Çanakkale ) 4 Merkezde, Eşzamanlı 'kazdağlarında Altına Hayır' Mitingi - Son Dakika
Güncel

Çanakkale ) 4 Merkezde, Eşzamanlı 'kazdağlarında Altına Hayır' Mitingi

Çanakkale ) 4 Merkezde, Eşzamanlı \'kazdağlarında Altına Hayır\' Mitingi

Çanakkale Çevre Platformu'nca, il merkezi başta olmak üzere, Bayramiç ve Çan ilçeleri ile Ayvacık'a bağlı Küçükkuyu Beldesi'nde, eşzamanlı olarak 'Kazdağları'nda Altına Hayır' mitingi düzenlendi.

14.12.2011 20:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale Çevre Platformu'nca, il merkezi başta olmak üzere, Bayramiç ve Çan ilçeleri ile Ayvacık'a bağlı Küçükkuyu Beldesi'nde, eşzamanlı olarak 'Kazdağları'nda Altına Hayır' mitingi düzenlendi.

Çanakkale Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitinge, Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan ile Çevre Platformu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de aralarında yer aldığı yaklaşık 300 kişi katıldı. Miting, eş zamanlı olarak Bayramiç ve Çan ilçeleri ile Ayvacık İlçesi'ne bağlı Küçükkuyu Beldesi'nde yapıldı. Çevreciler, Kazdağları'nda maden arama çalışmalarını protesto etti. Kalabalık, 'Altıncı filo Kazdağı'ndan defol', 'Yaşam hakkımız gasp edilemez', 'Maden yasası, talan yasası', 'Kazdağları hayattır, hayat satılamaz' sloganları attı.

Kazdağları'nda maden arayan işletmelere karşı tepkisini ortaya koyan Çanakkale Çevre Platformu Yürütme Kurulu üyesi Filiz Tekin yaptığı konuşmada, Kazdağları'na sahip çıkmanın, yaşama haklarına, yaşam alanlarına, aynı zamanda ülkeye sahip çıkmak olduğunu belirtti. Tekin, "Toprağımız, suyumuz, havamız, ormanlarımız, yasa tanımazların, işbirlikçilerin, taşeronların rant aracı değildir, kirletilemez. Ruhsat bedelleri karşılığı onur kırıcı bir şekilde ipotek altına alınamaz" dedi.

Tekin, Kazdağı ve yöresinin neredeyse tamamında, çok uluslu altın tekelleri ve yerli taşeronlarının altın aramaları için sondaj çalışmalarını bitirmek üzere olduğunu ileri sürdü. Özellikle su kaynaklarının bulunduğu bölgelerde Kazdağları'nın delik deşik edildiğini kaydeden Tekin, "Çünkü madencilere hem sondaj aşamasında hem de işletim aşamasında milyonlarca ton su gerekmektedir. Ağı Dağı ve Kirazlı yöresindeki zengin ve güçlü su kaynakları, Bayramiç Barajı'ndan (sulama göleti) Ezine Ovası'na ve oradan Menderes Çayına kadar, Çan'da Aksu Dere, Kara Dere, Kocaçay ve Biga'da Kocabaş Çayına, oradan Marmara Denizi'ne kadar, özellikle Çanakkale'nin içme-kullanma ve tüm tarımsal faaliyetlerinde kullanılan suların toplandığı Atikhisar Barajı ve Havzası'na akan bütün sular tehdit altındadır. Daha şimdiden Biga Elmalı, Lapseki Kuşçayırı, Çan Etili Söğütalan köylerindeki içme ve kullanma suları, dereler, Gökçeada Marmaros şelalesi bulanık ve çamurlu akmaya başlamıştır" dedi.

Yörede yaşayan çok sayıda insanın yok sayıldığını ve ekosisteme zarar verildiğini anlatan Tekin, "Biga Yarımadasını, Kazdağları'nı ve tüm değerlerini, ekosistemi tehdit eden sadece altın ve gümüş madeni işletmeciliği değildir. Yörede şimdiden kurulu bulunan ve kurulacak olan toplam 8 bin megavat kurulu güce ulaşacak olan ithal linyit ile çalışan termik santraller de, top yekün mücadele edilmesi gereken çevre zararlılarıdır" diye konuştu.

Çevreyi geliştirmenin, çevre sağlığını korumanın ve çevre kirlenmesini önlemenin hem devletin hem de vatandaşların görevi olduğunu ifade eden Tekin, "Kazdağları'ndan su içen, hava soluyan, beslenen herkesin bu dağlara borcu vardır. Şimdi bu borcu ödeme zamanıdır. Çok ağır bedeller ödeyerek yurt edindiğimiz bu ülkede, toprağımız, suyumuz, havamız, ormanlarımız, yasa tanımazların, işbirlikçilerin, taşeronların rant aracı değildir, kirletilemez. Ruhsat bedelleri karşılığı onur kırıcı bir şekilde ipotek altına alınamaz. Kazdağları'na sahip çıkmak, yaşama haklarımıza, yaşam alanlarımıza, aynı zamanda ülkemize sahip çıkmaktır. Yerküre üzerinde, ekolojik yıkıma yol açabilecek hiçbir faaliyete izin verilmemelidir" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çanakkale ) 4 Merkezde, Eşzamanlı 'kazdağlarında Altına Hayır' Mitingi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement