Çanakkale Bir Kahramanlık Destanı - Son Dakika
Güncel

Çanakkale Bir Kahramanlık Destanı

Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale Zaferinin 103. yıldönümü dolayısıyla anlamlı bir panel gerçekleştirdi

23.03.2018 15:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Çanakkale Zaferi'nin 103. yıldönümü dolayısıyla "Dönmeyi Düşünmeyenlerin Destanı Çanakkale" konulu bir panel düzenledi. Prof. Dr. Mehmet Çelik, Prof. Dr. Nurullah Genç ve Doç. Dr. Serkan Yazıcı'nın katıldığı ve Bekir Develi'nin moderatörlüğündeki panelde, Türk askerinin kanıyla savunduğu ve geçilmez kıldığı Çanakkale Destanı'nın önemi bir kez daha gözler önüne serildi. SDKM Büyük Sahne'de gerçekleştirilen panele Başkan Vekili Zekeriya Özak, Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Ali Bilgi, Akademi Lise öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.

ÇANAKKALE FİLMİ İZLETTİRİLDİ

Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. İzmit Akademi Lise öğrencilerinden Emir Talha Köse'nin Kuran'ı Kerim okumasının ardından Çanakkale Zaferi ile ilgili hazırlanan film izlettirildi. Panelde ilk konuşmayı Doç. Dr. Serkan Yazıcı yaptı. Doç. Dr. Yazıcı, Çanakkale Zaferi'nin emsalsiz bir zafer olduğunu belirterek, "Bir tarihçi olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki, Çanakkale gibi bir zafer dünyada yoktur. Çanakkale, metrekareye 6 bin merminin düştüğü, 8 ay boyunca her gün bin fidanın toprağa düştüğü yerdir" dedi. Doç. Dr. Serkan Yazıcı konuşmasında Çanakkale Savaşı sırasında yaşanan askeri ve stratejik olayları da anlattı.

ÇANAKKALE'DE KAYAYA ÇARPTILAR

İngilizlerin planının boğazı koruyan tabyaları susturmak ve boğazdaki mayınları temizleyerek İstanbul'a yürümek olduğunu kaydeden Doç. Dr. Serkan Yazıcı, "Bunun için dünyanın en büyük donanmasını Çanakkale önlerine getirdiler. Mayınları temizlemeye başladılar fakat Nusrat Mayın gemisini hesap etmediler. 7-8 Mart gecesi Nusrat Mayın gemisi yeniden boğaza mayınlar yerleştirdi. Böylece İngiliz ve Fransızlar, donanmanın üçte birini kaybettiler ve bu nedenle deniz harekâtından vazgeçip, kara harekâtına yöneldiler. Çanakkale'de kelimenin tam anlamıyla kayaya çarptılar. 100 binlere bulan kuvvetleriyle, askerlerimiz onlara geçit vermedi" dedi.

ÇANAKKALE SAVAŞI VE MUSTAFA KEMAL PAŞA

İlgiyle izlenen konuşmasında Doç. Dr. Yazıcı, Mustafa Kemal Paşa'nın Çanakkale Savaşı'nda genç bir yarbay olarak, Sarı Bayır ve Conk Bayır gibi mevkilerde, düşmanla çok yakın temas geçiren bir asker olduğunu söyledi. Mustafa Kemal'in "Çanakkale Muhaberatı" adlı eserinde burada yaşananları anlattığına işaret eden Doç. Dr. Yazıcı, "Bütün duygu yükünü onun cümlelerinden görüyoruz. Mustafa Kemal Paşa, "Siperler arasındaki mesafe 8 metre. Ölüm muhakkak. Bir arka siperdeki okuma bilenler Kuran-ı Kerim okuyorlar, büyük bir metanetle arkadaşlarının düşeceklerini bekliyorlar. Onlar düşünce Kuran ve ezan okuyarak sipere koşuyorlar. Tereddüt göstermiyorlar. Bunu ancak büyük bir iman kuvvetiyle izah edebiliriz' diyor. Orada savaşan herkes şunu çok iyi biliyordu ki, eğer Çanakkale geçilseydi, her şey çiğnenmiş olacaktı. O nedenle bunu bilenler canlarını vermekten çekinmediler" dedi.

TÜRKLER EFENDİ BİR DÜŞMANDI

Doç. Dr. Yazıcı konuşmasında yabancı arşivlerden elde ettiği bilgileri de izleyenlerle paylaştı. Anzakların Türk askerine olan hayranlığına değinen Doç. Dr. Yazıcı, "Anzak birliğinin komutanı efendi kelimesinin, centilmen anlamına geldiğini öğrenmiş ve bunu da hatıratına yazmış. Hatıratında, 'Türkler Efendi bir düşmandı. Onlarla savaştım ama kötülük görmedim' diyor. Anzaklarla çarpıştığımız ilk 6 aydaki görüntü, tarihteki son centilmenler savaşıdır" dedi.

MEHMET AKİF'TEN ANLAMLI ŞİİR

Prof. Dr. Nurullah Genç konuşmasında İngilizlerin, Çanakkale Savaşı öncesinde asker toplamak amacıyla özellikle Hindistan'da yaptığı aktivitelere değindi. İngilizlerin Hindistan'da bir afiş yayınladığına dikkat çeken Prof. Dr. Nurullah Genç, "Afişte İngilizler Hindulara, 'Bizimle yamyamlara karşı savaşmaya var mısınız diye soruyor. Bize yamyam diyorlar. Akif de "Kimi Hindû, kimi yamyam, kimi bilmem ne belâ" mısralarıyla buna cevap veriyor" dedi.

SADECE ŞAM'DAN 6 BİN ÇOCUK SAVAŞMAYA GELDİ

Panelde konuşan Prof. Dr. Mehmet Çelik ise tüm dünyanın 103 yıl önce Türkiye'nin üzerine yığıldığını söyledi. Savaşta, 5 milyon insanın kaybedildiğini anlatan Prof. Dr. Çelik, " Malezya'dan, Orta Asya köylerinden, Balkanlardan tutun da Fas'a, Somali'ye kadar ümmetin parçasının olduğu her coğrafyadan gönüllü asker vardı Çanakkale'de. Sadece Şamdan 6 bin çocuk savaşmak için geldi" dedi.

KATILIMCILARA KİTAP HEDİYE EDİLDİ

Konuşmaların tamamlanmasının ardından Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Ali Bilgi, konuşmacılara çiçek vererek teşekkür etti. Öte yandan panele katılan tüm katılımcılara Ozan Bodur'un "Operasyon 1915 Çanakkale" kitabı hediye edildi.

Sokak hayvanlarının her türlü bakım ve tedavilerinin yapıldığı Osmangazi Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam ve Tedavi Merkezi, can dostları aynı zamanda sıcak birer yuvaya kavuşturuyor. Barınak ekipleri tarafından sokakta bulunan 3 aylık yavru sokak köpeği, Kazım Arslan isimli hayvan sever vatandaş tarafından sahiplenildi. Barınakta yeni can dostu ile buluşan vatandaş, sevimli köpeğin bakımını üstlendi. Arslan, insanların pet shoplardan hayvanlar satın aldıklarını ancak bir müddet sonra bakımının zor gelerek sokağa bıraktıklarını ifade ederek, barınaklardan hayvan sahiplenilmesinin önemine vurgu yaptı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Çanakkale Bir Kahramanlık Destanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Sosyal medya fenomeni Banu Parlak, Küçükçekmece Adliyesinde icra memuruyla tartıştı
    20:26 Sosyal medya fenomeni Banu Parlak, Küçükçekmece Adliyesinde icra memuruyla tartıştı

    Banu Parlak, borçlu olduğu bir dosyayla ilgili gittiği Küçükçekmece Adliyesinde icra memuruyla tartıştı. Adliyeyi birbirine kattan Parlak, savcı tarafından ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. Banu Parlak'ın köpeği, komşusunun köpeğini parçalayarak öldürmüştü.

  • Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, koruyucu ailelerle iftarda buluştu
    20:25 Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, koruyucu ailelerle iftarda buluştu

    Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce düzenlenen iftarda koruyucu ailelerle bir araya geldi. Programda konuşan Vali Köşger, Adana'nın koruyucu aile sıralamasında 4. olduğunu belirterek, çocuklara sahip çıkmanın önemini vurguladı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkilileri de programa katıldı.

  • Türk Kızılay Genel Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftarda buluştu
    20:23 Türk Kızılay Genel Başkanı Hatay'da depremzedelerle iftarda buluştu

    Türk Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, Hatay'da düzenlenen iftar programında depremzedelerle bir araya geldi. Yılmaz, çocuklara patlamış mısır ve pamuk şeker dağıttı. Konuşmasında, depremzedelere desteklerinin devam edeceğini belirten Yılmaz, Ramazan ayının birlik ve beraberlik ayı olduğunu vurguladı.

  • Trabzon'da Aile Sağlığı Merkezleri ve 112 Acil Sağlık Hizmet Binaları İnşa Ediliyor
    20:23 Trabzon'da Aile Sağlığı Merkezleri ve 112 Acil Sağlık Hizmet Binaları İnşa Ediliyor

    Trabzon'un Maçka, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde aile sağlığı merkezleri ile 112 acil sağlık hizmet binalarının inşası devam ediyor. Maçka ilçesindeki inşaatın 15 Nisan'da tamamlanması planlanırken, Akçaabat ilçesindeki iki aile sağlığı merkezi ve acil sağlık hizmetleri binasının tamamlanmasıyla kısa sürede hizmete başlayacağı belirtildi. Çarşıbaşı ilçesinde ise Yavuz Aile Sağlığı Merkezi binasının tamamlanma tarihi 26 Nisan olarak açıklandı.


Advertisement