Caz Sanatçısı, Söz Yazarı, Besteci Erdoğan: "İnternet Benim İkinci Doğuşum Oldu" - İstanbul - Son Dakika
Güncel

Caz Sanatçısı, Söz Yazarı, Besteci Erdoğan: "İnternet Benim İkinci Doğuşum Oldu" - İstanbul

Caz sanatçısı, söz yazarı, besteci ve gitarist Özdemir Erdoğan, "Müzik ve sanat insandan hayatını ister. Biz o hayatı, seve seve verdik ve vermeye devam ediyoruz.

03.08.2016 14:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MUSA ALCAN - Caz sanatçısı, söz yazarı, besteci ve gitarist Özdemir Erdoğan, "Müzik ve sanat insandan hayatını ister. Biz o hayatı, seve seve verdik ve vermeye devam ediyoruz. Bundan hiç şikayetçi değiliz, çok mutluyuz." dedi.

Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayatının müzikten ibaret olduğunu belirterek, uyku ve yemek zamanı dışında, sadece müzik ve kitaplarla ilgilendiğini söyledi.

Müzik çalışmalarına ara vermeden devam ettiğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Hayatımda bir gün bile, güneşte hiçbir şey yapmadan, yarım saat duramadım, durmadım. Anlatabiliyor muyum? Bazen dikkat ediyorum da magazin basınımızda, 'falanca hanımefendi bütün gün yandı, siyah oldu' gibi bolca verilen havadisler var. Evimiz, her şeyimiz müsait olmasına rağmen bizde yok. Çünkü şöyle bir lakırdı var, 'müzik ve sanat, insandan hayatını ister'. Biz o hayatı, seve seve verdik ve vermeye devam ediyoruz. Bundan hiç şikayetçi değiliz, çok mutluyuz."

Özdemir Erdoğan, annesi ile dayısının da müzisyen olduğunu aktararak, müziğe başlamasında en büyük etkenin annesi olduğunu, baba tarafının ise Mustafa Kemal Atatürk zamanından beri devletle yakın ilişkiler kuran bürokrat bir aile olduğunu dile getirdi.

Babası ile amcalarının, dedesinin yönlendirmesiyle bürokrat olduğuna işaret eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Ben tek torun olduğum için, dedemin aklı fikri beni okutsun ve onun tabiriyle, 'ben de onun gibi adam olayım' ama maatteessüf dedemi çok büyük sukut-ı hayale uğrattım. Yıllar sonra, zannediyorum 1968'de ilk defa ismim duyulmaya, gazeteler benden bahsetmeye başladılar. O zamanlar dedem, Ortaköy Camisi'nin hemen arkasında Yalı Çıkmazı var, orada otururdu. Oraya gittiğim vakit çok sevindi. 'Bak gazetelerde hep senin resmin var oğlum. Bu ne başarı, mutluluk. Benim istediğim gibi okumadın ama işte şimdi böyle okuyup daha çok başarılı oluyorsun' dedi. Dedemle öyle barışmış, helalleşmiştik."

"Bundan sonra müzik için yaşayacağım, beni affedin"

Müzik eğitimine geç başladığını ve bunun sıkıntısını çok çektiğini anlatan usta müzisyen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir genç beynin algılama yaşı 20'lerde azalıyor. Ben maatteessüf en değerli yıllarımı, okuyup adam olayım diye müzikten uzakta geçirdim. Bu bakımdan benim alt yapım zayıftır. Bu alt yapıyı güçlendirmek için çok büyük fedakarlıklar yaptım. Çok sevilen bir orkestram vardı. Bu orkestrayı dağıtıp, İsmet Sinan ile beraber İsveç'te ve yurt dışında çeşitli yerlerde çalıştım, sadece iyi müzisyenlerle olayım da bu eksikliği gidereyim diye. Sonradan evlendim ve geçim derdi başladı. Üç çocuğum oldu. Onları yetiştirmek, büyümek, büyütmek için bir zaman geçti. Böylece sanat adına kaybolan yıllarım var, Sezen Aksu'nun dediği gibi."

Erdoğan, 2006'da geçirdiği bademcik kanserinden dolayı hayatında büyük değişimler yaşadığını hatırlatarak, hastalık dolayısıyla doktorların, yaklaşık 1 sene sonra çalışmasına müsaade ettiğini dile getirdi.

Çalışmaya yeniden 2007'nin Şubat ayında başladığını bildiren sanatçı, "Birçok insan benim hasta olduğumu zannediyordu. O bakımdan işler yavaş yavaş açıldı ama ben o andan itibaren artık, çocuklarıma da eşime de 'Yaptığım kadar yaptım. Ben bundan sonra müzik için yaşayacağım. Beni affedin. Herkes başının çaresine baksın' dedim." ifadelerini kullandı.

Özdemir Erdoğan, şarkılarını ezbere bilen birçok kişinin, karşılaştıklarında kendisini tanımadığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"İnternet benim ikinci doğuşum oldu. Benim hayatımda birçok dönüm noktaları vardır. Mesela Sezen Cumhur Önal'ın sözlerini yazdığı, 'Duyduk Duymadık Demeyin', bir milyon 45'lik plak satılmıştır. 'Keman Öğretmeni', 'Uzun İnce Bir Yoldayım' ve aşağı yukarı bütün Kemal Sunal filmlerinde gördüğümüz 'Gurbet'. Yurt dışındaki çalışmalar. Ondan sonra 'Baharda Kuşlar Gibi'. Sonrasında Sezen'in 'İkinci Bahar'ı. En son da internette patlayan, toplamda yaklaşık 35 milyon kişi tarafından dinlenilen 'Bana Ellerini Ver.' gibi. İnternet sayesinde ben yeniden doğmuş gibi oldum."

Müzik hayatında her geçen gün yeni şeyler öğrendiğinin altını çizen sanatçı, gözünün hiçbir zaman yükseklerde olmadığını ve geçimini sağlayacak kadar kazanmanın ona her zaman yettiğini aktardı.

"Ödülleri koyacak yerim yok"

Erdoğan, her zaman devletin hizmetinde, vatan için çalışan biri olduğuna dikkati çekerek, şunları aktardı:

"Genelde içkili yerler çok fazla tercih ettiğim bir yer değildir. Kendim içki kullanmadığım için, benim orkestramda da hiç kimse içki kullanmaz. Böyle muhafazakar bir orkestrayız biz ve yerli parçalara daha çok önem veririz. Yabancı, o muhteşem Amerikan standartlarının hepsini biliriz ama önceliğimiz hep Türk halk müziği ve Türk sanat müziğidir. Bu müziği evrensel boyutlarda, dünya müziği haline getirebilmek için ömrümün sonuna kadar çalışacağım."

Kendi neslinden birçok müzisyene, medyanın yeteri kadar ilgi göstermediğine işaret eden Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Magazin, bir sürü sansasyonel beyleri, hanımları gençliğimize rol model olarak sunuyor. Onların işi o. Onların sanatla pek işi yok. Onlar, çeşitli çevreler tarafından örgütlenmişler zaten. Bu memlekette, 'falanca bilmem neyle basıldı, öbürü bilmem kimle yemek yedi' haberleri yapılıyor. Bunun memlekete ne faydası var? ya da bir hanımın bir plajda denize girmesinin memlekete ne faydası var? Hiç bir faydası yok. Onun için o gençlerin değerlendirilmesi lazım. Çok değerli gençler var. Caz müziğinin artık sadece bir fantezi olmaktan kurtarılıp, herkesin zevkle dinlediği bir tür olması lazım."

Erdoğan, her türden insanın hayat tarzına saygı gösterdiğini söyleyerek, bir müzisyen için en iyi takdiri de halkın yapacağını dile getirdi.

Hayatı boyunca çok sayıda ödül aldığını aktaran ünlü sanatçı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu ödülleri koyacak yerim yok. Saymakla bitmez. Saymadım ama hepsi benim için değerlidir, kıymetlidir. Yani ödül övünülecek bir şey değildir. Ödül, ödülü verenin övüneceği bir şeydir. Bu ülke için bir şeyler yapmış kişi hatırlanıyor ve onun gönlü alınıyor."

Caz Sanatçısı, Söz Yazarı, Besteci Erdoğan: "İnternet Benim İkinci Doğuşum Oldu" - İstanbul
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Caz Sanatçısı, Söz Yazarı, Besteci Erdoğan: 'İnternet Benim İkinci Doğuşum Oldu' - İstanbul - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Sultanbeyli'de STK'larla iftarda buluştu
    22:45 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Sultanbeyli'de STK'larla iftarda buluştu

    TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Sultanbeyli'de sivil toplum kuruluşları ile iftarda bir araya geldi. Kurtulmuş, Türkiye'nin dünyada zalime dur diyecek bir sistemin kurulması için öncülük yapacağını belirtti.

  • Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde zincirleme trafik kazası: 3 ölü, 6 yaralı
    22:44 Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde zincirleme trafik kazası: 3 ölü, 6 yaralı

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde meydana gelen zincirleme trafik kazasında 3 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi yaralandı. Kazanın nedeni henüz belirlenemezken, olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi ve yaralılar hastaneye kaldırıldı. Kaza nedeniyle Siverek-Şanlıurfa karayolu uzun süre trafiğe kapandı.

  • Fenerbahçe Opet, Eczacıbaşı Dynavit'i mağlup ederek lider tamamladı
    22:39 Fenerbahçe Opet, Eczacıbaşı Dynavit'i mağlup ederek lider tamamladı

    Vodafone Sultanlar Ligi 15. hafta erteleme karşılaşmasında Fenerbahçe Opet, sahasında Eczacıbaşı Dynavit'i 3-2 mağlup etti ve normal sezonu lider tamamladı. Eczacıbaşı Dynavit ise üçüncü sırada yer aldı. Maçın salonu TVF Burhan Felek'te oynandı ve toplam süre 118 dakika sürdü.

  • Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde zincirleme trafik kazasında 3 kişi öldü, 6 kişi yaralandı
    22:39 Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde zincirleme trafik kazasında 3 kişi öldü, 6 kişi yaralandı

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde meydana gelen zincirleme trafik kazasında 3 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi yaralandı. Kazada, otomobil, hafif ticari araç ve motosiklet çarpıştı. Yaralılar Siverek Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Kazanın ardından kara yolunda ulaşım kısa süreliğine durdu, daha sonra tekrar açıldı. Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, kazada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

  • Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Tuzla'yı akıllı bir kent yapmak için bilime ve teknolojiye yatırım yapıyor
    22:34 Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Tuzla'yı akıllı bir kent yapmak için bilime ve teknolojiye yatırım yapıyor

    Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Tuzla'yı Türkiye'nin ilk akıllı şehirlerinden biri haline getirmek için fiber altyapı, IP telefonlar ve dijital bilgiye dayalı belediyecilik gibi birçok yenilikçi projeye imza atıyor. Ayrıca, Teknopark Merkezi (Tekmer) gibi girişimcilere destek veren ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapan Yazıcı, Tuzla'yı inovasyon merkezi ve karbon nötr bir ilçe haline getirmeyi hedefliyor. 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde tekrar aday olan Yazıcı, gençlere ve bilime olan güvenini vurgulayarak Tuzla'nın geleceği için destek istiyor.

  • Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı
    22:34 Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı

    Xiaomi, 2023 yılında 271 milyar RMB gelir elde ederek tarihinin en yüksek ikinci karlılık seviyesine ulaştı. Şirket, akıllı ekosistemini genişletirken akıllı telefon satışlarında da büyük başarı elde etti. Ayrıca internet hizmetleri segmentinde rekor seviyelere ulaşan Xiaomi, araştırma ve geliştirmeye de önemli yatırımlar yaptı.

  • Xiaomi Fan Festivali'nde İndirimler ve Kampanyalar Başlıyor!
    22:34 Xiaomi Fan Festivali'nde İndirimler ve Kampanyalar Başlıyor!

    Xiaomi'nin yıllık etkinliği olan Xiaomi Fan Festivali, 6 Nisan'da başlayacak ve 23 Nisan'a kadar sürecek. Festival kapsamında mi.com.tr ve mi Store uygulamasında birçok indirim ve kampanya sunulacak. Redmi Note 11 Pro+ 5G, Redmi Note 12, POCO F5 Pro ve Redmi Pad SE gibi popüler cihazlar cazip fiyatlarla satışa sunulacak. Ayrıca festivalde özel sürüm Redmi Note 13 Pro+ 5G modeli de tanıtılacak. Xiaomi Fanları ayrıca Xiaomi Global Kampüsü'nü ziyaret etme fırsatı da bulacak.


Advertisement