Çekirgelerin un haline getirilerek köpek mamasında kullanımı araştırılıyor - Son Dakika
Güncel

Çekirgelerin un haline getirilerek köpek mamasında kullanımı araştırılıyor

Çekirgelerin un haline getirilerek köpek mamasında kullanımı araştırılıyor

Selçuk Üniversitesinde, protein ve mineral açısından zengin olduğu belirtilen çekirgelerin köpek mamasında kullanılması için çalışma başlatıldı.

22.04.2022 11:44  Güncelleme: 12:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AYŞE YILDIZ/SERHAT ÇETİNKAYA - Selçuk Üniversitesinde, protein ve mineral açısından zengin olduğu belirtilen çekirgelerin köpek mamasında kullanılması için çalışma başlatıldı.

Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma İnal, öğrencisinin tez çalışmasını geliştirerek çekirgelerin köpek mamasında kullanılması için proje hazırladı.

İnal, üniversitenin Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğünce desteklenen çalışma için Antalya'da böcek çiftliği bulunan Selami Gökgöl ile irtibata geçti.

Çiftlikte üretilen 40 bin çekirge, laboratuvarda eksi 80 derecede şoklanıp un haline getirildi ve çalışmanın yürütüldüğü üniversitede 20 Golden Retriever cinsi köpeğin mamasında kullanılmaya başlandı.

Bir aylık beslemeden sonra yapılacak tetkiklerle, çekirge ununun köpekler üzerindeki besinsel ve alerjik etkileri araştırılacak.

Prof. Dr. Fatma İnal, AA muhabirine, çekirgenin dünyada insan diyetini geliştirmede kullanılan zengin bir hayvansal protein kaynağı olmasına rağmen köpek mamasında henüz kullanılmadığının tespitiyle çalışmalara başladıklarını söyledi.

Bir yıl kapsamlı bir çalışma yürüteceklerini belirten İnal, köpeklerin diyetine katılan çekirgenin lezzet, sindirilebilirlik, dışkı kalitesi, mikrobiyota, kan biyokimyası ve bağışık üzerine etkilerini değerlendireceklerini dile getirdi.

"Geleceğimiz için insan besinlerinden üretilen mamalara alternatif olacak"

Çalışmayı fakültenin Araştırma ve Uygulama Çiftliğindeki köpekçilik ünitesinde yürüttüklerini kaydeden İnal, "Avrupa'da hayvan yemi olarak alerjik etkisi düşük olduğundan cırcır, un kurdu gibi farklı böcekler kullanılıyor ancak çekirgelerin köpeklerde kullanılması için bir çalışma yok. Biz de çekirgeleri mama olarak kullanmak için çalışma başlattık. TÜBİTAK'a da başvuracağız." diye konuştu.

İnal, yüzde 70'lik protein değeriyle zengin bir besin kaynağı olan çekirgenin, insanların da tükettiği protein kaynaklarından üretilen köpek mamalarına alternatif olacağına dikkati çekti.

Böceklerin, geleceğin protein kaynakları olarak gösterildiğini anımsatan İnal şöyle konuştu:

"Dünya nüfusunun 2050 yılına kadar 9 milyar olacağı tahmin ediliyor. Bu nüfusu beslemek için de gıda kaynaklarının yüzde 70 artırılması gerekiyor. Köpekler, kediler, kanatlılar ve balıklar da insanların protein kaynaklarına ortak hayvanlar. Alternatif kaynak arayışları kapsamında protein değeri yüksek böceklerin, hayvan besinlerinde kullanılması için yoğun çalışmalar yürütülüyor. Alerjik etkisi düşük olan çekirgenin bilimsel çalışmamızla köpeklerin sağlığına zararlı etkisi olmadığını ortaya koyarak mevzuattaki değişikliklerle rutin mamalarda kullanılabilmesine imkan doğacak."

"Bazı ülkelerde insan gıdası olarak da kullanılıyor"

Antalya'daki çiftliğinde hamam böceği, cırcır, un kurdu başta olmak üzere 15 çeşit böcek yetiştiren Selami Gökgöl de canlı yem üretimiyle bilimsel çalışmalara da katkı sunduklarını söyledi.

Selçuk Üniversitesinin çalışması için Locusta Migratoria cinsi çekirge yetiştirdiğini belirten Gökgöl, "Özel bir çekirge türü. Bazı ülkelerde insan gıdası olarak da kullanılıyor. 75 gün ömrü var. Protein ve mineral açısından çok zengindir. Çok fazla hareketli olmadığından kolay av haline gelebiliyor." dedi.

Gökgöl, çekirgeleri çiftlikte 15-52 derece sıcaklıkta ürettiklerini, hayvanın gübresini sobalarda yakarak ısıtmada kullandıklarını ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çekirgelerin un haline getirilerek köpek mamasında kullanımı araştırılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Uraz Kaygılaroğlu, tepki çeken pozları için özür diledi
    17:11 Uraz Kaygılaroğlu, tepki çeken pozları için özür diledi

    Fotoğraf sanatçısı sevgilisi Sayna Soleimanpour'un ilk sergisi için kesik kadın başı figürüyle verdiği pozlar nedeniyle tepki çeken Uraz Kaygılaroğlu, sosyal medya hesabından yayınladığı özür metniyle durumu açıkladı. Kaygılaroğlu, amacının sevgilisinin sanat çalışmasına destek vermek olduğunu belirterek, rahatsızlık uyandırdığı için özür dilediğini ifade etti.

  • Tayfun Duygulu, Kerim Tekin'in doğum gününde duygusal paylaşım yaptı
    17:11 Tayfun Duygulu, Kerim Tekin'in doğum gününde duygusal paylaşım yaptı

    Şarkıcı Tayfun Duygulu, Kerim Tekin ile birlikte yazdığı 'Kar Beyazdır' şarkısının sözlerini hatırlatarak, geçmişe dönük bir fotoğraf paylaştı. Duygulu, duygusal bir mesajla Kerim Tekin'i doğum gününde anarken, hayranlarını da etkiledi.

  • AMD, Ryzen Pro 8000 ve 8040 Serisi İşlemcileri Tanıttı
    17:10 AMD, Ryzen Pro 8000 ve 8040 Serisi İşlemcileri Tanıttı

    AMD, Ryzen 8040 serisi mobil işlemcilerle yapay zeka işlevleri için büyük bir performans iyileştirme imkanı sundu. Şimdi ise aynı işlemcilerin Pro versiyonları ile karşımızda. Aynı zamanda AMD masaüstü için de yeni 8000 serisi Pro işlemcileri tanıttı. İşte yapay zeka entegrasyonu ile karşımıza çıkan yeni AMD Pro 8000 ve 8040 serisi işlemciler.

  • Samsung, 512 GB Kapasiteli USB Flash Bellekleri Duyurdu
    17:10 Samsung, 512 GB Kapasiteli USB Flash Bellekleri Duyurdu

    Samsung Electronics, BAR Plus ve FIT Plus USB 3.2 Gen 1 Flash bellek ailesine 512 GB kapasite seçeneği eklediğini duyurdu. Yüksek kapasite, hızlı veri aktarımı, geniş cihaz uyumluluğu ve güvenilirlik özellikleri ile dikkat çeken bu USB flash bellekler, kullanıcılara veri saklama ve yedekleme konusunda hızlı bir çözüm sunuyor. BAR Plus ve FIT Plus sürücüler, yüksek hız performansı, esnek uyumluluk ve dayanıklı tasarımlarıyla öne çıkıyor. Samsung'un beş yıllık sınırlı garanti ve beş aşamalı koruma özelliğiyle sunulan bu flash bellekler, Titan Grey veya Şampanya Gümüş seçeneklerinde 79.99 dolar fiyatla satışa sunulacak.

  • Kara Ağaç Destanı 8. bölümde neler olacak?
    17:10 Kara Ağaç Destanı 8. bölümde neler olacak?

    Ömer, Merdo'yu kurtarmak için çabalarına rağmen başarısız olur ve Merdo'nun erkene alınan idamı herkesi yıkar. Ömer, Latif Bey'e karşı savaş açar. Sultan, Ömer'in en büyük destekçisi olarak geçmişin karanlık sırlarını ortaya döker ve Latif Bey'e meydan okur. Celal Ağa, oğlunun isminin yazılı olduğu beşiği görünce sırrı çözmek için Asiye ve Naile'ye saldırır. Ayten için konaktaki karmaşa bir fırsattır. Asiye ile Raziye'nin çocuklarını ayırma planında beklenmedik bir gelişme yaşanır. Sultan'ın başına gelen olay her şeyi altüst eder ve Ömer hayati bir kararın eşiğinde sıkışıp kalır.

  • Yalova'da trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen üniversite öğrencisinin organları nakil için kullanılacak
    17:10 Yalova'da trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen üniversite öğrencisinin organları nakil için kullanılacak

    Yalova'da geçirdiği trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Melek Karakaş'ın kalbi, karaciğeri ve böbrekleri nakil için alındı. Kazadan 3 gün önce organ bağışı taahhüdünde bulunan genç kızın organları, farklı hastalara nakledilmek üzere Ankara, Bursa ve Çanakkale'ye gönderildi. Ailesi, Melek Karakaş'ın organ bağışı yaparak başkalarının hayatını kurtarmasının herkese örnek olmasını istedi.

  • Microsoft Store Güncellemesi ile Yeni Uygulamaları Keşfedin
    17:09 Microsoft Store Güncellemesi ile Yeni Uygulamaları Keşfedin

    Microsoft, Windows 11 ve yapay zeka çalışmalarının yanı sıra masaüstü uygulamalarını da ihmal etmiyor. Microsoft Store için yayınlanan yeni güncelleme ile kullanıcılar daha kolay bir şekilde yeni uygulama ve oyunlar keşfedebilecek.

  • Togg CEO'su Gürcan Karakaş, çift motorlu dört çeker T10X, T10F elektrikli sedanın satış tarihi, uygun fiyatlı B-SUV modeli Togg T8X ve firmanın Avrupa çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu
    17:09 Togg CEO'su Gürcan Karakaş, çift motorlu dört çeker T10X, T10F elektrikli sedanın satış tarihi, uygun fiyatlı B-SUV modeli Togg T8X ve firmanın Avrupa çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu

    Togg CEO'su Gürcan Karakaş, çift motorlu dört çeker T10X'in haziran-temmuz aylarında satışa sunulabileceğini, T10F sedanın satış tarihinin Mart 2025 - Nisan 2025 arasında olabileceğini ve uygun fiyatlı B-SUV modeli T8X'in de aynı dönemde tanıtılabileceğini açıkladı. Ayrıca Togg'un Avrupa'daki satış stratejisinin değiştiğini ve doğrudan Almanya, Fransa, İtalya gibi merkez ülkelere girmeyi planladığını belirtti.

  • Metin Akpınar'ın kızının annesinin film görüntüsü ortaya çıktı
    17:09 Metin Akpınar'ın kızının annesinin film görüntüsü ortaya çıktı

    Duayen oyuncu Metin Akpınar'ın evlilik dışı dünyaya gelen ikiz kızlarından biri olan Duygu Nebioğlu'nun annesi Suphiye Orancı'nın, İbrahim Tatlıses, Seda Sayan ve Şehnaz Dilan gibi oyuncuların yer aldığı 'Yorgun Perihan Savaş'lı, 'Yalan' ve Hülya Avşar'lı 'Aşıksın' filmlerinde rol aldığı ortaya çıktı. İbrahim Tatlıses'in ise Orancı'yı hatırlamadığı belirtildi.

  • Toshiba, 5000 Çalışanıyla Yollarını Ayırıyor
    17:09 Toshiba, 5000 Çalışanıyla Yollarını Ayırıyor

    Toshiba, Japonya departmanındaki 5000 çalışanıyla yollarını resmi olarak ayıracak. Bu toplu işten çıkarma kararıyla maliyetleri düşürmeyi hedefleyen firma, gelecekteki dijital projelere kaynak aktaracak. Toshiba'nın finansal durumunu düzeltmek için aldığı bu radikal kararlar, kullanıcıların yararına olmayı umut ediyor.

  • İzmit'te bir market deposunda çıkan yangın kontrol altına alındı
    17:08 İzmit'te bir market deposunda çıkan yangın kontrol altına alındı

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bir marketin deposunda çıkan yangın, yakındaki binanın çatısına sıçradı. Yangın kısa sürede büyüdü ve kentin birçok noktasından görülecek kadar duman oluştu. İtfaiye, polis ve sağlık ekipleri olay yerine sevk edildi. Yangın sırasında sağanak yağış ve kuvvetli rüzgar etkili oldu. İzmit Belediyesine ait binaya da sıçrayan alevler, çok sayıda ekibin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangında yaralanan olmazken, deponun zarar gördüğü belirtildi.


Advertisement