Çelikhan Tütün Kooperatifi Tütün Alımlarına Başladı - Son Dakika
Toplum

Çelikhan Tütün Kooperatifi Tütün Alımlarına Başladı

Çelikhan Tütün Kooperatifi Tütün Alımlarına Başladı

Çelikhan ilçesinin önemli gelir kaynağının başında gelen ve ilçenin ekonomisinde önemli bir yer işgal eden sarmalık kıyılmış tütünün yasal bir şekilde satışa sunulması amacıyla kooperatifleşme sürecini tamamlayan Çelikhan Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifi ilk tütün alımlarına başladı.

14.12.2021 14:40  Güncelleme: 20:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çelikhan ilçesinin önemli gelir kaynağının başında gelen ve ilçenin ekonomisinde önemli bir yer işgal eden sarmalık kıyılmış tütünün yasal bir şekilde satışa sunulması amacıyla kooperatifleşme sürecini tamamlayan Çelikhan Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifi ilk tütün alımlarına başladı.

Çeşitli ziyaret ve programlar ile Çelikhan Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifinin ilk tütün alım programına katılmak üzere Çelikhan ilçesine giden Vali Mahmut Çuhadar ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın'ı Çelikhan Kaymakamı Abdullah Arslantürk, Belediye Başkanı Mustafa Bulut ve ilçe yöneticileri karşıladı.

Karşılama sonrası Kaymakamlığı ziyaret eden Vali Mahmut Çuhadar ve Milletvekili Aydın, İlçe kaymakamından ilçede yapımı devam eden kamu yatırımları ile faaliyet ve çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Kaymakamlık ziyaretinin ardından Vali Mahmut Çuhadar, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın ve beraberindeki heyetle birlikte kooperatifleşme sürecini tamamlayan Çelikhan Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifinin ilk tütün alım törenine katıldı.

Tütün Kooperatifinin açılmasıyla birlikte Çelikhan'da binlerce ailenin en önemli gelir ve geçim kaynağı olan, marka değeri ve kalitesi yüksek olan sarmalık kıyılmış tütün, kaçak olmaktan çıkarılıp yasal bir zemine kavuşturularak Kooperatif aracılığıyla satışa sunulmuş olacak.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan Çelikhan Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Mahmut İlker Şahin, kooperatifin kurulmasında emek veren katkı sunan herkese teşekkür etti.

Çelikhan Belediye Başkanı Mustafa Bulut ise yaptığı konuşmada, Tütünün yasallaşması konusunda emeği geçen ve bu işe inanarak kooperatiflerin kurulması konusunda gece gündüz uğraş veren herkese teşekkür etti.

Çelikhan Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifinin hayırlı olmasını dileyerek bugün tütün alımına başlandığını kaydeden TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, "Tütün 1-2 dönümlük tarlalardan geçimini sağlamaya çalışan Çelikhanlı vatandaşların göz nuruydu, çeyizliğiydi, geçim kapısıydı. Geçmişte tütün tabakası taşımanın yasak olduğu günlerden geldik bu günlere. Biz bu konunun siyasetini yapmadık, gerçek anlamda çözümünü bulmaya çalıştık. Hepimiz Tekelin özelleşmesinin Kemal Derviş yasalarıyla olduğunu biliyoruz. O yasalarda bırakın tütün satışını, bulundurmak dahi 1-3 yıl hapis cezasıyla cezalandırılıyordu. Bizim hükümetimiz döneminde 50 kiloya kadar taşınmasının serbest bırakılmasıyla tütünün yasallaşmasının önü açıldı. Adıyaman'da şunu da gördük, bölge dışından getirilen çok miktarda tütünün Adıyaman tütünü gibi gösterilerek satıldığı ve Adıyaman çiftçisinin sömürüldüğüne şahit olduk. Buna engel olmak için gerekli adımları attık ve kanundaki yeni teknoloji ibaresini çıkararak süreci kolaylaştırıldık. ÖTV oranlarını yüzde 40'lara kadar düşürdük. Tüm bu düzenlemeler sayesinde Adıyaman'da 18 tane tütün kooperatifi kuruldu, bunların 5 tanesi Çelikhan'dadır. Çelikhan adına, Adıyaman adına ve Türkiye adına tarihi bir gün yaşıyoruz, bu bir ilktir. Artık bu günden sonra tütün üreticisi gönül rahatlığıyla tütününü satacak. Bunun için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum"dedi.

Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, tütün parasıyla yetişmiş bir kişi olduğunu belirterek, tütünün kooperatifler aracılığıyla satışının yapılma sürecinde ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Vali Çuhadar, "Kooperatiflerin bugün ilk tütün alımını gerçekleştirmesi ahengin ve uyumlu çalışmanın bir örneğidir. Hizmete yönelmiş Çelikhanlılar hizmetin en iyisine layıktır. Bu nedenle Çelikhanlı kardeşlerimize görev süremiz boyunca elimizden gelen en güzel hizmeti sunmaya çalışıyoruz. Ben de tütün üretimi yapan bir ailenin çocuğuyum. Tütünün ekmeğiyle büyüdük. Babam tekelde çalışarak bizleri büyütüp okuttu. Bundan dolayı tütünün Adıyaman için ne anlam ifade ettiğini çok iyi biliyorum. Ülkemizde tütün deyince ilk akla gelen il Adıyaman. Adıyaman'da da tütün deyince Çelikhan ilçemiz önde gelmektedir. Devletimiz 2017 de tütünün legal bir şekilde ticaretinin yapılması için bir adım atmıştır. Bize düşen bu yönde kooperatifler konusunda gerekli adımları atarak bu kooperatifleri desteklemektir. Bugün bunun en güzel örneklerinden birini yaşıyoruz. Bu Adıyaman için bir ilktir. Bu konuda emeği geçen ve bu işe inanarak kooperatiflerin kurulması konusunda gece gündüz uğraş veren herkese teşekkür ederim" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Çelikhan Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifi ilk tütün alımlarını gerçekleştirdi. Vali Mahmut Çuhadar ve beraberindeki heyet tütün üretim ve pazarlama tesisini gezerek, tesisini mevcut durumu hakkında Kooperatif Başkanı Mahmut İlker Şahin'den bilgi aldı.

KAMU YATIRIMLARINA İNCELEME

Çelikhan Tütün Üretim Kooperatifinin ilk tütün alım töreni sonrası Vali Mahmut Çuhadar, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Ahmet Aydın ve Çelikhan ilçe yöneticileri ile birlikte Çelikhan ilçesinin dört bir tarafından farklı sektörlerde inşaatı devam eden kamu yatırımlarını gezerek, inşaatların son durumu ve devam eden çalışmalarla ilgili yetkililerden bilgi aldı.

Kaynak: Habermetre

Son Dakika Toplum Çelikhan Tütün Kooperatifi Tütün Alımlarına Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • Erol Birişik: Fiyat durumu nasıl 1 1 Yanıtla
  • Fatih Yılmaz: Selamın aleyküm tütün fiyatları ne kadar 0 0 Yanıtla

Advertisement