Camilerde Onun İmzası Var - Son Dakika
Yerel

Camilerde Onun İmzası Var

Önder Felek - Uluslararası yarışmalarda çok sayıda ödül alan ve 41 yılı aşkın süredir hat sanatına emek veren hattat Hüseyin Öksüz'ün hat yazıları, Türkiye'nin yanı sıra dünyanın çeşitli ülkelerinde çok sayıda camiyi süslüyor.

11.11.2011 10:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Önder Felek - Uluslararası yarışmalarda çok sayıda ödül alan ve 41 yılı aşkın süredir hat sanatına emek veren hattat Hüseyin Öksüz'ün hat yazıları, Türkiye'nin yanı sıra dünyanın çeşitli ülkelerinde çok sayıda camiyi süslüyor.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Öksüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hat sanatıyla 1967 yılında İstanbul'da tanıştığını, hattat Hamid Aytaç'tan dersler aldığını belirtti.

Hattat Hamit Aytaç ile bir arkadaşı aracılığıyla tanıştığını anlatan Öksüz,

"Hamid Bey ilk meşki yazarak bana verdi. İşte o gün bu gündür kamış kalem elimden eksik olmuyor. Hamid hoca ile yaptığımız çalışmalar sonucunda 'Sülüs Nesih'te icazet aldım. 'Ta'lik hattında ise üstadım Uğur Derman'dır" dedi.

Öksüz, 35 yaşında "icazet" aldığını hatırlatarak, 41 yıllık sanat yaşamında yurtiçinde ve dünya çapında çok sayıda ödül aldığını söyledi.

1986'da İslam Konferansı ve IRCICA tarafından her üç yılda bir yapılmakta olan, 32 devletten 352 hattatın 1782 eserle katıldığı "I. Uluslararası Hattat Hamid Hat Yarışması"nda, "Celi Divani" dalında birincilik, "Celi Talik" dalında birinci mansiyon ve "Celi Sülüs" dalında ikinci mansiyon ödülleriyle yarışmanın en fazla ödül alan hattatı olduğunu anımsatan Öksüz, 1988'deki

"Uluslararası Bağdat İslam Hat ve Süsleme Sanatları Festivali"nde de 706 eserden 10 eser arasına girerek başarı ödülü kazandığını bildirdi.

-Kopya hat yazıları-

Öksüz, çok sayıda sergi ve yarışmada, Turgut Özal, Süleyman Demirel, Prens Faysal bin Faht gibi önemli devlet adamlarından plaketler ve başarı belgeleri aldığını dile getirerek, hat çalışmalarına devam ettiğini, yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda hat levhası siparişi aldığını kaydetti.

Türkiye'nin yanı sıra Kırgızistan, Avustralya, Almanya, Hollanda ve Kazakistan'daki çok sayıda camide hat yazılarının yer aldığını anlatan Öksüz,

"Son dönemde bir çok camide kopya hat yazıları görüyorum. Bu durum beni çok üzüyor. Hat yazıları işin ehli olan kişiler tarafından yazılmalı" dedi.

Öksüz, hat yazılarının camiye gelenlere önemli mesajlar verdiğini, rastgele yazılar olmadığını vurguladı.

- Mevlana'nın sözlerini yazıyor-

"Elim kalem tutana kadar camilere hat yazmaya devam edeceğim" diye konuşan Öksüz, şimdilerde Mevlana ile ilgili bir çalışma üzerinde yoğunlaştığını bildirdi.

"Mevlana'da Hazreti Peygamber" konulu bir çalışmayla Mevlana'nın sözlerini hat sanatının çeşitli formalarında yazdıklarını ifade eden Öksüz, 4 öğrencisiyle birlikte şu ana kadar 30 levha yazdıklarını, toplam 67 levha yazacaklarını belirtti.

Öksüz, hat sanatındaki çalışmaları nedeniyle 2010'da TBMM Üstün Hizmet Ödülü'ne layık görülmüştü.

- KONYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Camilerde Onun İmzası Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement