Çavuşoğlu-Moncada ortak basın toplantısı - Son Dakika
Güncel

Çavuşoğlu-Moncada ortak basın toplantısı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'de güvenli bölge oluşturulmasına ilişkin, "Arzumuz bir an önce güvenli bölge konusunda mutabakata varıp uygulamaya geçmek.

24.07.2019 15:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'de güvenli bölge oluşturulmasına ilişkin, "Arzumuz bir an önce güvenli bölge konusunda mutabakata varıp uygulamaya geçmek. Aksi takdirde biz, Türkiye olarak gereğini kendimiz yapacağız. Bu konuda da kararlıyız." dedi.

Çavuşoğlu, Nikaragua Dışişleri Bakanı Denis Moncada Colindres ile ikili ve heyetlerarası görüşmelerinin ardından Dışişleri Bakanlığında ortak basın toplantısı düzenledi.

Görüşmede, mevkidaşı Moncada ile bölgesel konuların yanı sıra Latin Amerika ve Orta Amerika'daki gelişmeleri ele aldıklarını belirten Çavuşoğlu, ticaret başta olmak üzere birçok alanda iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi için atılacak adımların üzerinde durduklarını ifade etti.

Çavuşoğlu, özellikle Orta Amerika Entegrasyon Sistemi (SICA) içinde her zaman Nikaragua'nın desteğini gördüklerini vurgulayarak bu destek dolayısıyla Moncada'ya teşekkür etti.

Bakan Çavuşoğlu, Nikaragua'nın Mavi Marmara'nın ardından Türkiye'ye verdiği desteği unutmalarının mümkün olmadığını dile getirerek, Filistin ve Venezuela konuları başta olmak üzere, birçok konuda iki ülkenin ilkesel tutumlarının örtüştüğünü kaydetti.

Nikaragua'da geçen yıl, üç yıl önce de Türkiye'de darbe girişimi olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "(15 Temmuz) O darbe girişiminden sonra Nikaragua'nın bizimle gösterdiği dayanışma için de bir kere daha teşekkür etmek istiyorum. Nikaragua içindeki FETÖ iltisaklı kişilerin oturma izinleri iptal edildi ve ülke dışına çıkarıldı." diye konuştu.

Nikaragua Ankara'da büyükelçilik açacak

Çavuşoğlu, Nikaragua'nın Ankara'da büyükelçilik açacağı bilgisini paylaşarak bu konuda kendilerine her türlü desteği vereceklerinin altını çizdi.

Bakan Çavuşoğlu, elçilik açılması için agreman talebinin kendilerine ulaştığını belirterek bunun için gerekli takibi yaptıklarını kaydetti.

"Arzumuz bir an önce güvenli bölge konusunda mutabakata varmak"

Çavuşoğlu, ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin Türkiye ziyaretinde ele alınan "Güvenli Bölge" konusunda, eskisinden farklı olarak bu güvenli bölgenin içinde kimlerin olacağı ve askerler arasında bazı yeni fikirlerin olduğunu kaydetti.

Güvenli bölgenin derinliği, bu bölgeyi kimlerin kontrol edeceği ve bölgeden YPG/ PKK'lıların tamamen çıkarılması konularının kendileri için çok hassas olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Bu konularda henüz daha bir mutabakat sağlamış değiliz. Ortak devriye nasıl olur, o bölgelerde üs kurulacaksa nasıl olur, askerler bu teknik konuyu görüşüyor." diye konuştu.

Çavuşoğlu, "Önümüzdeki süreçte ABD'nin bizi tatmin eden önerileriyle ya da bizim yaptığımız önerilere gelerek bir mutabakata varmak istiyoruz." ifadesini kullandı.

Münbiç Yol Haritası'nın amacının, terör örgütü YPG/PKK'nın tamamen Münbiç'ten çekilmesi ve buraları kimin yöneteceği, kimlerin burada yer alacağı konusunda Türkiye ve ABD'nin birlikte çalışarak bölgenin istikrara kavuşturulması olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, Münbiç modelinin güvenli bölgeye de taşınabileceğini kaydetti.

Çavuşoğlu, "Ama bir oyalama olmaması gerekiyor. Çünkü bizim sabrımız tükendi. Cumhurbaşkanımızın (Recep Tayyip Erdoğan) harekatla ilgili bir talimatı vardı. Trump'ın ricası üzerine biz bu harekatı durdurduk." diye konuştu.

Türkiye'ye yönelik saldırıları tolere edemeyeceklerinin altını çizen Çavuşoğlu, "O nedenle arzumuz bir an önce güvenli bölge konusunda mutabakata varıp uygulamaya geçmek. Aksi takdirde biz Türkiye olarak gereğini kendimiz yapacağız. Bu konuda da kararlıyız." dedi.

"Hakan Atilla her zaman doğruyu ve ülkesini savundu"

Çavuşoğlu, eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın Türkiye'ye gelişine ilişkin ise şunları kaydetti:

"Hakan Atilla daha önce Türkiye'ye gelebilirdi fakat bunun için temyiz davasından vazgeçmek istemedi. Temyiz davasından vazgeçtiği anda kendisine verilen cezayı kabul etmiş oluyor. Burada bana göre doğrusunu yaptı. Ben biraz daha yatarım ama suçlu olduğumu kabul etmem. Kendisine yönelik suçlamaları kabul etmeyeceğini açıkça söyledi ki bunda da sonuna kadar haklıdır. Kendi kişisel tercihinin olmasının yanında ben de kendi düşüncemi burada söylüyorum. Doğru olanı yaptı ve gerçekten Hakan Atilla zor şartlarda bile her zaman doğruyu, ülkesini, hak ve hukuku savundu. Kendisine 'Hoş geldin' diyoruz. Kendisine ve ailesine 'Geçmiş olsun' diyoruz. Bu süreçte ailesine de her türlü desteği verdik."

Öte yandan Çavuşoğlu, artık bir an önce Halkbank davasının New York'ta ve ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisinde (OFAC) kapanması gerektiğini sözlerine ekledi.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çavuşoğlu-Moncada ortak basın toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Edirne'de Yayaya Çarpan Motosiklet Kazası
    09:18 Edirne'de Yayaya Çarpan Motosiklet Kazası

    Edirne'de Atatürk Bulvarı'nda meydana gelen kazada, yolun karşısına geçmeye çalışan bir yayaya çarpan motosikletin sürücüsü ve yaya yaralandı. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin müdahalesi sonrası hastaneye kaldırıldı. Kazanın güvenlik kamerası tarafından kaydedildiği belirtildi.

  • Kayseri'de DEAŞ Üyesi 5 Kişi Yakalandı
    09:16 Kayseri'de DEAŞ Üyesi 5 Kişi Yakalandı

    Kayseri'de polis ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda, Irak ve Suriye'de faaliyet yürüttüğü belirlenen terör örgütü DEAŞ üyesi 5 kişi yakalandı. Operasyon sonucunda yakalanan şahısların işlemleri devam ediyor.

  • Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu Depremin Merkez Üssüne Gitti
    09:16 Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu Depremin Merkez Üssüne Gitti

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremlerin ardından Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu depremin merkez üssüne gelerek incelemelerde bulundu. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yazıcıoğlu, 'Durum tespit çalışmaları devam ediyor' dedi.

  • Köyceğiz'de Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında öğrenciler Kaunos Antik Kenti'ni ziyaret etti
    09:15 Köyceğiz'de Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında öğrenciler Kaunos Antik Kenti'ni ziyaret etti

    Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde, Turizm Haftası çerçevesinde düzenlenen etkinlikler kapsamında, öğrenciler Kaunos Antik Kenti'ni ziyaret etti. Ziyaret sırasında öğrencilere, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kazı Başkanı Dç. Dr. Ufuk Çörtük tarafından antik kentin tarihi hakkında bilgi verildi.

  • Başakşehir'de 'Yemin Olsun' Sergisi Ziyarete Açıldı
    09:13 Başakşehir'de 'Yemin Olsun' Sergisi Ziyarete Açıldı

    Başakşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği Başakşehir Sanat Galerisi, Kur'an-ı Kerim'deki yemin ayetlerinden oluşan 'Yemin Olsun' sergisini ziyaretçilere açtı. Sergi, kainatın derinliklerine yolculuk yapmayı ve yaratılan her şeyin Rabbimizin ismini hatırlamak ve bulmak için bir vesile olduğunu vurguluyor.

  • WhatsApp'ta durum belirteçlerinin baş harfi tekrardan küçük hale getirildi!
    09:12 WhatsApp'ta durum belirteçlerinin baş harfi tekrardan küçük hale getirildi!

    Dünyanın dört bir yanından milyonlarca kullanıcısı ile en popüler anlık mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp, sürekli olarak önemli yenilikler ile karşımıza çıkmaya devam ediyor. Ancak bu yenilikler bazen kullanıcılar tarafından pek hoş karşılanmıyor. Son olarak bunun bir örneği daha yaşandı. Öyle ki WhatsApp uygulamasında 'Yazıyor' ve 'Çevrimiçi' ifadelerinin baş harfi büyük olduğu için kullanıcılar tepki gösterdi. Akabinde bu yenilik geri alındı. İşte ayrıntılar… WhatsApp, son zamanlarda kullanıcı arayüzünü iyileştirmek için önemli adımlar atıyor. Özellikle Android platformunda büyük değişiklikler yapılması bekleniyor. Şirketin planı doğrultusunda geçtiğimiz günlerde bir güncelleme daha yayınlandı. Söz konusu güncelleme ile sohbetlerde karşıdaki kişinin durumunu gösteren 'Yazıyor' ve 'Çevrimiçi' belirteçlerinin baş harfi büyük hale getirilmişti. Bu aslında pek de büyük bir değişiklik olmamasına rağmen kısa süre içinde pek çok kullanıcı tarafından fark edildi. Akabinde kullanıcılar, belirteçlerin baş harfinin büyük hale gelmesinin gözü yorduğunu söyleyerek eski haline geri getirilmesini istedi. Bugün ise şirket, artan tepkiler üzerine bir güncelleme daha yayınladı ve değişiklik geri çekildi. Aslına bakacak olursak 'Yazıyor' ve 'Çevrimiçi' gibi belirteçlerin baş harfi Telegram ve Signal gibi rakip uygulamalarda da küçük. Bu kullanıcı deneyimi açısından önemli bir detay olarak görülüyor. Bu doğrultuda WhatsApp'ın geri adım atması kullanıcıları sevindirdi. Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? WhatsApp'ın yaptığı değişiklik sizin de dikkatinizi çekti mi? Görüşlerinizi aşağıdaki Yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

  • Kuşadası'nda Kadınlar Denizi Mahallesi'nde Yol Yenileme Çalışmaları Devam Ediyor
    09:10 Kuşadası'nda Kadınlar Denizi Mahallesi'nde Yol Yenileme Çalışmaları Devam Ediyor

    Kuşadası Belediyesi, Kadınlar Denizi Mahallesi'nde kilit parke taşı döşeme işlemi gerçekleştirerek yol yenileme çalışmalarını sürdürüyor.

  • Honor Magic 6 Pro Türkiye'de Tanıtıldı
    09:09 Honor Magic 6 Pro Türkiye'de Tanıtıldı

    Honor, yeni amiral gemisi Honor Magic 6 Pro'yu İstanbul'da düzenlenen lansmanla tanıttı. Telefonun Türkiye fiyatı 59 bin 999 TL olarak açıklandı. Honor Magic 6 Pro, pil performansı ve ekran kalitesiyle dikkat çekiyor. Honor'un Türkiye pazarında büyüme hızı diğer rakiplerinden daha fazla. Cihazın 5000 nit ekran parlaklığı ve yüksek çözünürlüklü kamerası ön plana çıkıyor.


Advertisement