Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. Yılı - Son Dakika
Güncel

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. Yılı

Çanakkale Savaşları'nın 100. yılı dolayısıyla bu yıl içinde daha önce düzenlenen resmi törenlere katılamayan ve Çanakkale'ye gelmek isteyen Avustralya ve Yeni Zelanda vatandaşları için hazırlanan anma etkinlikleri 57. Alay Şehitliği'nde Avustralya Valisi Peter Cosgrove'un katılımıyla başladı.

06.08.2015 11:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale Savaşları'nın 100. yılı dolayısıyla bu yıl içinde daha önce düzenlenen resmi törenlere katılamayan ve Çanakkale'ye gelmek isteyen Avustralya ve Yeni Zelanda vatandaşları için hazırlanan anma etkinlikleri 57. Alay Şehitliği'nde Avustralya Valisi Peter Cosgrove'un katılımıyla başladı.

Şehitlikte düzenlenen törene Avustralya Genel Valisi Cosgrove'un yanı sıra Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, Avustralya'nın Çanakkale Konsolosu Nicholas Sergi, üst düzey temsilciler ve askeri personel katıldı.

Cosgrove ve Çınar, Şehitlik anıtına çelenk bıraktıktan sonra basına değerlendirmede bulundu.

Cosgrove, "Bugün Türk toprağını savunan şehitlerin yattığı 57. Alay Şehitliği'nde olmaktan büyük onur duyuyorum" dedi. Cosgrove, şöyle devam etti:

"Burada yatanlar Türkiye'nin Çanakkale yarımadasındaki cesur savaşını temsil ediyor. 57. Alay, Avustralya ve müttefik kuvvetlerinin durdurulmasında önemli bir rol oynadı. Bugün bu cesur insanları anmak için buradayız. 56. ve 58. Alay dururken57. Alay artık bulunmuyor ancak gönüllerde yaşamaya devam ediyor."

Bu yıla özel tören

Çanakkale Valisi Ahmet Çınar ise 100 yıl önceki savaşın Türkiye ile savaşan ülkelerin hem yönetimleri hem halkları arasında dostluk doğurduğunu söyledi. Savaşta ölenleri anmak için yapılan ve Anzak törenleri bilinen törenlerin her yıl 24-25 Nisan tarihlerinde yapıldığını hatırlatan Çınar, şunları kaydetti:

"Çanakkale Savaşları'nın 100. yılı dolayısıyla bu yıl üst düzey katılımcılarla birlikte büyük bir tören gerçekleşmişti. Bu tören de bu yıl ikincisi ve sadece 100. yıla özel olarak yapılan bir tören. Sayın Genel Vali'ye ve katılımcılara teşekkür ediyorum. Sayın Genel Vali'nin bu yılki törenleri 57. Alay Şehitliği'nden başlatmış olması da çok anlamlı."

Çınar ve Cosgrove, konuşmalarının ardından  bazı mezarlık taşlarına karanfil bıraktı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement