Cazda Kontrollü Vecd. - Son Dakika
Güncel

Cazda Kontrollü Vecd.

Cazda bas-davul-piyano formatının önünü açan Gary Peacock, Jack Dejohnette ve Keith Jarrett üçlüsünün 30'uncu yıl albümü "Somewhere" 28 Mayıs'ta piyasaya çıktı Caz dünyasının ünlü üçlüsü Gary Peacock, Jack de Johnette ve Keith Jarrett biraraya...

04.06.2013 09:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cazda bas-davul-piyano formatının önünü açan Gary Peacock, Jack Dejohnette ve Keith Jarrett üçlüsünün 30'uncu yıl albümü "Somewhere" 28 Mayıs'ta piyasaya çıktı Caz dünyasının ünlü üçlüsü Gary Peacock, Jack de Johnette ve Keith Jarrett biraraya gelişlerinin 30'uncu yılını yeni bir albümle kutladı. Mevlana ve Sufi dünyasına ilgi duyan üç müzisyenin geçmişlerindeki "Konya", "Cinuçen" ve "Dancing" gibi doğu esinli parçalar ise ilgiyle izlendikleri Türkiye'de dahi az biliniyor.

Grubun bir İsviçre gazetesi tarafından "Kontrollü Vecd" diye tanımlanan 2009 Lucerne konserlerinden derlenen albüm Somewhere, ECM etiketiyle 28 Mayıs'tan itibaren müzik marketlerdeki yerini aldı.

New York Times'ın "caz gruplarının altın standardı" biçiminde nitelediği üçlü, her bir müzisyenin başarıyla geçen sonra gerçekte ilk kez 1977'de bir araya geldi ve basçı Gary Peacock'un bir albümünde çaldı. Keith Jarrett 1975'te kült albümü "Köln Konseri" ile o döneme kadar zaten altın plak kazanmıştı. İlk albümleri Standards (1983), üçlünün resmi kuruluşu kabul edilirken ikinci yapıt Changes, grubunu yerini sağlama aldı. Deneylere açık grup, davul-bas-piyano formatını klasik söyleminden çıkarıp bugünün Esbjörn Svennsson'larına gelişimin yolunu açtı.

-MEVLANA'YA HAYRAN OLUP "KONYA" VE "CİNUCEN"İ YAZDILAR-

Üçlüdeki müzisyenlerin Sufi dünyasına ilgileri uzun diskografilerinde rastlanan kimi ipuçlarıyla ortaya çıkıyor. Keith Jarrett'in "Konya" adlı bestesi 1977 Byablue albümünde yer almıştı, beste bir ezandan izlenimler yansıtıyor. Cazın demirbaşlarından davulcu Jack de Johnette'in, Sufiliği öğrendiği "Onun adı anılınca akan sular durur" dediği Türk müzisyen Cinuçen Tanrıkorur için yazdığı "Cinucen" adlı parça ise az biliniyor. Parça Dejohnette'in, Dave Holland (bas) ve John Abercrombie (gitar) ile yaptığı "In the Moment" (1994) albümünde yer alıyor. Nihayet Changeless albümünde üçlünün birlikte çaldıkları Dancing bir Mevlevi ayinini yansıtıyor.

Amazon.com'un yorumuna göre 20'nci albüm Somewhere'de, üçlünün araştırmacı yanı dışında geleneksel parçalar da yer alıyor. İlk parça doğaçlama Deep Space, Miles Davis'in Solar'ı ile içiçe geçiyor, üçlü daha sonra "Stars Fell On Alabama" ve "Between The Devil And The Deep Blue Sea" gibi standartlara süzülüyor. West Side Story temaları Somewhere ve Tonight'ın itiş kakışla geçen uzun yorumu albümün zirvesini oluştururken birbirine Keith Jarrett bestesi Everywhere ile bağlanıyor. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Cazda Kontrollü Vecd. - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement