Çağdaş İslam Düşüncesi Seminerleri - Son Dakika
Kültür Sanat

Çağdaş İslam Düşüncesi Seminerleri

Prof. Dr. İsmail Kara, "Anadolu Müslümanlığı dediğimiz zaman modern dönemlere kadar aslında tasavvufi bir dünyadan bahsediyoruz demektir.

20.04.2016 01:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Prof. Dr. İsmail Kara, "Anadolu Müslümanlığı dediğimiz zaman modern dönemlere kadar aslında tasavvufi bir dünyadan bahsediyoruz demektir. Türklerin Müslüman oluşu ve peşi sıra yaşadıkları hayat tasavvufla iç içedir." dedi.

Zeytinburnu Belediyesince Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen "Çağdaş İslam Düşüncesi" seminerleri kapsamında "İslam'da Tasavvuf" konulu konferans veren Prof. Dr. İsmail Kara, tasavvufun İslam'ın önemli bir yorumu olduğunu belirterek, "Şunu söyleyelim yalnız, tasavvufa benzer yorumlar bütün diğer dinlerde de vardır. Hristiyanlıkta mistisizm denilen şey, o din açısından çok önemli bir yorum alanıdır. Yahudilikte de kabalizm dedikleri bir bakıma Yahudiliğin mistik yorumudur. İslam'da buna 'tasavvuf' diyoruz, kelime manası da muhtemelen saflaşma." diye konuştu.

Kara, tasavvuf alanının bir dinin anlaşılması, algılanması istikametinde gelişen bir yönü olduğunu ifade ederek, bilgi felsefesi ve İslamiyet'in nasıl yaşanacağı ile alakalı tarafları bulunduğunu aktardı.

Mutasavvıfların bir yaşantı biçimi teklif ettiği düşüncesini paylaşan Kara, şöyle konuştu:

"Tasavvuf İslam'ın anlaşılması ve yaşanması yönlerinin bir araya gelmesi demektir. Tarikatlar dediğimiz ise aslında tasavvufi ekoller diyebileceğimiz yapılaşmalardır. Hepsi tasavvuf üst çatısı altında yer alırlar ve hepsini fıkıh mezhepleri gibi düşünebiliriz. Nasıl fıkıhta Hanefilik, Şafilik, Hanbelilik varsa, tasavvufta da Nakşilik, Kadirilik, Mevlevilik gibi onlarca tarikat vardır."

Kara, tasavvufun İslam tarihinde ilk ortaya çıkışının enteresan bir hadiseye denk geldiği yorumunu yaparak, şunları anlattı:

"İslam ilim tarihi ve siyasi tarihlerinin yazdığına göre, Emeviler ve Abbasiler döneminde saray hayatı başlayınca ve şehirler bu saray hayatına göre organize olmaya başlayınca Sufiler şehirleri terk ediyorlar. Çünkü, yeni kurulan saray merkezli şehir yapılarının İslamiyet'e aykırı olduğunu söylüyorlar ve şehir dışlarında, çöllerde, taşralarda, banliyölerde yaşamaya başlıyorlar. Giyim kuşam, yeme içme, barınma itibarıyla şehir yaşamından kendilerini farklılaştırıyorlar. Burada dikkatinizi çekmek istediğim husus, tasavvuf dediğimiz düşünce ve hareketin hem bir muhalefet olarak ortaya çıkması hem de İslam'ın gerçek değerlerine, Hz. Muhammed'in sünnetine uyma iddiası taşımasıdır."

Tasavvufa mensup yapıların, bugün kendilerine mahsus bir dini yorumları, dini yaşantıları olup olmadığı yönünde sorular sorulabileceğini kaydeden Kara, şu ifadeleri kullandı:

"Bugünkü tasavvuf ekolleri bir muhalefet ve sünnete bağlılık hareketi mi? Böyle sorular sorabiliriz. Bu konuda genel temayüllere bakarak tek tip cevap vermeyin derim. Çünkü bir taraftan tasavvuf ve tarikatlar gerçekten tarihi süreç içinde muhalif damarlarını törpüleyerek aslında uyum hattına doğru geçiyor bir müddet sonra. Bu şehirlerden kaçma istikametindeki tutumların terk ederek, şehirlere yerleşiyorlar. Hatta saraya yaklaşıyor, sarayın kelimelerini kullanmaya başlıyorlar. Mesela, 'Sultan Baba' adını taşıyan çokça tasavvuf ehli insan var."

Kara, tasavvufun her halükarda varlığını sürdürdüğü müddetçe muhalif damarını taşımak zorunda olduğunu bildirerek, hem bilgi ve anlayış, hem yaşantı itibarıyla bu şekilde gözlenmesi ve anlamaya çalışılması gerektiğini dile getrdi.

"Anadolu'daki İslam anlayışı tasavvufla iç içedir"

Müslüman Türklerin tarihinde de tasavvufun çok önemli bir yeri olduğuna dikkati çeken Kara, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Anadolu Müslümanlığı dediğimiz zaman modern dönemlere kadar aslında tasavvufi bir dünyadan bahsediyoruz demektir. Türklerin Müslüman oluşu ve peşi sıra yaşadıkları hayat tasavvufla iç içedir. O yüzden Anadolu coğrafyasındaki İslam anlayışı, tasavvuf ve tarikatlarla çok yakın münasebet içindedir. Bunu en yakın göreceğiniz yer, türkülerdir. Türküler aslında tanımsız vatandaşın üst dilidir. Türküler sıradan insanların dimağından çıkıyor. Türküler büyük ölçüde tasavvufi dili kullanır. Aşık kelimesi, aşk kelimesi başta olmak üzere. Diyelim ki, Aşık Veysel. Aşık Veysel'in bir tahsili var mı? Tasavvuf tahsili, bir tarikata intisabı var mı? Yok. Alevi olduğunu biliyoruz. Bir dağ köyünde, hiçbir eğitim yok fakat dilini bir analize tabi tutarsanız, bu dilin çok büyük ölçüde tasavvuftan kaynaklanmış bir dil olduğunu görürsünüz."

Kara, Anadolu'da dolaşan dini kültürün birçok şeye etki ettiğini savunarak, "Türküleri, Türkçedeki deyimleri bu bakımdan tahlile tabi tutarsanız bunu görürsünüz. Günlük dilde kullandığımız birçok deyimin kaynağının tasavvuf olduğunu düşünmeyiz. Mesela, 'Aşığa Bağdat sorulmaz', tasavvufi bir deyimdir. 'Altmış altıya bağlamak' diye bir deyim var, bu tevekkül demek, Allah'a bağlamak demek. Bugün biz bunları çok farklı kullanıyoruz." yorumunu yaptı.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Çağdaş İslam Düşüncesi Seminerleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda öğrencilerin atıktan sanata ürünleri sergilendi
    19:04 Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda öğrencilerin atıktan sanata ürünleri sergilendi

    Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı'nda, Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin atıklardan yaptığı ürünler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü standında sergilendi. Karnavalın ana teması olan karbon ayak iziyle ilgili bilinçlendirme yapılırken, öğrencilerin geri dönüşüm bilincini ve doğa sevgisini aşıladığı belirtildi.

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Duo Brno ve Suk Quartet Konser Verdi
    18:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Duo Brno ve Suk Quartet Konser Verdi

    Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin üçüncü gününde, Duo Brno ve Suk Quartet, Ayazini köyünde bir konser verdi. Çekyalı sanatçılar, obua, fagot, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserler seslendirdi. Konser, sanatseverler tarafından ilgiyle karşılandı.

  • Muğla Datça'da Çocuk Evleri Sitesi Projesi Temel Atma Töreni Düzenlendi
    18:43 Muğla Datça'da Çocuk Evleri Sitesi Projesi Temel Atma Töreni Düzenlendi

    Muğla'nın Datça ilçesinde, Hazineye ait 15 bin metrekarelik alanda beş villa tarzı dubleks çocuk evi ve hizmet birimlerinden oluşacak çocuk evleri sitesi projesinin temsili temel atma töreni düzenlendi. Törene Datça Kaymakamı Murat Atıcı, Muğla Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Yakup Kütük, Kadın İşgücünü Geliştirme ve Yaygınlaştırma Derneği (KİGDER) Başkanı Menşure Yavuz ve dernek üyeleri katıldı. Kaymakam Atıcı, projenin tamamlanmasıyla 50 çocuğa hizmet vereceklerini belirtirken, Dernek Başkanı Yavuz da projeye destek verenlere teşekkür etti. Ayrıca etkinlik kapsamında sanatçı Suavi'nin konser vereceği duyuruldu.

  • Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı turizme katkı sağlıyor
    18:10 Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı turizme katkı sağlıyor

    Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nın turizmin yıl geneline yayılması açısından önemli olduğunu belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen karnaval, Adana ve Türkiye'nin tanıtımı açısından büyük önem taşıyor. Karnavalın, Kültür Yolu Festivali ile birlikte gerçekleştirilmesi ise daha da önemli hale geliyor. Adana'da düzenlenen etkinliklerin içeriğini artırarak 12 aya yaymayı hedefleyen Vali Köşger, karnavalın başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinde merkezi idare, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıldığını vurguladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da karnavalın halk tarafından sahiplenildiğini ve Adana'nın tanıtımına katkı sağladığını belirtti. Karnavalın ekonomik değeri ise yaklaşık 5 milyar lirayı aşacak.

  • 14. Beijing Uluslararası Film Festivali Başladı
    18:09 14. Beijing Uluslararası Film Festivali Başladı

    14. Beijing Uluslararası Film Festivali, film sektörünün gelişimini ele almak ve sektördeki kültürel etkileşimi teşvik etmek amacıyla yurtiçi ve yurtdışından film yapımcılarını ağırlıyor. Festivalde 118 ülkeden 1.509 film başvurdu ve 15 film Tiantan Ödülü için seçildi. Brezilya, festivalin onur konuğu olarak dört filmle temsil ediliyor. Festival süresince 250'den fazla yerli ve yabancı film gösterilecek.

  • Diyarbakır Müzesi'nde öğrencilere Hacivat ve Karagöz gösterisi
    17:48 Diyarbakır Müzesi'nde öğrencilere Hacivat ve Karagöz gösterisi

    Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Arkeoloji Müzesi'nde, öğrenciler için 'Hacivat ve Karagöz' gölge oyunu gösterisi sunuldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyarbakır Müzesi ve SICPA Türkiye firmasınca düzenlenen gösteri, öğrencilere tarihi sevdirmek, müze sevgisini aşılamak ve Müzekart'ı tanıtmayı amaçlıyor.

  • İzmir'de düzenlenen resim sergisiyle öğrenciler zararlı alışkanlıklara karşı bilinçlendirildi
    17:22 İzmir'de düzenlenen resim sergisiyle öğrenciler zararlı alışkanlıklara karşı bilinçlendirildi

    İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yeşilay İzmir Şubesi'nin düzenlediği "Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek" isimli resim sergisi, açıldı.

  • Erol Küçükyalçın'ın Anma Konseri Cem Karaca Kültür Merkezi'nde Yapıldı
    17:10 Erol Küçükyalçın'ın Anma Konseri Cem Karaca Kültür Merkezi'nde Yapıldı

    2018 yılında hayatını kaybeden Türk Musikisi'nin önemli isimlerinden Erol Küçükyalçın için anma konseri düzenlendi. İstanbul Türk Musikisi Sevenler Derneği Başkanı Nilüfer Fenerci Yargıcı, konuşmasında hocanın adını yaşatmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Konserde Küçükyalçın'ın en sevdiği Türk Musikisi şarkıları seslendirildi ve izleyiciler de şarkılara eşlik etti. Erol Küçükyalçın, TRT radyolarında bantları denetimden geçen nadir sanatçılardan biriydi ve 40 yıl boyunca İstanbul Türk Musikisi Sevenler Derneği'nin hocası ve şefi olarak görev yapmıştı.

  • Gelibolu'daki Gazi Süleyman Paşa Türbesi ve Namık Kemal'in mezar restorasyonu revize projeyle devam edecek
    17:10 Gelibolu'daki Gazi Süleyman Paşa Türbesi ve Namık Kemal'in mezar restorasyonu revize projeyle devam edecek

    Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde bulunan Gazi Süleyman Paşa Türbesi ve Namık Kemal'in mezarının restorasyon çalışmaları revize projeyle sürdürülecek. Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, restorasyonun yüzde 50'sinin tamamlandığı ve Çanakkale Müze Müdürlüğü tarafından revize restorasyon projesinin istendiği belirtildi. Ayrıca, türbeyle ilgili gelen şikayetler üzerine gerekli tedbirlerin alınması için yükleniciden talepte bulunuldu.

  • Ege, İstanbul'u farklı gözlerle anlatan klibi hakkında konuştu
    17:09 Ege, İstanbul'u farklı gözlerle anlatan klibi hakkında konuştu

    Ege, çekilen görüntülerden sonra İstanbul'u daha önce hiç böyle görmediğimizi söyledi. Ayrıca, oyuncuların şarkı söylemesi konusunda da açıklamalarda bulundu ve bu durumun mesleki etikle bağdaşmadığını ve haksız rekabete neden olduğunu belirtti.


Advertisement