Cami Yapımında Alevi-Sünni Bütünleşmesi - Son Dakika
Güncel

Cami Yapımında Alevi-Sünni Bütünleşmesi

Cami Yapımında Alevi-Sünni Bütünleşmesi

Adıyaman Üniversitesi kampüs alanına Adıyaman Üniversitesi, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Adıyaman Üniversitesi Cami ve Külliye Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından yaptırılacak camiye, Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Derneği tarafından...

18.07.2012 14:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adıyaman Üniversitesi kampüs alanına Adıyaman Üniversitesi, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Adıyaman Üniversitesi Cami ve Külliye Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından yaptırılacak camiye, Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Derneği tarafından yapılan yardım, yüzyıllardır süregelen Alevi-Sünni dayanışmasını perçinledi.

Adıyaman'da yıllar önce cemevinin yapılmasında Sünni vatandaşların büyük katkı sağladığı Adıyaman'da, Alevi vatandaşlar da cami yapımına katkı sağladı.

Geçtiğimiz günlerde Karapınar Mahallesi'nde Alevi evlerinin işaretlenmesiyle gerçekleştirilen provakatif eylem karşısında birlik ve beraberlik örneği gösteren Adıyaman halkı, şer odaklarına karşı kardeşlikten ödün vermiyor. Alevi dernek başkanları ve işadamları cami yapımına maddi destekte bulundu.

Adıyaman Üniversitesi kampüs alanına yapılacak olan caminin temel atma töreni gerçekleşirken, törene çok sayıda kişi katıldı. Temel atma töreninden sonra Mediko-Sosyal binasında bilgilendirme yapıldı.

Törene; Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, Belediye Başkanı M. Necip Büyükaslan, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Bölge Müdürü Halil Murat Demir, Adıyaman Müftüsü Mehmet Ali Öztürkçü, Adıyaman Üniversitesi Rektör yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, Prof. Dr. Cemil Kara, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Abdurrahman Dimez, Esnaf, Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Abuzer Aslantürk, Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Mustafa Uslu, Adıyaman Üniversitesi Cami ve Külliye Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Orhan Uslu, Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Derneği Adıyaman Şube Başkanı Nusret Tunç, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri ile akademik ve idari personel katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Orhan Uslu, "Daha önceden bir cami temeli atılmıştı. Ancak bu bir temel değil, bir girişimdi. Bugün Adıyaman Üniversitesi'nin öğrenci sayısı hızla artıyor. Son aldığım rakamlar 13 bin civarındadır. Dolayısıyla daha önceden beton dökülen alanın dar geleceği ve kaldı ki bahçe alanının da olmadığı görüldü. Şimdi yeni yapacağımız yerin 10 bin metrekare alanı sadece bahçe alanıdır" dedi.

"İnşallah çok güzel bir cami olacak. Yaklaşık 4 bin kişinin namaz kılacağı bir yer olacak" diyen Uslu, kardeşliğin bir sembolü olarak birlik ve beraberliğin göstergesi olarak Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Derneği Adıyaman Şube Başkanı Nusret Tunç'un 500 TL yardımda bulunduğunu söyleyerek "Allah razı olsun" dedi. Uslu, "Alevi işadamlarımızdan Mahmut Aslan 2 bin TL, Hüseyin Tunçay 2 bin TL yardımda bulundular. Bu Alevi kardeşlerimiz, Alevi ağabeylerimiz Adıyaman'da ki bu birlik beraberliğin, bu kardeşliğin bir kez daha gösterilmesi adına güzel bir örnek oldular" ifadelerini kullandı.

Rektör Prof. Dr. Talha Gönüllü camiyle ilgili bilgiler vererek, "750 metrekare oturum alanına sahip olan camimiz için toplamda 10 bin metrekare alan tahsis ettik. Bodrum, zemin kat ve mahfelden oluşan camide ayrıca şadırvan ve külliye de bulunacaktır. Bodrum dahil olmak üzere yaklaşık 4 bin kişilik kapasiteye sahiptir. Normalde 2 yılda bitmesi bekleniyor. Ancak biz 1 yılda bitmesini ümit ediyoruz. İnşallah bu ümidimiz gerçekleşir" şeklinde konuştu.

Camiminin inşaatı bitirildikten sonra Adıyaman Üniversitesi Cami ve Külliye Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından, İslami İlimler Fakültesi'ne tahsis edilmek üzere caminin yanına revaklı avlu ve şadırvan yaptırmayı düşündüklerini bildiren Gönüllü, Osmanlı mimarisi stilinde bir cami olacağını, 28 metre yüksekliğe sahip olan camiyi çift minareli olarak yapmayı düşündüklerini aktardı. Gönüllü, şöyle devam etti:

"Diyanet İşleri Başkanlığı ve hayırsever işadamlarının destekleri olacaktır. Bu destekler içerisinde Sanko'nun desteğini gördük. Devamı da gelecek. Ayrıca Merinos Yönetim Kurulu Başkanı Ali Erdemoğlu da bu konuda destekte bulunacağını söyledi. Yapacakları desteklerden dolayı şimdiden teşekkür ediyorum. Üniversite olarak önünü açtık ama asıl fonksiyon dernekte, asıl yük dernek yönetiminde olacaktır. Hepsine teşekkür ediyorum. İyi ve hayırlı bir süreçtir."

Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Derneği Adıyaman Şube Başkanı Nusret Tunç, Adıyaman'daki Alevi-Sünni kardeşliğine vurgu yaparak, cemevlerine Sünnilerin, camilere de Alevilerin yıllardan beri yardımda bulunduğunun altını çizdi. Tunç, "Biz Aleviler olarak yıllardır İslamiyet'in ibadethanelerine katkı sunmayı, destek vermeyi kendimize görev addetmişiz. Özellikle Adıyaman'ın bu anlamda çok özel bir yeri var. Yıllardır bizim dedelerimiz, babalarımız, yapılan camilere azıyla çoğuyla destek olmuşlar; bağışta bulunmuşlardır. Bugün de üniversitemizde 4 bin kişinin ibadet edebileceği bir cami yapılıyor. Tabi bu da yine bağışlarla yapılacak bir ibadethanedir" dedi.

Camileri de cemevlerinden ayırmadıklarını ifade eden Tunç, "Çünkü bunlar İslamiyet'in ortak ibadet yerleridir. Sembolikte olsa bağışla ayakta duran cemevinin bir miktar parasını cami yaptırma derneğine bağışlamış bulunuyoruz. Bunu yaparken de bütün işadamlarının para sahibi insanların bu tür yerlere yardım yapmasını bir anlamda yönlendirmek istiyoruz. Aramızdaki birlik ve beraberliği de pekiştirmek istiyoruz" diye konuştu.

Tunç, sözlerini şöyle tamamladı:

"Dinimiz bir, Allah'ımız bir, Peygamberimiz birdir. Bizim cemevinin yapımında da öyle tahmin ediyorum ki yüzde 60-65 oranında Sünni vatandaşlarımızın katkısı oldu. Sünni vatandaşlarımız olmasaydı Adıyaman'daki cemevimiz bugünkü konumuna, durumuna gelemeyebilirdi."

Yapılan konuşmaların ardından Müftü Mehmet Ali Öztürkçü tarafından dualar okundu. - ADIYAMAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Cami Yapımında Alevi-Sünni Bütünleşmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı
    07:27 İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı

    İsrail, İran'ın nükleer tesislerinin de bulunduğu İsfahan kentindeki bir hava üssüne saldırı düzenledi. İran kaynakları, bölgede üç patlama sesi duyulduğunu ve İran hava savunmasının bazı insansız hava araçlarını vurduğunu aktardı. İran'ın geçtiğimiz hafta İsrail'e düzenlediği hava saldırısının ardından İsrail'in karşılık vermesi bekleniyordu.

  • İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü
    07:22 İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü

    İran medyasında yer alan haberlere göre, İsfahan şehir merkezinde patlama sesleri duyuldu; birçok şehirde de uçuşlar askıya alındı. İran, Cumartesi günü İsrail’e yönelik füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) bir saldırı gerçekleştirmişti. Füze ve İHA’ların neredeyse tamamı ABD, İngiltere ve diğer müttefiklerinin desteğiyle İsrail hava savunma sistemleri tarafından engellendi. Bu saldırı, 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Konsolosluğu’na yönelik İsrail saldırısına misilleme niteliğindeydi. Şam’daki İsrail saldırısında üst düzey İranlı komutanlar öldürüldü. İsfahan eyaleti büyük bir hava üssüne, önemli bir füze üretim ve birkaç nükleer tesise ev sahipliği yapıyor.

  • iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler
    07:09 iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler

    Apple'ın geliştirici konferansına sayılı günler kala, iOS 18'in tanıtılması ve iPhone 16 serisi ile uyumlu olarak sunulacak olması büyük bir merak konusu haline geldi. Yapay zeka desteği, arayüzdeki tasarım değişiklikleri ve güvenlikle ilgili yenilikler gibi birçok önemli özellik bekleniyor. Özellikle güvenlik özellikleri dikkat çekici olacak ve Apple'ın güvenlik sistemlerinin etkinliği önümüzdeki dönemlerde test edilecek. Ayrıca, yapay zeka entegrasyonuyla Siri ve diğer uygulamaların kullanıcı deneyimini iyileştirmesi hedefleniyor. iOS 18 güncellemesinin hangi iPhone modellerini destekleyeceği de merak ediliyor ve bu güncelleme Apple ekosistemindeki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyecek.

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.

  • Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı
    06:49 Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı

    Tokat'ta önceki gün meydana gelen 5,6'lık depremin ardından gün ağarınca hasarın boyutu netlik kazandı. Dron ile havadan görüntülenen merkez üssünde hasarın boyutu gözler önüne serildi. Depremin etkisiyle oluşan hasarın tam boyutu ve zarar görenlerin durumuyla ilgili detaylı bilgilendirme yetkililer tarafından gün içerisinde yapılması bekleniyor.

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.


Advertisement