Büyükşehir Kanunu'nu Anayasa Mahkemesi'ne Taşıdılar - Son Dakika
Güncel

Büyükşehir Kanunu'nu Anayasa Mahkemesi'ne Taşıdılar

Büyükşehir Kanunu\'nu Anayasa Mahkemesi\'ne Taşıdılar

Balıkesir de, 7'si CHP, 1'i MHP'li belde belediye başkanı, bireysel başvuru hakkını kullanarak 6330 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun bazı maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

07.01.2013 17:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir de, 7'si CHP, 1'i MHP'li belde belediye başkanı, bireysel başvuru hakkını kullanarak 6330 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun bazı maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

CHP Balıkesir İl Başkanı Muzaffer Mavuk ile belde belediye başkanları bugün Balıkesir Adliyesi'ne gelerek başvurularını yaptı. Adliye önünde açıklama yapan Başkan Mavuk, "Yeni çıkan Büyükşehir Belediyesi Yasası ile belde belediye başkanlıkları kapatıldı. Ancak bu yasa uluslararası sözleşmelere aykırı olarak çıkarılmıştır. Çünkü belde belediyeleri oluşurken, referandum yapılmaktadır. Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nın 5'inci maddesine gereğince belde belediyeleri kapatılırken de referandum yapılması gerekmektedir. Ancak bu şarta uyulmamıştır. Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı Türkiye'nin de imzaladığı uluslararası bir sözleşmedir. Anayasa'nın 90'ıncı maddesi gereğince bu uluslararası sözleşmeye uyumlu yasalar çıkarmak zorundayız. Ancak bu sözleşmeye aykırı hareket edilerek, yasa çıkarılmıştır. Belediye başkanlarımız da bireysel başvuru hakkını kullanarak, yasanın bazı maddelerinin iptalini istiyor" dedi.

Fransa'da 36 bin 500 belediye olduğuna dikkat çeken Mavuk, "Bu yerinden yönetimin en büyük özeliğidir. Demokrasinin temel taşıdır. Yerel belediyeleri, köy tüzel kişilikleri kapatarak, merkezi yönetime ağırlık veriyoruz" diye konuştu.

'REFERANDUMLA KAPATILMALI'

Belde belediye başkanları adına konuşan CHP'li Güre Belediye Başkanı Kamil Saka da "Tüm dünya 'yerinden yönetim' derken, bizim yönetimi merkezileştirmemiz dünyanın gidişine aykırı. Anayasa Mahkemesi'nin bu yanlışa 'dur' diyeceğine inanıyorum" diye konuştu.

Açıklamaların ardından CHP'li belediye başkanları Kamil Saka (Güre), Hasan Özpolat(Altınoluk), Asım Sürer (Altınova), Mesut Engin (Küçükköy), Yakup Yılmaz (Gökçeyazı), Hüseyin Kayacık (Pelitköy), Fethi Kilercioğlu (Salur) ile Bigadiç, İskele beldesinin MHP'li Belediye Başkanı Ayhan Aşık, hazırladıkları dilekçeleri Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na gönderilmek üzere 1. Asliye Hukuk Mahkemesi Başkanlığı'na teslim etti.

CHP Balıkesir İl Başkan Mavuk, Anayasa Mahkemesi'nin en az 6 ay içinde başvuruyu karara bağlamasını beklediklerini söyledi.

BAZI BAŞKANLAR ANKARA'DA

Bu arada Balıkesir'in Edremit İlçesi'ne bağlı Zeytinli Beldesi Belediye Başkanı CHP'li Hasan Aslan'ın da direkt Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğu açıklandı. Erdek Ocaklar Beldesi'nin bağımsız belediye başkanı Hüseyin Durak, Edincik Belediyesi'nin Başkanı DP'li Mehmet Yağcı ve Bandırma Aksakal Beldesi Belediye Başkanı MHP'li Üstün Taşdemir'in de Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğu öğrenildi. - Balıkesir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Büyükşehir Kanunu'nu Anayasa Mahkemesi'ne Taşıdılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement