Cafe Nerro'yu İngiltere'de Yarattı İlk Dış Şube İçin Türkiye'yi Seçti - Son Dakika
Ekonomi

Cafe Nerro'yu İngiltere'de Yarattı İlk Dış Şube İçin Türkiye'yi Seçti

Cafe Nerro\'yu İngiltere\'de Yarattı İlk Dış Şube İçin Türkiye\'yi Seçti

Financial Times Gazetesi Tarafından 2005 Yılı Girişimcisi Seçilen Gerry Ford, İngiltere'de Kurduğu Cafe Nerro Adlı Kahve Zincirini Yurtdışında İlk Kez Türkiye'ye Taşıdı.

28.10.2007 02:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Financial Times Gazetesi tarafından 2005 Yılı Girişimcisi seçilen Gerry Ford, İngiltere’de kurduğu Cafe Nerro adlı kahve zincirini yurtdışında ilk kez Türkiye’ye taşıdı.

Gerry Ford, "Burada müşterilerin ’her zamankinden’ diye sipariş verdiğinde her zaman içtiği kahvenin servis edildiği butik bir konsept yarattık. Liderlerden biri olmak konusunda iddialıyız" dedi.

İNGİLİZ Financial Times Gazetesi tarafından 2005 Yılı Girişimcisi seçilen Gerry Ford, 10 yıl önce İngiltere’de kurduğu ve 330 şubeye ulaştırdığı Cafe Nerro adlı kahve zincirini yurtdışında ilk kez Türkiye’ye taşıdı. 72 milyonluk nüfusuyla Türkiye’nin büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyleyen Cafe Nerro’nun kurucusu ve CEO’su Gerry Ford, "Burada müşterilerin kendini özel hissettiği, gelip ’herzamankinden’ diye sipariş verdiğinde tercihi olan kahvenin servis edildiği farklı bir konsept yarattık. Pazarın liderlerinden biri olmak konusunda iddialıyız" dedi.

BÜYÜK POTANSİYEL VAR: Türkiye’de kahve zinciri kültürünün çok hızlı oluştuğuna dikkat çeken Ford, "İnsanlar artık espressolu kahvelere büyük ilgi gösteriyor. Bu da pazarın potansiyelini büyütüyor. Henüz kaç halkalı bir zincir olacağımız konusunda karar vermedik. Ancak, 100’ün altında sayıda kafe açacağımız pazarlara girme taraftarı değiliz" dedi. İstinye Park’ta açtıkları kahve dükkanının ilk uluslararası girişimleri olduğunu belirten Ford Orta Doğu ve Avrupa’da da bazı ülkelere girmeyi hedeflediklerini belirtti.

TÜRKİYE’YE ORTAK GİRDİ: Türkiye’ye diğer zincirler gibi franchise yöntemiyle gelmediklerine dikkat çeken Gerry Ford, "Kontrolü daha fazla elimizde tutabilmek için Türkiye’deki şirkete ortak olduk. Burada açılan her yeni dükkan için doğrudan yatırım yapıyoruz. İzlediğimiz bir yol var ve kısa sürede zincire yeni halkalar eklemeyi planlıyoruz. Kaç yeni mağaza açacağımızı zaman gösterecek. ancak, istediğimiz kadar halka ekleyebilecek kadar paramız var" dedi. Pazarda lider oyunculardan olmak istediklerini vurgulayan Ford bunu sağlamak için ne gerekiyorsa yapacaklarını da belirtti. Ford ilk etapta İstanbul’un değişik bölgelerinde 10 yeni Cafe Nerro açmayı planladıklarını da söyledi.

YEMEK PAYI YÜZDE 30: Cafe Nerro’nun son 7 yıldır Allegra’nın yayınladığı kahve dükkanı raporunda İngiltere’de tüm kategorilerde bir numara olduğuna dikkat çeken Ford, "Bu işe inandığımız için giriştik. Burası müşterilein alışveriş molası verebilecekleri, konuşabilecekleri, gazete okuyabilecekleri premium bir kahve zinciri. Burada kahve içmenin yanısıra yemek de yiyebiliyorlar" dedi. İngiltere’de yiyeceklerden elde ettikleri satışların cirolarından yüzde 30 pay aldığına dikkat çeken Ford, "Burası öğlen yemeğinden sonra kahve içmek için geleceğiniz bir mekan değil. Burası önce yemek yiyip sonra da kahve içeceğiniz bir yer" dedi. Ford ayrıca, Türkiye’de iş toplantılardan, aşk sohbetlerine kadar her türlü görüşmenin kahve zincirlerine kaydığını da ekledi.

Kahveye fazla espresso koyup rakiplerden ucuza satıyoruz

RAKİPLERİNİN aksine hazırladıkları kahvelere tek ölçü yerine iki ölçü espresso koyduklarını söyleyen Gerry Ford, "Buna rağmen fiyatımız Starbucks’a oranla yüzde 20 daha ucuz kalıyor. Bu bir ölçülük fark özellikle kahveden kahve tadını almak isteyenlerin ilgisini çekiyor" dedi. Cafe Nerro’da espressonun her siparişte taze olarak hazırlandığğını da söyleyen Ford, "Biz espressoyu otomatik makinelerde hazırlayıp hızlı boşaltmıyoruz. Geleneksel İtalyan tarzı kahve yapıyoruz. Yemek açısından da fazla seçenek sunarak ve organik malzemeler kullanarak fark yaratmaya çalışıyoruz" dedi.

Cafe Nerro, yılda yüzde 9 büyüyor

1997 yılında kurulan cafe Nerro Starbucks ile aynı dönemde İngiltere’de kahve zinciri pazarına girdi. İngiltere’de yüzde 14’lük pazar payı bulunan Caffe Nerro’nun bu payı son 5 senedir her yıl ortalama yüzde 1.5 artıyor. Gerry Ford, "Biz yılda ortalama yüzde 9 büyürken, Starbucks’ın büyümesi yüzde 1’de kalıyor" diyor.

Çay düşkünü İngiliz’e kahveyi sevdirdi

AVRUPA ve Amerika arası mekik dokuyarak büyüdüğünü söyleyen Gerry Ford, "Üniversiteye girşimci öğrencileriyle meşhur Stanford’da gittim. Hayatımın çoğunu Fransa, İtalya ve Almanya’da geçirdim. İngiltere’de bir araya gelmek isteyenler için bira içecekleri pubların dışında mekan olmadığını fark ettim. Bunun üzerine çay düşkünü İngilizler için kahve zinciri açmaya başladım. 75 yaşına kadar sadece çay içen ve kahve menüsüne baktığında ne olduğunu anlayamayan bir kadının 2 ay sonra ’Üzerinde çikolata ile ekstra sütlü latte istiyorum’ demesi çok ilginçti. İngilizler kahveyi sevdi" dedi.

Türk kahvesi İngiltere’de tutmaz, farklı pazara bakarız

TÜRK kahvesini şimdilik İngiltere’deki kafelerine taşımayı düşünmediklerini söyleyen Gerry Ford, "İngiltere’de Türk kahvesi için büyük bir pazar olduğunu düşünmüyoruz. Ancak, gireceğimiz yeni pazarlarda eğer böyle bir talep olduğunu görürsek Türk kahvesini o pazarlardaki kafelerimize sokabiliriz" dedi. Türkler’in en fazla latte, espresso ve çay içmeyi tercih ettiğini söyleyen Gerry Ford "Türkiye’de tercihler İngiltere’den çok da farklı değil. Fiyatlar ise İngiltere’deki mağazamızın yüzde 10 altında" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Cafe Nerro'yu İngiltere'de Yarattı İlk Dış Şube İçin Türkiye'yi Seçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement