Cami ve Hayat Paneli düzenlendi - Son Dakika
Güncel

Cami ve Hayat Paneli düzenlendi

Cami ve Hayat Paneli düzenlendi

Malatya İnönü Üniversitesi'nde Cami ve Hayat Paneli düzenlenerek, camilerin önemi dile getirildi.

11.10.2019 13:24  Güncelleme: 13:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Malatya İnönü Üniversitesi'nde Cami ve Hayat Paneli düzenlenerek, camilerin önemi dile getirildi.

İlahiyat Fakültesi Zahit Aksu Konferans Salonu'nda düzenlenen Camiler ve Din Görevlileri Haftası Paneline, Malatya İl Müftüsü Veysel Işıldar, İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Karaman, Dekan Yardımcısı ve Panel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Birsin ile diğer ilgili ve yetkililer, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan panelin açılış konuşmasını yapan İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Karaman, il müftülüğünün isteği üzerine cami ve hayat konulu panelin İlahiyat Fakültesi gençlerine yönelik yapıldığını söyledi.

Panelin Başkanı Doç. Dr. Mehmet Birsin ise, Kur'an-ı Kerim ve Fıkıh kaynaklarına bakıldığında cami yerine mescit kelimesinin kullanıldığını belirterek, klasik dönemden itibaren Müslümanların mescitlerle ilgilendiğini ve mescitleri çeşitli açılardan anlamaya, yorumlamaya çalıştıklarını vurguladı.

Birsin, Hz. Muhammed'in (SAV) "Bana tüm yeryüzü mescit kılındı" hadisini temel alan kimi araştırmacıların yeryüzünü mescit olarak gördüklerini söyledi. Mehmet Birsin, fıkhi açıdan ise mescidin hususi yapılan ibadette mekan olarak anlaşıldığını ve mescit dendiğinde Hz. Peygamber'in Medine'ye hicreti ile başlayan ve kesintisiz süren bir kurumun anlaşıldığını sözlerine ekledi.

Malatya İl Müftüsü Veysel Işıldar ise Kur'an-ı Kerim'de Kabe'nin tüm mescitlerin, camilerin yöneldiği bir yer olarak, Beyt, Beyt'ül Atik veya Beyti (benim evim) ifadelerinin geçtiğini belirtti. Dinin değişmez şartlarından bir tanesinin de mescit olduğunu söyleyen Işıldar, mescitlerin toplayan, bir araya getiren bir yer, sosyal hayatın nabzının attığı, gençlerin toplanarak ilim müzakere ettiği bir mekan olduğunu ifade etti.

Malatya İl Müftüsü Veysel Işıldar, mekanların da bir ruhu olduğunu vurguladı ve bu ruha uygun hareket edilmediğinde mekanların çökmeye, garip kalmaya, yok olmaya mahkum kalacağını belirtti. Işıldar, mescitlerin ruhuna uygun davranılması gerektiğini söyledi.

Panel, Dr. Öğr. Üyesi Selahattin Yıldırım'ın "Cami ve Hayat" konulu, Dr. Öğr. Üyesi Fethullah Zengin'in ise "Hz. Muhammet'in Mescidinin Özellikleri" konulu konuşmaları ile son buldu. - MALATYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Cami ve Hayat Paneli düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.


Advertisement