Çeçen lider Osaev'i öldürdüğü iddiasıyla yargılanan sanığın dosyası ölmesi nedeniyle düştü - Son Dakika
Güncel

Çeçen lider Osaev'i öldürdüğü iddiasıyla yargılanan sanığın dosyası ölmesi nedeniyle düştü

Çeçen lider Osaev\'i öldürdüğü iddiasıyla yargılanan sanığın dosyası ölmesi nedeniyle düştü

ÇEÇEN lider Ali Osaev'in 2009 yılında Zeytinburnu'ndaki evinin önünde öldürülmesine ilişkin yargılanan Zona kod adlı Temur Makhauri'nin dosyası, sanığın ölmesi nedeniyle düşürüldü.

28.10.2020 11:02  Güncelleme: 11:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
ÇEÇEN lider Ali Osaev'in 2009 yılında Zeytinburnu'ndaki evinin önünde öldürülmesine ilişkin yargılanan Zona kod adlı Temur Makhauri'nin dosyası, sanığın ölmesi nedeniyle düşürüldü. Müşteki avukatı Ömer Yüzgül ise Makhauri'nin 4 farklı ülkenin istihbaratına çalıştığını, ölümüne inanmadığını öne sürerek kararı temyiz edeceklerini belirtti.

Bakırköy 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada mahkeme başkanı Alper Elmas, sanık Zona Temur Makhauri'nin yaşayıp yaşamadığına ilişkin Interpol Daire Başkanlığı'na yazılan yazıya cevap geldiğini, gelen cevapta 8 Eylül 2017'de gerçekleşen patlamada sanık Mahkauri'nin öldüğünün bildirildiğini söyledi.

DOSYANIN DÜŞÜRÜLMESİNE KARAR VERİLDİ

Cumhuriyet savcısı İsmail Çelik, sanığın kovuşturma aşamasında hayatını kaybettiğini ifade ederek dosya hakkında düşme kararı verilmesini talep etti. Kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanığın yargılama devam ederken hayatını kaybetmesi nedeniyle dosyanın düşürülmesine karar verdi.

PATLAMAYI TEZGAHLAMA İHTİMALİ ÇOK YÜKSEKTİRDuruşmanın ardından basın açıklaması yapan Avukat Ömer Yüzgül ise " Ukrayna'da bir patlama sonucu öldüğü iddiasıyla bu dava bitti fakat Zona bu dosyada yargılanırken 4 ayrı ve gerçek isimle, gerçek pasaportlarını dosyaya ibraz etmiştir. Zona'nın Rus ve Gürcistan istihbaratına çalıştığı kendi beyanlarıyla sabittir. Dolayısıyla bir istihbaratçının kendisini ölü göstermek için, düşmanlarından kaçmak için böyle bir patlamayı tezgahlama ihtimali çok yüksektir." dedi.

TEMYİZ EDECEĞİZDosyadaki sanığın sanık Makhauri olup olmadığının teşhis edilmesi gerektiğini belirten Avukat Yüzgül, "Öncelikle bu dosyada yargılanan sanık Zona mıdır değil midir tespit edildikten sonra ve gerçekten eğer öldürülmüşse ondan sonra düşme kararı verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu haliyle dosyanın düşme kararı verilmesi hukuka uygun değildir. Bu sebeple müvekkillerimin kişisel haklarını da korumak için temyiz edeceğiz."

BEN ÖLMEDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUMSanığın Çeçenistan'da, Suriye'de savaştığını ve söz konusu eylemlerinin fotoğrafları olduğunu da kaydeden Yüzgül, "Mısır'a birini öldürmek için giderken havalimanında yakalanıyor. Dolayısıyla hem bir ajan hem bir katil. Bu şahsın 'Öldü hadi üstünü kapatalım' denilerek dosyanın kapatılmasını uygun bulmuyorum, bu hukuka uygun bir davranış değil. Birkaç ülkede istihbaratçı olarak çalışan biri kendisine öldürülmüş ve ölmüş süsü vermiş olabilir. Büyük ihtimalle bu tezgahtır, ben ölmediğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

DAVANIN GEÇMİŞİÇeçen komutan Ali Osaev, 2009 yılında Zeytinburnu'nda silahlı saldırıya uğrayarak öldürülmesine ilişkin Gürcü asıllı Temur Makhauri, 2012 yılında gözaltına alınmıştı. Cinayet iddialarını reddeden kod adı Zona (Hayalet) olan Makhauri, Gürcistan istihbaratı adına çalıştığını savcılık ifadesinde itiraf etmişti. Savcı, Makhauri hakkında "Tasarlayarak öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını istemişti.Bakırköy 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 2016 yılında görülen son duruşmada tutuklu Makhauri'nin üzerine atılı suçlar hakkında cezalandırılmasına yetecek yeterli ve inandırıcı delil edilemediğinden beraatine karar verilmişti. Sanığın tahliye edilmesinin ardından, müşteki avukatı kararı temyiz etmişti.Dosyayı inceleyen Yargıtay ise eksik inceleme ve araştırma yapılarak beraat kararı verildiğini belirtmişti. Yargıtay, Hayalet kod adlı sanığın gerçekten ölüp ölmediğinin belirlenmesi için ülkesinden sorulmasına hükmederek beraat kararını bozmuştu.


- İstanbul
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çeçen lider Osaev'i öldürdüğü iddiasıyla yargılanan sanığın dosyası ölmesi nedeniyle düştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement