Çanakkale'deki Kudüslü Şehitlere Dua - Son Dakika
Güncel

Çanakkale'deki Kudüslü Şehitlere Dua

ÇANAKKALE Savaşları'nda şehit düşen Kudüslü askerlerin anısı, 103 yıldır Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki şehitliklerde yaşatılıyor.

01.01.2018 14:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÇANAKKALE Savaşları'nda şehit düşen Kudüslü askerlerin anısı, 103 yıldır Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki şehitliklerde yaşatılıyor. Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Şehitler Abidesi'ndeki Kudüslü askerlerin sembolik mezarlarını ziyaret ederek, ruhlarına fatiha okudu.

Kudüslülerin 103 yıl önce Çanakkale için gösterdiği fedakarlığa bugün Türkiye kayıtsız kalmıyor. Çanakkale'de şehit düşen Kudüs ve Gazzeli askerlerin sembolik mezarları ziyaret edilerek anılıyor. Şehitler Abidesi'nin ön tarafında Çanakkale Savaşı'nda şehit düşen Mehmetçiklerin anısına oluşturulan sembolik şehitlikte, Kudüs ve çevresinden gelen şehitlerin isimleri yer alıyor. Yine Gelibolu Yarımadası'nda bulunan Soğanlıdere ve Şahindere şehitliklerinde de Kudüs ve Gazzeli şehitlerin mezar taşları yer alıyor.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, İsrail'in işgali altındaki Kudüslü askerleri bir kez daha anmak için Şehitler Abidesi'ndeki sembolik mezarlarını ziyaret etti. Ruhlarına fatiha okudu. 1915 yılında Kudüs'ün bir Osmanlı şehri olduğunu belirten Kaşdemir şöle konuştu:

"1915 yılında Konya, Ankara ve Çanakkale nasıl bir vatan parçasıysa, Kudüs de o dönemde bir vatan parçasıydı. 1915 yılında Çanakkale cephesinde savaşlar başladığı zaman vatanın diğer bir köşesi olan Kudüs'ten de gençlerimiz, kahramanlarımız, askerlerimiz Çanakkale cephesine koştular. Burada emperyalizme, yedi düvele karşı kahramanca çarpıştılar ve Çanakkale Destanı'nı yazdılar. Çanakkale ruhu işte bu topraklarda oluştu. Birlik ve beraberlik içerisinde geçmişten almış oldukları güçle, kuvvetle, beraber yaşama isteğiyle Çanakkale'de vatanları uğruna şehit ve gazi oldular. Kudüslü şehitlerimiz Çanakkale cephesinde Zığındere'de, Arıburnu"nda, Kirte'de kahramanca çarpışırken şehit oldular. Artık Çanakkale gibi müstesna topraklarda ebedi istirahatgahındalar. Aziz ruhları şad olsun. Allah onlardan razı olsun. Kudüsle, Çanakkale arasındaki bu bağ bu rabıta, her zaman devam edecektir. Onlar bizim kahraman ecdadımızdır. Onlar bizim kahramanlarımızdır" dedi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay ise, 1'inci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk etapta 3 cephede savaştığını söyledi. Yıllara göre bu cephe sayısının 11'e ulaştığını belirten Atabay, şunları kaydetti:

"1915 yılında Çanakkale cephesinde savaş bütün şiddetiyle devam ederken, imparatorluğun her yerinden askerler cephede vatan uğruna hayatlarını feda etmek için hazır bulunuyorlardı. Bu çerçevede Kudüs ve Kudüs'e bağlı Gazze bölgesinden askerler Çanakkale cephesine geldi. Kudüslü 52, Gazzeli 10 asker burada şehit düştü." - Çanakkale

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çanakkale'deki Kudüslü Şehitlere Dua - Son Dakika

  • Özgür Özel Bilkent Üniversitesi'nde Gençlerle Buluştu:
    20:33 Özgür Özel Bilkent Üniversitesi'nde Gençlerle Buluştu: "Bugün Bekâ Sorunu Her Dört Gençten Üçünün Bavulları Zihninde Toplamış Olmasıdır"

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Bilkent Üniversitesi Sosyal Demokrasi Topluluğu’nca düzenlenen Gençlik Buluşması’nda; seçimlerde başarılı olmalarının üç nedeninin gençler, eşit temsil ve bilim olduğunu ifade etti. Özel, “Bir ülkenin gerçek sorunu o ülkenin gençlerinin dünyanın diğer ülkelerinde hayal kurmasıdır. Bugün bekâ sorunu her dört gençten üçünün  bavulları zihninde toplamış olmasıdır" dedi. Seçimlere genç bir ekiple gittiklerini belirten Özel, “Önümüzde açamadığımız devasa bir kapı vardı kale gibi. Siyasetin başarı kapısı bize kapalıydı. Bir cam tavan vardı başımızın üstünde yüzde 25’lik, kıramıyorduk, kıramıyoruz diye de artık zıplamıyorduk. O devasa siyaset kalesinin, kapalı başarı kalesinin üç anahtarı vardı. Tarihten mirastı. Emanetti. O üç anahtarı üç deliğe soktuk ve teker teker çevirdik. Siyasetin başarı kapısı açıldı” diye konuştu.

  • Karesi Belediyesi'nin 474 Milyon TL Borcu Açıklandı
    20:24 Karesi Belediyesi'nin 474 Milyon TL Borcu Açıklandı

    Balıkesir'de AK Parti'den CHP'ye geçen Karesi Belediyesi'nin yeni başkanı Mesut Akbıyık, belediyenin devam eden işler hariç 474 milyon 465 bin 117 lira 43 kuruş borcu olduğunu açıkladı.

  • Çin BM Daimi Temsilcisi: İsrail Refah'a saldırı planından vazgeçmelidir
    20:22 Çin BM Daimi Temsilcisi: İsrail Refah'a saldırı planından vazgeçmelidir

    Çin'in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı açıklamada, İsrail'in Refah'a saldırı planından vazgeçmesi gerektiğini belirtti. Zhang, nüfuz sahibi ülkelerin ateşkes için somut çaba göstermesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, İsrail'in Gazze'ye daha fazla yardım girmesi için geçişleri açması gerektiğini vurguladı. Zhang, Orta Doğu sorununun çözümünün iki devletli çözüm olduğunu söyledi.

  • Tokat'ta eğitime 1 gün ara verildi
    20:17 Tokat'ta eğitime 1 gün ara verildi

    5,6 büyüklüğünde depremin meydana geldiği Tokat'ta eğitime 1 gün ara verildi.

  • Atakaş Hatayspor, Bitexen Antalyaspor maçı hazırlıklarını sürdürdü
    20:15 Atakaş Hatayspor, Bitexen Antalyaspor maçı hazırlıklarını sürdürdü

    Atakaş Hatayspor, Trendyol Süper Lig'in 33. haftasında deplasmanda Bitexen Antalyaspor ile yapacağı maçın hazırlıklarını sürdürdü. Teknik direktör Volkan Demirel yönetiminde yapılan antrenmanda futbolcular dar alan çalışması gerçekleştirdi. Maç, 21 Nisan Pazar günü saat 19.00'da Corendon Airlines Park Antalya Stadı'nda oynanacak.


Advertisement