Cahit Çetin: Maden ya da Zeytin Yönünde Bir Karar Verilmesi Gerekiyor - Son Dakika
Güncel

Cahit Çetin: Maden ya da Zeytin Yönünde Bir Karar Verilmesi Gerekiyor

Cahit Çetin: Maden ya da Zeytin Yönünde Bir Karar Verilmesi Gerekiyor

TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'ndan zeytincililik ile ilgili bölümlerin çıkarılmasını isterken, "Maden ya da zeytin yönünde...

05.06.2017 19:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'ndan zeytincililik ile ilgili bölümlerin çıkarılmasını isterken, "Maden ya da zeytin yönünde bir karar verilmesi gerekiyor" dedi.

Aynı zamanda Edremit Ziraat Odası Meclis Başkanı olan TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, Edremit Ziraat Odası'nda basın toplantısı düzenleyip, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 32 kooperatif ve 28 bin ortak adına konuştuğunu kaydeden Çetin, şöyle dedi:

"Söz konusu tasarı komisyonda, süre olarak bugün ve yarın var. Oradaki arkadaşlarımızdan, milletvekillerinden bir kez daha düşünmelerini istiyorum. Tabii ki maden bir değerdir ama bir değeri, diğer bir değeri tahrip ederek elde etmenin ne kadar doğru olduğunun, aklıselim bir şekilde düşünülmesini talep ediyorum. Büyük bir kamu yararı varsa, bütün toplum menfaatini ilgilendirecek bir durum varsa orada arayalım madeni. Bütün ağaçları aynı sepete koyup da bu ülkenin karşılaşacağı zorlukları açık hale getirmenin faydası olacağını düşünmüyorum. Bu nedenle tasarıdan zeytincilikle ilgili bölümleri çıkarılmasını istiyorum."

"KARAR VERMEK LAZIM"

Türkiye'de son 12-13 sene içerisinde tarımda önemli adımlar atıldığına dikkat Çetin, şöyle devam etti:

"Güzel bir tercihle, zeytin üretiminde dünya ikinciliği hedeflendi. Yavaş yavaş bunun meyvelerini alıyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı Mehdi Eker zamanında kırsal kalkınma için eski para ile katrilyonlar harcandı. Bazı aksamalar var tabii ki ama bunlar telafi edilebilir. Önemli olan telafisi olmayan zararlar vermemek. Bu noktada karar verilmesi gereken 'Zeytincilikte mi hedefe ulaşacağız yoksa madencilikte mi?' Buna karar vermek lazım. Şüphesiz ikisi de lazım ama bir birinin içine giren, birinin altında başkasını aramak gibi, öbürünü talan edecek, mahvedecek bir uygulamanın çok doğru olmadığını düşünüyorum. Türkiye'nin bütün madenlerinin hepsi zeytin ağaçlarının altına mı girmiş? Bunu anlayabilmek mümkün değil. Kamu yararına meselesini çok geniş bir şekilde ortaya koyarak, sürekli kaygı üzerine planlanmış bir zeytincilik düşünülemez."

"DİKELİM Mİ, SÖKELİM Mİ?"

Gıda Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı Mehdi Eker döneminde zeytinciliği yukarıya taşıdıklarını hatırlatan Çetin, çıkarılmaya çalışılan kanunun bundan vazgeçmek olduğu ifade etti. Çetin, "Şimdi birden bire vaz mı geçildi? O kadar yatım heba mı oldu? O zaman Mehdi bey' sormak lazım. 'Yaptığın esere sahip çıkacak mısın' diye. Sahip çıkmayacaksa Mehdi Bey bize bunu söylesin. 'Yanlış yapmışız, madencilik daha iyiymiş' desin. Biz Mehdi Bey'e daha çok inanırız. Onun inancı arkasına gitti bu ülke. Ona inancından zeytinci oldu. Bu yol boylarında, tütünden, şeker pancarından boşalan yerlere zeytin fidanı dikildi. Yani devletin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı zeytin diktiriyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ise zeytin söktürüyor gibi bir durumla karşı karşıyayız. Evvela ve bu trajikomik duruma bir son verelim" dedi.

"ÜRETİCİ YATIRIMINDAN KAYGILI"

Madenlerin zararının sadece çıkarıldığı alanda olmadığına dikkati çeken Çetin, tozu, yarattığı çevre kirliliği ve taşınması sırasında çok büyük yollara ve TIR'lara ihtiyaç olduğunun da altını çizdi. "Madenin çıktığı yerle iş bitmiyor" diyen Çetin, şöyle devam etti:

"O madenin getirip, götürmesi için açılan yollardan etrafa toz ve bazı maddeler saçacak. Bunun zeytin sahalarına vereceği zararın hududu yoktur. O bakımdan kamu menfaati hangisidir? Bir heyet olacakmış ama bu nasıl bağımsız bir heyettir ki kamu menfaatini tarafsız olarak söyleyebilecek? Valilikte oluşturulan komisyonların tarafsız olduklarını var sayalım ancak her zaman siyasi tercihler olacaktır. Türkiye'de zeytincilik üzerine yatırım yapanlarda, 'Boşa giderse' kaygısı oluşmaya başladı. Eğer dünya ikinciliğini hedeflediysek bir karar vermek lazım. Madencilik mi zeytincilik mi?"

BOR MADENİ VURGUSU

Madenlerin ülke için önemine de değinen Çetin, zeytinlik alanlar dışındaki madenlere yönlenmek gerektiğini kaydetti. Çetin, şunları ekledi:

"Yukarıda bir değer var; zeytin, aşağıda bir değer var; maden. Hangisini tercih edersin? İkisi birden bu ülkenin değeriyse, madenin olduğu başka yerler var. Ama zeytinin olduğu yerler belli. Her yerde zeytin olmuyor. Bu kadar alanı geniş Türkiye'mizde madenin olduğu başka yerler var elbette. Bunlar da biliniyor. Etibank'ın, gümüş ve altın işletmeleri bilinen yerler. Yüzde 80'i Türkiye'de olan bor var. Uzay sanayisinde, demir-çelik, silah sanayisinde kullanılan bor var. Bor madenlerinin üstü kapalı duruyor. Hem de zeytinle alakası olmayan yerler. Neden bor madenleriyle ilgilenilmez? Petrol kadar önemli olduğu söylenen bor madenlerini ihya edin önce. 'Bunların üstü neden kapalı' sorusuna cevap vermek lazım. Türkiye'nin maden konusunda cevap vereceği çok sorusu var. Dünyanın en çok bor rezervine sahip ülkesi, neden bu alanda dünyanın bu kadar gerisinde. Önce bunları düşünmek lazım."

- Balıkesir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Cahit Çetin: Maden ya da Zeytin Yönünde Bir Karar Verilmesi Gerekiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Samsung Galaxy Z Flip 6 Geekbench Testinde Görüntülendi
    23:09 Samsung Galaxy Z Flip 6 Geekbench Testinde Görüntülendi

    Samsung, Galaxy Z Flip 6'nın Geekbench performans testinde görüntülendiğini duyurdu. Cihazın 8 GB RAM, Android 14 işletim sistemi ve Snapdragon 8 Gen 3 işlemciye sahip olacağı belirtildi. Galaxy Z Flip 6'nın temmuz veya ağustos ayında duyurulması ve satışa sunulması bekleniyor.

  • Ucuz Tesla Model Y ve Togg'un Yeni Modelleri Dikkat Çekiyor
    23:09 Ucuz Tesla Model Y ve Togg'un Yeni Modelleri Dikkat Çekiyor

    Elektrikli araç piyasasında hem Tesla hem de Türkiye'nin yerli markası Togg'un modelleri, fiyatlandırma stratejileri ile dikkat çekiyor. Her iki markanın da farklı kullanıcı ihtiyaçlarına hitap edebilecek çeşitlilikte elektrikli araçlar sunduğu görülüyor.

  • Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip
    23:09 Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip

    Huawei'nin yeni akıllı saati Watch Fit 3'ün ilk görüntüleri yayınlandı. Watch Fit 3, Apple Watch Series 9'a oldukça benzer bir görünüme sahip. Yeni tasarımda ekran biraz daha kare şeklinde tasarlanmış ve sağ üst tarafta yeni bir fiziksel düğme eklenmiş. Huawei Watch Fit 3, daha ekonomik bir alternatif olacak şekilde geliyor ve tahmini olarak 100 euro civarında bir fiyat etiketine sahip olacak. Cihazın özellikleri arasında Bluetooth bağlantısı, bildirim gösterimi, ses dosyalarını saklama ve oynatma, spor aktivitelerini takip etme gibi temel akıllı saat özellikleri bulunuyor. Huawei'nin bu yeni modeli, Apple Watch'a yakın pratik özellikler sunarak uygun fiyatlı akıllı saat arayan kullanıcılar için cazip bir alternatif oluşturuyor.

  • OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı
    23:09 OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı

    OnePlus'ın yeni amiral gemisi modeli OnePlus Ace 3 Pro, Snapdragon 8 Gen 3 işlemcisi ve 16 GB RAM belleği ile dikkat çekiyor. Ayrıca 1,5K kavisli ekran, 6000 mAh pil ve 100W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, rakiplerine aman vermeyecek.

  • İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı
    23:08 İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından bir lastik botta 3'ü çocuk toplamda 45 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • İstanbul'da Banka Dolandırıcılığı Operasyonunda 16 Kişi Tutuklandı
    23:03 İstanbul'da Banka Dolandırıcılığı Operasyonunda 16 Kişi Tutuklandı

    İstanbul merkezli 5 ilde, kendilerini banka çalışanı olarak tanıtıp mağdurları ikna ederek hesaplarındaki paraları üçüncü kişilerin hesaplarına aktardığı iddiasıyla gözaltına alınan 18 şüpheliden 16'sı tutuklandı. Şüphelilerin, 19 ayrı eylemde yaklaşık 6 milyon lira haksız kazanç sağladığı tespit edildi.

  • Yeşilhisar'da yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yapan şüpheli gözaltına alındı
    22:54 Yeşilhisar'da yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yapan şüpheli gözaltına alındı

    Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde, H.Ç. isimli şüphelinin yasa dışı silah ve mühimmat ticareti yaptığı bilgisi üzerine Jandarma Komutanlığı ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından çalışma başlatıldı. Şüphelinin iş yerinde yapılan aramada 2 tabanca, seri numarası kazınmış ruhsatsız av tüfeği ve 1846 tabanca fişeği ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelinin jandarmadaki işlemleri devam ediyor.

  • Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi
    22:54 Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi

    Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) tarafından düzenlenen 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Maximum Uniq Hall'de seyirciyle buluştu. Yazar ve yönetmen Derek Bond'un mitolojik hikayelere yer verdiği gösteri, çocukların zihnindeki canavar algısını değiştirmeyi hedefliyor. Seyirciler arasından seçilen çocuklarla interaktif bir oyun oynanan gösteride, oyuncu Ata Dirilgen çocuklara hem hikaye anlatıcısı hem de kahraman yetiştiricisi olarak eşlik ediyor. Gösterinin amacı, çocukların hayal güçlerini geliştirmek ve onlara cesaret vermek. İngiltere tiyatrosunun önemli ödüllerinden Olivier Ödülü'ne aday olan kukla şovu, devasa taş trol, gizemli Indrik, görkemli Griffin, tek boynuzlu at, diş perisi ve ejderha gibi birçok kukla ile çocukları fantastik hikayelerle tanıştırıyor. Gösteri, 20-23 Nisan tarihleri arasında sahnelenmeye devam edecek.

  • CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi
    22:54 CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi

    Aliağa Belediyesi CHP'li Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ismine 'Cemil Bayık' dedi ve Gemi Söküm sektörüne 'uyuşturucu trafiğinin durağı' iddiasında bulundu.


Advertisement