Cemal Aydın, eserlerini tercüme ettiği Garaudy'nin Batı resmine bakışını anlattı - Son Dakika
Güncel

Cemal Aydın, eserlerini tercüme ettiği Garaudy'nin Batı resmine bakışını anlattı

Fransız düşünür ve yazar Roger Garaudy'nin 30 kadar eserini Türkçeye kazandıran mütercim, yazar Cemal Aydın, "Garaudy, düşünen ve düşündüren bir adam. Garaudy, Batının tam bir çöküşe doğru gittiğini gördü.

04.07.2022 13:44  Güncelleme: 16:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fransız düşünür ve yazar Roger Garaudy'nin 30 kadar eserini Türkçeye kazandıran mütercim, yazar Cemal Aydın, "Garaudy, düşünen ve düşündüren bir adam. Garaudy, Batının tam bir çöküşe doğru gittiğini gördü. 16. yüzyıldaki Rönesans hareketiyle gizli olarak Allah'tan kopan Batı, pazar ekonomisini, piyasa ekonomisini tanrının yerine koydu. Garaudy'nin Müslüman olmadan önce koyduğu bu teşhis, günümüzde de aynen devam ediyor." dedi.

Aydın, Marsilya'da işçi sınıfı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen, Fransız Komünist Partisi'nde 28 yıl üst düzey görevler alan, 1982'de İslam dinini seçen Garaudy'nin hayatını, eserlerini, dünya görüşünü ve entelektüel kişiliğini AA muhabirine anlattı.

Tablolar aracılığıyla Batı'daki bütün felsefi ve teknik gelişmeleri okura adım adım izleten Garaudy'nin "Batı Resminin Yedi Yüzyılı/Geleceği Müjdeleyen 60 Tablo" adlı çalışmasının Türkiye'de okurla buluştuğunu belirten Aydın, "Garaudy, Batının tam bir çöküşe doğru gittiğini gördü. 16. yüzyıldaki Rönesans hareketiyle gizli olarak Allah'tan kopan Batı, pazar ekonomisini, piyasa ekonomisini tanrının yerine koydu. Garaudy'nin Müslüman olmadan önce koyduğu bu teşhis, günümüzde de aynen devam ediyor." ifadelerini kullandı.

"İslam felsefesini bilmeyen bir profesör, asla felsefe dersi veremez"

Aydın, Garaudy'nin akademide ders verirken aldığı bir kararın, kendisini çok etkilediğini dile getirerek, şunları aktardı:

"Garaudy bir gün üniversitede rektörün huzuruna çıkar ve 'Ben bundan sonra felsefe derslerine girmeyeceğim. İkinci branşım olan estetik derslerine gireceğim.' der. Rektör şaşırır, 'Dalga mı geçiyorsunuz? Şaka mı ediyorsunuz?' diye sorar. Garaudy rektöre şu ibretlik cevabı verir: 'Hiç kusura bakmayın. Ben zannediyordum ki Eski Yunan'da felsefe yapılmış. Sokrates ve Eflatun'dan sonra bütün dünya uyumuş. 16. yüzyılda Descartes gibi filozoflarla tekrar uyanmış. O zamana kadar, yani yaklaşık 19 yüzyıl boyunca insanlık düşünmemiş, felsefe yapılmamış zannediyordum. Meğer bir Çin felsefesi varmış, ben bilmiyorum. Hint felsefesi varmış, onu da bilmiyorum. Onları geçebiliriz, fakat Endülüs yoluyla Avrupa'yı Ortaçağ karanlığından kurtaran bir İslam felsefesi varmış. Evet, İbn Rüşd, İbn Tufeyl, İbn Bacce gibi bir yığın Müslüman filozof varmış. Ben ne onları biliyorum, ne de İslam felsefesini. İslam felsefesini bilmeyen bir profesör, asla felsefe dersi veremez, vermemesi gerekir.' der."

"Garaudy, hayatı boyunca Don Kişot olmaktan vazgeçmedi"

Garaudy'nin üniversite yıllarında aldığı kararla hayatı boyunca "Don Kişot" olmayı seçtiğini kaydeden Aydın, "Garaudy'nin Don Kişot'u bizim kitaplarda okuduğumuz duyup işittiğimiz, 'yel değirmenlerine kılıç çeken' deli dolu bir adam değildi. Tam aksine, Don Kişot, Amerika kıtasının keşfedilmesi ve oranın zenginliklerinin talan edilmesiyle zenginleşen ve zenginleştikçe ahlaksızlaşan Batı insanına dervişçe seslenen bir kahramandı. Don Kişot, Jül Sezar ve Napolyon gibi tarihi kahramanların çok üstünde, dahası onlar gibi ölüp gitmiş biri değil. Her an insanın vicdanına seslenen, hakkı savunan, zalime karşı çıkan canlı, dipdiri bir kahramandı. Garaudy, bütün hayatı boyunca Don Kişot olmaktan vazgeçmedi." diye konuştu.

Mütercim, yazar Aydın, Garaudy'nin insanlığın kurtuluşunu ararken İslam'ı bulduğuna işaret ederek, Müslüman olmadan "İslam'ın Vadettikleri" ve "Geleceğimizde İslam Var" kitaplarını kaleme aldığını söyledi.

Garaudy'nin İslam dinini kabul edinceye kadar bütün dinleri incelediğine dikkati çeken Aydın, "Amerikan yerlilerinin Popol Vuh adlı kutsal kitabını, Eski Mısır dinini, Zerdüştlüğü, Budizm, Hinduizm, Çintoizm, Taoizm, Upanişadlara varıncaya kadar. Yahudiliği ve Hıristiyanlığı ise zaten tam anlamıyla biliyordu. Bizim ilahiyatçıların böyle bir şey yaptıklarını ve yapacaklarını hiç sanmam. Böyle bir şey yapmak için Garaudy gibi bir sancısı olması lazım insanın. Yani insanlığın kurtuluşu için bir reçete bulabilir miyim diye beynini kanatırcasına çaba göstermesi lazım." dedi.

"Batı Resminin Yedi Yüzyılı/Geleceği Müjdeleyen 60 Tablo"

13. yüzyıldan 20. yüzyıla, her yüzyıla damgasını vuran, o yüzyılın bütün özelliklerini taşıyan tabloları seçen Garaudy'nin "Batı Resminin Yedi Yüzyılı/Geleceği Müjdeleyen 60 Tablo" eserini tercüme edebilmek için çok sayıda resim kitap okuduğunun altını çizen Cemal Aydın, "Garaudy, Batılı ressamların insanlığa bakışını, insanlığın nasıl bir gelişme gösterdiğini anlatıyor. O resimleri incelerseniz Batının nereden nereye geldiğini apaçık görürsünüz. Bu çalışmayı uzun emeklerle Garaudy'nin Don Kişot'luğunun hakkını vermek için yaptım." değerlendirmesinde bulundu.

İtalyanların "Mütercim haindir" şeklinde bir atasözü olduğunun altını çizen Aydın, "Hatasız bir tercüme yapmaya çalıştım. Çeşitli arkadaşlarıma okutturdum. Ben o hainliği en aza indirmeye çalıştım. Elimden gelen buydu." ifadelerini kullandı.

"Batı Resminin Yedi Yüzyılı/Geleceği Müjdeleyen 60 Tablo" adlı eser Kopernik Yayınları tarafından özel kağıt ve özgün bir baskıyla okura sunuldu.

Cemal Aydın, eserlerini tercüme ettiği Garaudy\'nin Batı resmine bakışını anlattı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cemal Aydın, eserlerini tercüme ettiği Garaudy'nin Batı resmine bakışını anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kütahya'da Silahlı Kavga: 1 Yaralı
    15:06 Kütahya'da Silahlı Kavga: 1 Yaralı

    Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde iki grup arasında çıkan silahlı kavgada 1 kişi yaralandı. Kavga anı güvenlik kamerası tarafından kaydedildi. Yaralı kişi hastaneye kaldırıldı, diğer şüpheliler ise gözaltına alındı.

  • Malatya'da Sahte Doktor Suçüstü Yakalandı
    15:05 Malatya'da Sahte Doktor Suçüstü Yakalandı

    Malatya'da yabancı uyruklu bir şahıs, kendisini doktor olarak tanıtarak yine yabancı uyruklu kişileri muayene ederken suçüstü yakalandı. Sahte doktorun evinde yapılan aramalarda çeşitli tıbbi malzemeler ve ilaçlar ile büyük miktarda para ele geçirildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Murat Kurum: İstanbul'da raylı sistem uzunluğunu 40,6 km uzatarak 4 yeni hattı hizmete alacağız
    15:05 Murat Kurum: İstanbul'da raylı sistem uzunluğunu 40,6 km uzatarak 4 yeni hattı hizmete alacağız

    Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, İstanbul'da raylı sistem uzunluğunu 40,6 km uzatarak 4 yeni hattı hizmete alacaklarını açıkladı. Kurum, ayrıca trafik sorununu çözmek, konut ve dönüşüm projelerini hayata geçirmek, ulaşımı kolaylaştırmak gibi birçok acil eylem planını da duyurdu.

  • Tokat'ın Bağtaşı köyü yeniden belde statüsüne kavuştu
    15:03 Tokat'ın Bağtaşı köyü yeniden belde statüsüne kavuştu

    Tokat'ın Almus ilçesine bağlı Bağtaşı köyü, hukuki süreç sonucunda belde statüsüne geri döndü. Nüfusunun az olması nedeniyle 2014'te belde statüsünü kaybeden köy, muhtar Mustafa Karadağ tarafından başlatılan hukuki süreç sonucunda tekrar belde statüsüne kavuştu. Yeniden belde statüsüne kavuşan Bağtaşı'da geçici belediye başkanı olarak Almus Kaymakamı Emre Çömen görevlendirildi.

  • Gaziantep Ticaret Odası Mart Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    15:03 Gaziantep Ticaret Odası Mart Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Gaziantep Ticaret Odası'nın Mart ayı olağan meclis toplantısı, geniş katılımla gerçekleştirildi. Toplantıda, ticari hayatı etkileyen sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bursa ile bağlarımızı güçlendiriyoruz
    15:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bursa ile bağlarımızı güçlendiriyoruz

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa'da düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Bursa'nın tarihi ve ekonomik önemine vurgu yaparak, Türkiye Yüzyılı'na Bursa ile hazırlandıklarını belirtti. Erdoğan, Bursa'nın emeğin, alın terinin, üretimin şehri olduğunu ifade etti.

  • A Milli Kadın Futbol Takımı İsviçre ve Macaristan maçlarının aday kadrosu açıklandı
    15:02 A Milli Kadın Futbol Takımı İsviçre ve Macaristan maçlarının aday kadrosu açıklandı

    A Milli Kadın Futbol Takımı'nın 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri B Ligi 1. Grup'ta oynayacağı İsviçre ve Macaristan maçlarının aday kadrosu ve programı açıklandı.


Advertisement