hukuk mücadelesini kazandı.

18.10.2017 15:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa 1. İdare Mahkemesi, Büyükşehir'in liman kompleksi projesine ilişkin meclis kararının, kamu yararına ve hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle yürütmesinin durdurulmasını hükmetti. Mudanya'nın tarihine, doğasına, tarım alanlarına sahip çıkacaklarına yönelik Mudanyalılara söz verdiklerini belirten Başkan Hayri Türkyılmaz, "Mudanya turizm kenti olacak" dedi.

Büyükşehir Belediyesi ile Mudanya Belediyesi'ni karşı karşıya getiren projelerden biri olan Ketendere Ro-Ro Limanı Projesi, yargıdan veto yedi. Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Yalıçiftlik Mahallesi Ketendere mevkiinde Ro-Ro Limanı yapılmasına ilişkin alınan kararıyla ilgili Mudanya Belediyesi, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, CHP Bursa İl Başkanı Şadi Özdemir, Bursa Barosu, TMMOB'a bağlı akademik odalar, DOĞADER ve sivil toplum örgütlerinin yanı sıra vatandaşın bireysel olarak açtığı yürütmeyi durdurma davası sonuçlandı. Bursa 1. İdare Mahkemesi'nde görülen davada, Ketendere Ro-Ro Limanı projesine kamu yararına ve hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

"MUDANYA SANAYİ DEĞİL, TURİZM KENTİ OLACAK"

Ne pahasına olursa olsun Ketendere'ye liman kurulmasına engel olacaklarının sözünü verdiklerini belirten Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, bölgenin turizm amaçlı kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Böylesine önem arz eden, kentin geleceğini etkileyen projenin hiç bir alt yapısı olmadan, sivil toplum örgütlerine, bilim insanlarına, akademik odalara ve halka danışılmadan, "Yaptım, oldu, bitti" denilerek harekete geçildiğini hatırlatan Türkyılmaz, "Mudanya'nın tarihine, doğasına, tarım alanlarına sahip çıkacağımızı ve Mudanya'nın asla sanayi şehri olmayacağını, turizm ve tarımına değer veren projelerimiz olduğunu söyleyerek göreve geldik. Mudanya'nın geleceğini karartmalarına izin vermeyeceğiz. Bu kararlılığımızı göstermek için üzerimize düşen ne varsa yapacağız. Dünyanın en güzel ilçelerinden biri olan Mudanya için herkesin bu tür davranış göstermesinden dolayı gurur duyuyorum ve teşekkür ediyorum" diye konuştu.

KENT ANAYASASI'NA AYKIRI

TMMOB'a bağlı kuruluşlar, çok ayrıntılı analizlerin yapıldığı dava dilekçesinde, Ro-Ro limanının kentin anayasası olan 1/100 binlik ile Mudanya'nın 1/25 binlik nazım planına aykırı olduğunu öne sürdü. Mahkeme, 1/25 bin ölçekli Mudanya Nazım İmar Planı'nda ise liman bölgesinin çevresinin Özel Mahsul Alanları, Tarım Alanları ve Ağaçlandırılacak Alan ile çevrili olduğunu, yapılacak tesisin bölgeye zarar vereceğini belirtti. Liman kullanımı için öngörülen alanın tüm çevresinin tarım alanı, zeytinlik alanı gibi korunması gerekli alanlar ile çevrili olduğu kaydedilen karar dilekçesinde, söz konusu yatırımın yaratacağı çevre baskısı düşünüldüğünde bu alanların yok olacağı ve bölgede tarım ve zeytinciliğin tamamen biteceğinin açıkça görüldüğü ifadeleri yer aldı.

"KAMU YARARI VE HUKUKA UYGUN DEĞİL"

Önerilen plan değişikliğinin 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı ve 1/25 bin ölçekli Mudanya Planlama Bölgesi Nazım İmar Planı, Plan notlarına aykırı olarak üretildiğine karar veren Mahkeme, "Projeye göre 127 hektar büyüklüğünde bir dolgu alanı oluşturacak bir liman kompleksinin inşa edilmesinin dava konusu bölgenin lojistik merkezi olmasını sağlayacağı, bu nitelikte bir tesisin Bursa'da yer alan 13 adet OSB ile İstanbul-Bursa İzmir Otoyolu ve diğer bağlantı yollarının bölgedeki tarım alanlarında gelişme baskısına neden olacağı, bölgenin tarımsal niteliğinin yanı sıra tarihsel niteliğine de zarar vereceği, 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak belirlenen bölgede arkeolojik sit alanının tahrip edileceği, Kıyı Kanunu'na göre aykırı olduğu, plan değişikliğinin bütüncül bir kentsel mekan kurgusu oluşturmaktan uzak oluşu dava konusu plan değişikliğinin planlama ilkeleri, şehircilik esasları ile kamu yararına ve hukuka uygun olmadığı sonucuna varılmıştır" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Büyükşehir'in Ro-Ro Projesi Yargıdan Veto Yedi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement