Çanakkale Filminde 'Kınali Ali' Üzüntüsü - Son Dakika
Güncel

Çanakkale Filminde 'Kınali Ali' Üzüntüsü

Çanakkale Filminde \'Kınali Ali\' Üzüntüsü

Vali Mustafa Taşkesen, 'Çanakkale Yolun Sonu' filminde duydukları küçük hayal kırıklılığını dile getirerek "Tokatlılar olarak bizim hayal kırıklığımız, Kınalı Ali gibi önemli bir figürün filmde yer almamış olmasıydı" dedi.

24.03.2013 13:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Vali Mustafa Taşkesen, 'Çanakkale Yolun Sonu' filminde duydukları küçük hayal kırıklılığını dile getirerek "Tokatlılar olarak bizim hayal kırıklığımız, Kınalı Ali gibi önemli bir figürün filmde yer almamış olmasıydı" dedi.

Kınali Ali'nin 3. ve 5. kuşak torunlarıyla Tokat Valisi Mustafa Taşkesen ve protokol üyeleri "Çanakkale Yolun Sonu" filmini izledi.

Tokat'ın Çanakkale Zaferi'nde çok önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Vali Taşkesen, "Tokat'tan önemli bir nüfusun Çanakkale savaşına katıldığını, 'Hey onbeşli onbeşli, Tokat yolları taşlı' türküsü ile görüyoruz. O türkü de bilinenin aksine oyun havası değil, Çanakkale'ye yakılan bir ağıttır. Bizde bu filmde birçok unsuru gördük. Kürdüyle, Türküyle, Çerkeziyle, Alevisiyle, Sünnisiyle, Rumuyla, Ermenisiyle bu destan yazıldı. Bu zafer kazanıldı. Milletimizin ruhu sahneye iyi yansımış, zaten o ruhla kazanılmış" dedi.

Vali Taşkesen, Kınalı Ali'nin torunlarını davet ettikleri filmde küçük bir hayal kırıklıkları olduğunu belirterek, " Bu film bizi çok duygulandırdı. Herkes gözyaşlarını tutamadı ama Tokatlılar olarak bizim hayal kırıklığımız, Kınalı Ali gibi önemli bir figürün filmde yer almamış olmasıydı. Ona biraz burkulduk ama yinede önemli bir destan. Allah milletimize bir daha böyle destanlar yazmak nasip etmesin ama Çanakkale ruhunuda kaybettirmesin. Kınalı Ali isimli şehidimiz Zile ilçemizin o zaman ki ismi ile Gederuk köyünden.

Çanakkale zaferinde komutanın sorması üzerine Kınalı Ali'nin annesine mektup yazıyor, "Anne saçıma niye kına yaktın diye?" Annesi de cevabında, 'Oğlum bizde üç şeye kına yazılır. Birincisi, kurbanlık koyunu Allah'a kurban olsun diye. İkincisi askere giden oğullarına vatana kurban olsun diye. Üçüncüsü de evlenen gelinlere kına yakılır, ailesine kurban olsun' kına yakmanın anlamı bu" diye konuştu.

Kınalı Ali'nin torunlarından Özlem Terzioğlu da Kınalı Ali'yi filmde göremediklerinin üzüntüsünü dile getirerek, "Kınalı Ali destanı da çok büyük bir destan, onu da filmde görmeyi isterdik. Kınalı Ali Zile'nin Yaylakent köyünün diğer adı ile Gederük köyünde doğmuş alevi bir insandır. Bizde onun soyundan geliyoruz ve bundan çok büyük gurur duyuyorum. Filmde Kınalı Ali'yi de görmeyi çok isterdik" şeklinde konuştu.

Kınalı Ali'nin torunlarından Ali Kınalı de birlik beraberlik ile bu filmi izlediklerini belirterek konuşmasına şöyle devam etti: "Filmi izlerken gözlerimiz yaşardı. Sünnisi ile Alevisi ile hep birlikte bir bahçenin çiçekleriyiz. Ayrım yok, bu vatan böyle kurtuldu" - TOKAT

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Çanakkale Filminde 'Kınali Ali' Üzüntüsü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement