Çek Suçlarında Artık Bankanın 'Karşılıksız' Yazdığı Tarih Suçun Oluşmasında Esas Alınacak - Son Dakika
Güncel

Çek Suçlarında Artık Bankanın 'Karşılıksız' Yazdığı Tarih Suçun Oluşmasında Esas Alınacak

Yargıtay, ticari hayatı ve çek hamillerini yakından ilgilendiren, içtihat niteliğinde bir karara imza attı. Buna göre; çek suçlarında, bankanın 'karşılıksız' ibaresini yazdığı tarih suçun oluşmasında esas alınacak.

15.11.2018 08:22  Güncelleme: 09:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yargıtay, çek suçlarında bankanın 'karşılıksız' ibaresini yazdığı tarih suçun oluşmasında esas alınacak

Yargıtay, ticari hayatı ve çek hamillerini yakından ilgilendiren, içtihat niteliğinde bir karara imza attı. Bölge Adliye Mahkemeleri ve Ceza Daireleri arasında verilecek olan cezada çekin düzenlendiği tarih mi, çekin bankaya ibraz edilip, arkasına 'karşılıksızdır' ibaresinin yazıldığı tarihin mi esas alınacağı konusunda farklı kararlara imza atıyordu.

YARGITAY ÇEK HAMİLLERİNE VERİLECEK CEZA İÇİN TOPLANDI

Bölge Adliye Mahkemeleri ve Ceza Daireleri arasındaki uyuşmazlığın giderilmesi amacıyla Yargıtay 19. Ceza Dairesi "Çek hamillerine verilecek ceza" için toplandı.

Daire, tüm çek sahiplerini ve ticari hayatta yer alanları yakından ilgilendirecek toplantı sonrası, çekin bankaya ibraz edilip, arkasına 'karşılıksızdır' ibaresinin yazıldığı tarihin esas alınması gerektiğine karar verdi.

Karşılıksız çeklerde, eskiden adli para cezası uygulanmıyordu. Ancak 9 Ağustos 2016 tarihinde yapılan değişiklikle karşılıksız çek kesenlere adli para cezası verilmesi düzenlemesi yapıldı. Yasanın çıkmasının ardından, çekin karşılıksız çıkması halinde adli para cezasının uygulanması için çekin imzalandığı tarih mi, 'karşılıksız' çıktığının yazıldığı tarihin mi esas alınacağı belirsiz duruma geldi.

YARGITAY, MAHKEMELERDE FARKLI KARARLARIN ÇIKMASI NEDENİYLE HAREKETE GEÇTİ

İcra ceza mahkemelerinden ve Bölge Adliye Mahkemeleri'nden bu davalara ilişkin farklı kararlar çıkması üzerine Yargıtay harekete geçti.

Yargıtay 19. Ceza Dairesi, verdiği kararda, "Çek 9 Ağustos 2016 tarihinden önce bile imzalanmış olsa, bankaya yeni kanundan sonra ibraz edilip karşılığı çıkmazsa adli para cezası alır" dedi.

KARARA GÖRE ŞÖYLE DENİLDİ:

"09.08.2016 tarihinde yürürlüğe giren 6728 sayılı Kanun'un 63. maddesi ile değişik 5941 sayılı Kanun'un 5. maddesine göre; değişikliğin yürürlük tarihi öncesi düzenlenip, keşide tarihi olarak 09.08.2016 günü sonrası bir tarih yazılan çekin kanuni ibraz süresi içinde bankaya ibrazında 'karşılıksızdır' işlemine tabi tutulması eyleminin suç oluşturması gerektiğine oy birliğiyle karar verildi"

Bu karar, binlerce çek defteri sahibini yakından ilgilendiriyor. Çeklerin karşılıksız çıkması halinde, adli para cezası verilecek tarih, çekin 'karşılıksızdır' ibaresinin yazıldığı tarih olarak belirlenmiş oldu.

Çek Suçlarında Artık Bankanın \'Karşılıksız\' Yazdığı Tarih Suçun Oluşmasında Esas Alınacak

Son Dakika Güncel Çek Suçlarında Artık Bankanın 'Karşılıksız' Yazdığı Tarih Suçun Oluşmasında Esas Alınacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement