ByLock FETÖ'ye Üyelikte 'Belirleyici' Kabul Edildi - Son Dakika
Güncel

ByLock FETÖ'ye Üyelikte 'Belirleyici' Kabul Edildi

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, cep telefonlarında 'ByLock' yüklü kişilerin FETÖ'ye üyeliği konusunda kesin bir kabul oluştuğunu açıkladı.

10.11.2016 11:03  Güncelleme: 11:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün kriptolu haberleşme programı "ByLock"u kullananlara yönelik İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, cep telefonlarında bu programın yüklü olduğu kişilerin FETÖ'ye üyeliği konusunda kesin bir kabul oluştuğu belirtildi.

ÜYELİKTE REFERANS KABUL EDİLİYOR

Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcısı Ayhan Yılmaz tarafından hazırlanan ve İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, FETÖ'nün kriptolu haberleşme programı 'ByLock'la ilgili detaylı bilgilere yer verildi.

İddianamede, yapı olarak açık ve şeffaf olması gereken FETÖ'nün istihbarat örgütü gibi kodlar, özel haberleşme yöntemleri ve kaynağı bilinmeyen paralar kullanması, yönetim kadrosunun faaliyetleri yurt dışından idare etmesi ve Türkiye'ye gelmekten ısrarla kaçması, kendisi gibi düşünmeyenleri saf dışı etmek için her türlü baskı, şantaj ve yasa dışı faaliyetlerde bulunması, çeşitli yabancı misyon temsilcileriyle içeriği bilinmeyen görüşmelerde bulunması, diğer terör örgütleriyle temas kurması, örgütün casusluk faaliyetlerini de kapsayan organize bir terör örgütü olduğuna vurgu yapılırken, FETÖ mensuplarının kullandığı şifreli haberleşme programı "ByLock"un örgüte üyelikte referans gibi kabul edildiği kaydedildi.

YANLIŞLIKLA İNDİRMEK MÜMKÜN DEĞİL

Programın tamamen gizlilik amacıyla kullanıldığı, hata marjının yüzde 1 olduğu, yanlışlıkla telefona veya bilgisayara indirilip kullanmanın mümkün olmadığı, özel bir sunucudan sadece örgüt mensupları tarafından indirilip kullanıldığına dair bilgilerin yer aldığı iddianamede, ByLock'un Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunda (TÜBİTAK) çalışan örgüt mensubu mühendislerce 24 Aralık 2014'ten sonra "Turkuaz" isimli bir yazılımla güncellenerek örgütün kullanımına uygun hale getirildiği, doğrudan erişimin engellendiği programın kriptolu haberleşme programı olarak kullanıldığı, kullanıcıların rumuz aldığı ve programı kullanabilmek için karşılıklı onay koduna ihtiyaç duyulduğu, karşılıklı onay verilmeden görüşmenin gerçekleşmediği gibi detaylara da yer verildi.

MİT, 18 MİLYON MESAJIN 17 MİLYONUNU ÇÖZDÜ

İddianamede, şimdiye kadar yapılan tespitlerde toplam 215 bin kişinin "ByLock" kullandığının belirlendiği, MİT tarafından yapılan çalışmalarda toplam 18 milyon mesaj içeriğinin 17 milyonunun çözüldüğü, 3,5 milyon e-posta içeriğinden 2,5 milyonunun çözümlendiği, 2010 KPSS soruşturmasında 100 ve üzeri soruya doğru cevap veren 3 bin 227 şüpheliden 700'ünün aktif şekilde "ByLock" kullandığı tespitleri de yer aldı.

KIRMIZI, TURUNCU VE MAVİ 'BYLOCK'ÇULAR

İddianamede, kırmızı kategorideki kullanıcıların uygulamayı indirip sistem üzerinde sık kullananlar, turuncu kategorideki kullanıcıların uygulamayı indiren ancak sistem üzerinde belirli aralıklarla kullananlar, mavi kategorideki kullanıcıların uygulamayı indiren ancak sık kullanmayanlar olduğu belirtildi.

İddianamede şu değerlendirmede bulunuldu:

"Programın kuruluş ve kullanılış amacının örgüt üyelerinin deşifre olmasını ve yakalanmalarını önlemeye yönelik olduğu, programın kuruluşundaki gizlilik ve zorluk, program listesini kuran örgüt yöneticisinin bilgisi ve rızası dışında yeni kişi bile eklenememesi, ByLock listesinde kayıtlı kişilerin isimlerle değil kod numaraları ile kayıtlı olması, programdan örgütsel talimatlar ve örgüt içi görüşme dışında herhangi bir nedenle yararlanılamayacak olması, ByLock programının örgütün üst düzey yöneticileri tarafından örgüte giriş ve örgüt üyeliğinin referansı gibi kabul edildiği de göz önüne alınarak, ByLock programının cep telefonlarında kurulu bulunduğu kişilerin FETÖ'ye üye oldukları konusunda kesin bir kabul oluşmuştur."

KIBRIS'A KAÇARKEN YAKALANDILAR

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında, İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin 3 Eylül'de düzenlediği operasyonda Adnan Menderes Havalimanı'ndan Kıbrıs'a gitmeye çalışan Fatih S. ve Okan M. gözaltına alınmış, "ByLock" kullandıkları tespit edilen iki şüpheli tutuklanmıştı. Soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısı, tutuklu yargılanacak 2 sanık hakkında "Silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla 5 ila 10 arasında hapis cezası istemiyle dava açmıştı.

ByLock FETÖ\'ye Üyelikte \'Belirleyici\' Kabul Edildi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ByLock FETÖ'ye Üyelikte 'Belirleyici' Kabul Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı
    01:58 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'nin Kaletepe Mahallesi'nde meydana gelen kazada, bir ambulans ile ticari taksi çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık personeli olmak üzere toplam 4 kişi yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.

  • Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı
    01:58 Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı

    Ümraniye'de sürücüsünün kimliği belirlenemeyen bir hafif ticari araç, kontrolden çıkarak park halindeki 14 araca çarptı. Sürücü kazayı yara almadan atlatırken, araçlarda hasar meydana geldi. Polis ekipleri olay yerine gelerek caddeyi trafiğe kapattı. Kaza yapan sürücü işlemler için polis merkezine götürüldü ve araçların çekiciyle kaldırılmasının ardından cadde yeniden trafiğe açıldı.

  • Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı
    01:57 Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı

    Ümraniye'de frenleri tutmayan bir araç, seyir halindeyken park halindeki 14 araca çarptı. Kazada şans eseri ölen veya yaralanan olmazken, otomobillerde maddi hasar meydana geldi. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü.

  • Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor
    01:53 Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor

    Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı, Bulancak ilçesinde bir kuyumcunun soyulması olayına ilişkin soruşturma işlemlerinin hala devam ettiğini açıkladı. Olayın gerçekleştiği gün yakalanan 3 şüpheli tutuklandı ve suç aletleri ile gasbedilen ziynet eşyaları ele geçirildi. Soruşturma devam ederken, kamuoyuna gelişmeler hakkında bilgi verileceği belirtildi.


Advertisement