Çanakkale'deki iki asırlık çok işlevli köy camisi restore edilecek - Son Dakika
Kültür Sanat

Çanakkale'deki iki asırlık çok işlevli köy camisi restore edilecek

Çanakkale\'deki iki asırlık çok işlevli köy camisi restore edilecek

Çanakkale'nin Çan ilçesinde, Kumarlar köyünde bulunan ve yaklaşık 2 asır önce inşa edilen cami, Osmanlı mimarisinden izler taşıyor.

18.01.2021 11:05  Güncelleme: 11:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale'nin Çan ilçesinde, Kumarlar köyünde bulunan ve yaklaşık 2 asır önce inşa edilen cami, Osmanlı mimarisinden izler taşıyor.

Son olarak 1905 yılında onarılan, Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca 1991'de tescil edilen Kumarlar Köyü Tarihi Camisi, 1995'te köye yeni ibadethane yapılmasının ardından kullanım dışı kaldı.

Teknik incelemelerin ardından restore edilmesi kararlaştırılan, günümüze kadar ulaşmış zaviyeli camiler arasında ilgi çeken ibadethane bünyesinde, eskiden kullanılan ihtiyar ve genç odaları, berber, Kur'an kursu yer alıyor.

Geniş avlusunda soğuk ve yağışlı havalarda da namaz kılınabilen camide ayrıca eski dönemlerde suç işleyenlerin gözaltında tutulduğu bir oda ile depo olarak kullanılan iki bölüm de bulunuyor.

Restorasyon kapsamına alınan ve projesi hazırlanan tarihi yapıda çalışmaların başlaması bekleniyor.

Tarihi camiyle ilgili araştırma yaparak makale kaleme alan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekiye Uysal, AA muhabirine, bu ibadethanenin iki katlı inşa edildiğini söyledi.

Sosyal amaçlı birimlere sahip tarihi yapının, Anadolu'nun bazı kasaba ve köylerinde sık rastlanan Osmanlı taşra mimarisinden izler taşıdığını belirten Uysal, caminin güneybatı köşesinde bitişik kare kaideli, silindirik gövdeli, kesme taştan tek şerefeli minare bulunduğunu anlattı.

Cami ile minarenin kaidesinin batı cephelerinin bir eve bitişik olduğunu aktaran Uysal, "Doğu cephesinde altta iki, üstte iki olmak üzere düşey dikdörtgen çerçeveli 4 pencere yer almaktadır. Bu duvarda boya ile 1905 tarihi yazılıdır. Bu cephenin güneydoğu köşesi yakınında duvara gömülü bir sütun parçası var. Cephenin kuzeydoğu köşesi, bir evin girişine denk geldiğinden sıvanmamıştır. Kuzey cephe kısmen yapının arkasındaki evin taşlığına bakar." dedi.

Uysal, zemin katta sofanın kuzeydoğu köşesinden doğuya uzanan dar koridorun ucunda küçük boyutlu imam odasının yer aldığını dile getirdi.

Yapının diğer mimari özellikleri hakkında bilgi veren Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Koridorun sağ tarafındaki iki kanatlı ahşap kapıyla harime girilir. Kapının iki yanında dikdörtgen biçimli birer pencere bulunur. Harimin kuzeyindeki kadınlar mahfili ahşap direklerle taşınmaktadır. Ahşap oymalı korkuluklara sahiptir. Kıble duvarının ortasındaki mihrabın sağında ahşap minber bulunmaktadır. Pencerelerin iç biçimleri dıştakilerden biraz farklıdır. Dıştan dikdörtgen çerçeveli olan güney, doğu ve batı cephelerin alt pencereleri içten basık kemer biçimli yapılmıştır. Üst pencereler ile harim kapısının iki yanındaki pencerelerin biçimleri ise dıştaki çerçeve biçimlerini tekrarlarlar. Harimdeki iki ahşap direk ile harimin kuzey duvarına binen kadınlar mahfili, harime doğru balkon çıkıntısıyla uzanırken geriye doğru genişletilerek harime ulaşmayı sağlayan koridorun da üstüne oturtulmuştur. Mahfilin harime bakan kenarı ahşap korkuluklarla sınırlanmıştır. Tavanı köşelere çaprazlama atılan tahtaların oluşturduğu altıgenin ortasındaki kare biçimli yükseltilmiş kısımla tamamlanmıştır. Tavanın büyük kısmını kaplayan altıgenin içi ve ortadaki yükseltilmiş kısmın yüzeyi çıtalarla karelere bölünmüştür."

"Camimiz onarılıp aslına uygun olarak yeniden hayat bulacak"

Doç. Dr. Zekiye Uysal, caminin çok işlevli yapısıyla dikkati çektiğini vurguladı.

Cami ile sosyal amaçlara hizmet eden birimleri barındıran bölümlerin birlikte tasarlanmasının önemine işaret eden Uysal, şunları kaydetti:

"Yapı bu yönüyle erken Osmanlı döneminin zaviyelerini ve zaviyeli camilerini akla getirir. İki katlı yan sofaya bir koridorla bağlanan harimden oluşan planlama, elbette ki erken dönemin söz konusu yapılarının planlarına benzemez. Hem ibadet mekanı hem de misafir odası, gençler ve ihtiyarlar odaları, muhtarlık ve berber gibi sosyal ve idari amaçlara ayrılmış mekanlarından kaynaklanan çok işlevli özelliği, Osmanlı Devleti'nin kuruluş yıllarında yaygın biçimde inşa edilen, gelip geçen yolcuların, kimsesizlerin yeme içme ve barınma ihtiyaçlarını karşılamaktan başka, ahilerin toplanma ve ibadet ihtiyaçlarını da karşılayan zaviye ve imaret türü yapıları andırıyor."

Kumarlar Köyü Muhtarı Müjdat Başaran da tarihi caminin gelecek nesillere aktarılabilmesi amacıyla çok sayıda yazışma yaptıklarını belirtti.

Caminin çok değerli bir yapı olduğunu dile getiren Başaran, "Tabii çok eski bir yapı olduğu için caminin yok olup gitmesini istemiyoruz. Bunun yerine 1995'te yeni bir cami yapılmış ancak bu camimiz de halen ayakta duruyor. Sosyal alanlarıyla, mimarisiyle önemli bir yapı. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve İl Özel İdaresi yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde camimizin restorasyon kapsamına alındığını öğrendik. Umuyorum ki önümüzdeki süreçte camimiz onarılıp aslına uygun olarak yeniden hayat bulacak ve gelecek kuşaklara önemli bir miras olarak aktarılacaktır." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Çanakkale'deki iki asırlık çok işlevli köy camisi restore edilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Bahar Konseri'nde bin kişilik salon müjdesi verdi
    11:47 Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Bahar Konseri'nde bin kişilik salon müjdesi verdi

    Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Türk Sanat Müziği Korosu'nun Bahar Konseri'nde kente bin kişilik konferans ve tiyatro salonu kazandıracaklarının müjdesini verdi.

  • 100 Yılın 100 Sinema Eseri İstanbul Dijital Sanat Festivali'nde Sergilenecek
    11:30 100 Yılın 100 Sinema Eseri İstanbul Dijital Sanat Festivali'nde Sergilenecek

    Cumhuriyetin birinci asrında üretilen sinema eserlerinden hazırlanan '100 Yılın 100 Sinema Eseri' adlı çalışma, İstanbul Dijital Sanat Festivali'nde ziyaretçilerle buluşacak. Festivalde, Anadolu Ajansı'nın yayımladığı kitaptan yola çıkılarak yapay zekayla üretilen görsel eserler sergilenecek. Ayrıca, festivalde Türk filmlerinin yanı sıra Azerbaycan sinemasının klasik filmlerinin de yapay zeka ile canlandırılması gösterilecek. Festivalde farklı kategorilerde eserlerin yanı sıra çocuk ve yetişkin atölyeleri de yer alacak. Festival, diji-fiziksel olarak gerçekleştirilecek ve sergilenen eserlerin metaverse versiyonu da festival sonrasında deneyimlenebilecek.

  • Ressam Orhan Umut'un 'Gece Görüşü' sergisi DG Art Gallery & Projects'de açıldı
    11:03 Ressam Orhan Umut'un 'Gece Görüşü' sergisi DG Art Gallery & Projects'de açıldı

    Küratörlüğünü Zeynep Öztürk'ün üstlendiği ressam Orhan Umut'un 50 eserinden oluşan 'Gece Görüşü' sergisi, DG Art Gallery & Projects'de ziyaretçilere açıldı. Serginin adı, gece temalı resimlerden esinlenilerek konuldu. Sergi, 11 Mayıs tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

  • Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali
    10:43 Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali

    Bursa Devlet Tiyatrosu, sezonun iddialı projelerinden olan 'Küçük Korku Dükkanı' adlı müzikalin prömiyerini gerçekleştirdi. Howard Ashman ve Alan Menken'in yazıp bestelediği müzikal, tiyatroseverlerin beğenisini topladı. Müzikal, sezon sonuna kadar Bursa'da sahnelenecek ve daha sonra İstanbul ve Antalya'da da gösterilecek.

  • Tortum Ekşi Pestili coğrafi işaretli ürün oldu
    10:02 Tortum Ekşi Pestili coğrafi işaretli ürün oldu

    Erzurum'un Tortum ilçesine ait kızılcıklardan üretilen Tortum Ekşi Pestili, TÜRKPATENT tarafından coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. Şeker ve renklendirici içermeyen pestil, sadece su ve kızılcık kullanılarak doğal yöntemlerle üretiliyor.

  • Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi Toplanıyor
    09:44 Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi Toplanıyor

    Kırşehir Belediyesi Çocuk Meclisi, 20 Nisan 2024 Cumartesi günü saat 14.00'te Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi'nde toplanacak.

  • Edirne Valisi: Kentte restore edilmeyen tarihi yapı kalmayacak
    09:43 Edirne Valisi: Kentte restore edilmeyen tarihi yapı kalmayacak

    Edirne Valisi Yunus Sezer, restorasyon çalışmaları devam eden tarihi yapıları inceleyerek, kentte restore edilmeyen tarihi yapının kalmayacağını belirtti. Sezer, Muradiye Camisi bahçesindeki Mevlevihane'nin ihyası çalışmalarını da inceledi. Ayrıca, Kaleiçi semtindeki tarihi konakların restorasyonuna da devam ettiklerini vurguladı.

  • Başakşehir'de 'Yemin Olsun' Sergisi Ziyarete Açıldı
    09:13 Başakşehir'de 'Yemin Olsun' Sergisi Ziyarete Açıldı

    Başakşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği Başakşehir Sanat Galerisi, Kur'an-ı Kerim'deki yemin ayetlerinden oluşan 'Yemin Olsun' sergisini ziyaretçilere açtı. Sergi, kainatın derinliklerine yolculuk yapmayı ve yaratılan her şeyin Rabbimizin ismini hatırlamak ve bulmak için bir vesile olduğunu vurguluyor.


Advertisement