Çanakkale'de Çam Kese Böceği Mücadelesi Sürüyor - Son Dakika
Yerel

Çanakkale'de Çam Kese Böceği Mücadelesi Sürüyor

Çanakkale\'de Çam Kese Böceği Mücadelesi Sürüyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Çanakkale ormanlarındaki çam kese böceği zararlısına karşı mücadelesini sürdürüyor.

07.04.2017 14:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Çanakkale ormanlarındaki çam kese böceği zararlısına karşı mücadelesini sürdürüyor. Bu yıl içerisinde çam kese böceğine karşı ormanlık sahaların 7 bin 140 dekarında mekanik, 8 bin 970 dekarında ise biyolojik mücadele yürütülecek.

OGM ormanlardaki zararlı böceklere karşı 7 bin 140 dekarda yürütülen mekanik mücadelede kapsamında böceklerin yumurta koçanları ve kozaları ağaçlardan toplandı. Toplanan koçan ve kozaların bir kısmı açık alanlarda hazırlanan tel kafes ile adacıklara bırakılarak, biyolojik mücadelede yardımcı unsur olarak kullanılacak. 8 bin 970 dekarda yürütülen biyolojik mücadelede kapsamında ise önceki yıllarda tesis edilen 10 adet adacığın tamiri ile 46 adet yeni tel kafes yapılacak. Ayrıca çam kese böceğinin tabii düşmanı olan tırtıl paraziti (phyrx caudata) üretilecek.

Yürütülen çalışmalar dahilinde Keşan Orman İşletme Müdürlüğü'ndeki laboratuvarda çam kese böceği yiyen 'calosoma sycophanta' türü böcek üretimine başlandı. Mart ayında başlayan çalışmalarda en az 6 bin adet yırtıcının üretilmesi hedefleniyor. Çam kese böceklerinin bahar ayının gelmesi ile birlikte hareketlendiğini ve ağaçlara zarar vermeye başladığının altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Bahar aylarında ortaya çıkan bu böcekler, ağaçların sağlıklı bir şekilde büyümesine engel oluyor. Bu böceklerle mekanik ve biyolojik olarak mücadele ederken, ekolojik dengeyi ön planda tutuyoruz. Böylece kalıcı önlemler alıyoruz. Sadece Çanakkale'de değil, ülke genelindeki bütün ormanlarımız da mücadelemiz bundan sonra da hızlanarak devam edecek" dedi. - ÇANAKKALE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çanakkale'de Çam Kese Böceği Mücadelesi Sürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement