Çapraz böbrek nakliyle eşlerine hayat verdiler - Son Dakika
Sağlık

Çapraz böbrek nakliyle eşlerine hayat verdiler

İzmir'de, kan grubu uyuşmazlığı nedeniyle aile üyelerinden organ alamayan iki böbrek hastası, birbirlerinin eşlerinden yapılan nakille hayata tutundu.

01.06.2019 10:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'de, kan grubu uyuşmazlığı nedeniyle aile üyelerinden organ alamayan iki böbrek hastası, birbirlerinin eşlerinden yapılan nakille hayata tutundu.

Menemen ilçesinde yaşayan 5 çocuk ve 3 torun sahibi 56 yaşındaki emekli İlhan Güçlü'ye 3 ay önce başvurduğu Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde böbrek yetmezliği tanısı kondu.

Diyaliz tedavisi görmeye başlayan Güçlü'ye, eşi 50 yaşındaki Naciye Güçlü böbreğini vermek istedi ancak kan grubu uymadı.

Aynı çaresizliği yaşayan 30 yaşındaki Semra Sezgin'e de 6 yıl önce böbrek yetmezliği teşhisi kondu. Hastalığı nedeniyle çocuk sahibi olamayan Sezgin'e lokanta işletmeciliği yapan 38 yaşındaki eşi Ferhat Sezgin, kan grubu uyuşmazlığı nedeniyle donör olamadı.

Kadavradan böbrek nakli olmak için İzmir Kent Hastanesi'ne başvuran hastalara, çözüm olarak çapraz nakil yöntemi önerilerek gönüllü vericilerin böbreklerinin, karşı ailedeki hastaya uygun olduğu ve değiş tokuş yapılabileceği söylendi.

Doktorların önerisini kabul eden Ferhat Sezgin'in böbreği İlhan Güçlü'ye, eşi Naciye Güçlü'nün böbreği ise Semra Sezgin'e nakledildi.

"Kızımız olursa adını Naciye, oğlumuz olursa da İlhan koyarız"

Böbrek nakli yapılan Sema Sezgin, kontrol için geldiği hastanede basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yıllar sonra ilk kez sağlıklı bir bayram geçireceğini, bunun için çok mutlu olduğunu söyledi.

Naciye Güçlü'nün verdiği böbrek sayesinde yeni bir hayata "merhaba" dediğini belirten Sezgin, "Doktorlar nakil olana kadar hamile kalmamam gerektiğini söylüyordu. Çünkü nakil durumu olursa alınma durumu vardı. Artık çocuk sahibi bile olabilirim. Tek temennim bu zaten. Naciye Ablam bana yeniden yaşama şansı verdi. Kızımız olursa adını Naciye, oğlumuz olursa da İlhan koyarız." dedi.

Ferhat Sezgin de eşine kan uyuşmazlığı nedeniyle böbreğini veremediğini öğrendiği gün çok üzüldüğünü ama çaprak nakil yöntemiyle İlhan Güçlü'nün hayatını kurtardığını ifade etti.

"İçimde Ferhat arkadaşımın bir parçasını taşıyorum"

Sezgin'den nakledilen böbrekle sağlığına kavuştuğunu dile getiren İlhan Güçlü de, "2 ay boyunca makineye bağlıydım. Eziyet çekiyordum. Eşim de beni görünce üzülüyordu. Çapraz nakilden bahsedildikten 10 gün sonra bize haber geldi, sonra nakil yapıldı. İçimde Ferhat arkadaşımın bir parçasını taşıyorum. Bu ömür boyunca benim içimde kalacak bir sevgi oldu." diye konuştu.

Naciye Güçlü de bir komşularının 10 yıldan bu yana kadavradan nakil olmayı beklediğini, eşinin de aynı sıkıntıları yaşamaması için gönüllü donör olmaya karar verdiğini aktardı.

Sezgin ailesiyle hastanede tanıştıklarını dile getiren Güçlü, "Şimdi kardeşim gibi oldular. Kız kardeşim, oğlan kardeşimmiş gibi bir sıcaklık var. İçinde parçamı taşıdığı için mi bilmiyorum. Birbirimize çok ısındık." ifadelerini kullandı.

Nakil ameliyatlarını gerçekleştiren ekipte yer alan Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok da yıllarca uygun böbreğin kadavra listesinden çıkmayabildiğini, çapraz nakil yöntemiyle bekleme süresini kısalttıklarını söyledi.

Hastalarının sağlık durumlarının iyi olduğunu anlatan Ok, kontrollerin ardından Sezer'in hamile kalıp çocuk sahibi olması için tedavi uygulayacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Çapraz böbrek nakliyle eşlerine hayat verdiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
    07:43 Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı

    Dün yeni filmi Mavi Mağara'nın provalarına başlamaya hazırlanan oyuncu Kerem Bürsin, koronvirüse yakalandı. Oyuncunun tedavisi başlarken prova da ileri bir tarihe alındı.

  • Bipolar bozukluk nedir ve neden Van Gogh ile ilişkilendiriliyor?
    05:45 Bipolar bozukluk nedir ve neden Van Gogh ile ilişkilendiriliyor?

    Ünlü Hollandalı ressam Vincent van Gogh'un bipolar bozuklukla ilişkilendirilmesi ve sağlık sorunlarıyla ilgili yapılan araştırmalar. Van Gogh'un mektupları ve sanatında bulunan ipuçlarına dayanarak, bipolar bozukluk ve depresyon geçirdiği tespit edildi. Uzmanlar, Van Gogh'un hayatta olsaydı teşhis konulabileceğini ve daha iyi bir tedavi alabileceğini belirtiyor.

  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de kökten çözülüyor
    20:45 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de kökten çözülüyor

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni ziyaret ederek Malpraktis Yasası hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, dünyada benzeri olmayan şekliyle Malpraktis'in Türkiye'de çözüldüğünü belirtti.

  • Trabzon'da Aile Sağlığı Merkezleri ve 112 Acil Sağlık Hizmet Binaları İnşa Ediliyor
    20:23 Trabzon'da Aile Sağlığı Merkezleri ve 112 Acil Sağlık Hizmet Binaları İnşa Ediliyor

    Trabzon'un Maçka, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde aile sağlığı merkezleri ile 112 acil sağlık hizmet binalarının inşası devam ediyor. Maçka ilçesindeki inşaatın 15 Nisan'da tamamlanması planlanırken, Akçaabat ilçesindeki iki aile sağlığı merkezi ve acil sağlık hizmetleri binasının tamamlanmasıyla kısa sürede hizmete başlayacağı belirtildi. Çarşıbaşı ilçesinde ise Yavuz Aile Sağlığı Merkezi binasının tamamlanma tarihi 26 Nisan olarak açıklandı.

  • TEİS Genel Başkanı: Mide ilaçlarına ilişkin karar eşdeğer ilaç kavramını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak
    19:51 TEİS Genel Başkanı: Mide ilaçlarına ilişkin karar eşdeğer ilaç kavramını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak

    Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun mide ilaçlarına ilişkin kararıyla ilgili, 'Tasarruf amacı ile yapıldığı iddia edilen bu uygulamalar, eşdeğer ilaç uygulamasını, dolayısıyla da eşdeğer ilaç kavramını ve yerli ilaç üretimine olan güveni sarsacak yanlış uygulamalardır' dedi.


Advertisement