Cemal Kaşıkçı Cinayeti: Salah Kaşıkçı ABD'ye Gitti - Son Dakika
Dünya
BBC

Cemal Kaşıkçı Cinayeti: Salah Kaşıkçı ABD'ye Gitti

Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülen Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı'nın oğlu Salah Kaşıkçı, ailesiyle birlikte Suudi Arabistan'dan ABD'ye gitti.

26.10.2018 12:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2 Ekim'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülen Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı'nın oğlu Salah Kaşıkçı, ailesiyle birlikte Suudi Arabistan'dan ABD'ye gitti.

Daha önce, babasının Suudi hükümetine yönelik eleştirileri nedeniyle Salih Kaşıkçı'nın ülkeden ayrılmasına izin verilmiyordu.

Salah Kaşıkçı, Salı günü Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Kral Selman bin Abdülaziz ile el sıkışırken fotoğraflanmıştı.

Suudi Savcı dün Kaşıkçı cinayetinin önceden planlanarak işlendiğini söyledi. ABD 'Salah Kaşıkçı'nın seyahatine izin verilmeli' çağrısı yapmıştı

Suudi Arabistan ilk olarak 2 Ekim'de Başkonsolosluk binasına giren Kaşıkçı'nın "herhangi bir zarar görmeden" binadan ayrıldığını savundu. Daha sonra bir yumruklaşmada öldüğünü iddia eddiler.

Adının açıklanmasını istemeyen Türk yetkililer, Veliaht Prens'in yaşananları biliyor olabileceğini söylerken, Riyad yönetimi herhangi bir rolü olmadığnı savunuyor.

Salah Kaşıkçı, Veliaht Prens Muhammed bin Salman ile el sıkışırken çekilen fotoğrafında, prense soğuk gözlerle bakarken görülüyordu.

Bazıları, bu buluşmanın Salah Kaşıkçı'nın ülkeden ayrılmasına izin verilmesi karşılığında ayarlandığını söylüyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Bakan Mike Pompeo'nun Suudi liderlerden ABD ve Suudi Arabistan çifte vatandaşı Salah Kaşıkçı'nın ABD'ye gitmesine izin verilmesini istediğini ve bunun gerçekleşmesinden memnun olduğunu söyledi. CIA Başkanı Haspel'in Türkiye temasları

Bu arada, Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) Başkanı Gina Haspel de Türkiye'de yetkililerden brifing aldı. Haspel daha sora ABD Başkanı Donald Trump'a bilgi verdi. Toplantıda Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da yer aldı.

Haspel'in Türkiye temasları konusunda bilgi verilmedi, ancak medyada yer alan haberlerde Haspel'in Kaşıkçı cinayetine ait ses kaydını dinlediği belirtiliyor.

Cemal Kaşıkçı Cinayeti: Salah Kaşıkçı ABD'ye Gitti

Sabah gazetesi, Haspel'in Kaşıkçı'nın sorgusu ve cinayetine ait ses kaydını dinlediğini bildirirken, kaydın içeriği ve nasıl elde edildiği konusunda herhangi bir bilgi vermedi.

Daha sonra Washington Post gazetesi ve Reuters Haber Ajansı'na konuşan kaynaklar da bu bilgiyi doğruladı.

Suudi Arabistan'daki son gelişmeler ne?

Suudi Arabistan'da da devlet televizyonu, Suudi savcının cinayetin önceden planlanmış olduğunu söylediğini bildirdi.

Ayrıca, Türk-Suudi ortak araştırma ekibinin verdiği bilgiler doğrultusunda şüphelilerin sorgulandığı belirtildi.

Resmi Suudi Haber Ajansı da Veliaht Prens Muhammed'in Kaşıkçı cinayetinin ardındanr kurulan istihbarat örgütlerinde reform komitesinin ilk toplantısına başkanlık ettiğini duyurdu.

Suudi Arabistan geçen hafta Veliaht Prens'in iki yakın danışmanını görevden almış ve 18 kişi tutuklanmıştı.

Cemal Kaşıkçı Cinayeti: Salah Kaşıkçı ABD'ye Gitti

Veliaht Prens de öncek gün cinayetin sorumlularının cezalandırılacağını söylemişti. Soruşturmada ne aşamaya gelindi? Cemal Kaşıkçı'nın cesedi hala bulunamadı.

Anadolu Ajansı, Başkonsolosluğun 38 çalışanının tanık olarak sorgulandığını bildirirken, çalışmalar Konsolosun rezidansının bahçesi üzerinde yoğunlaşıyor.

Cemal Kaşıkçı Cinayeti: Salah Kaşıkçı ABD'ye Gitti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da Kaşıkçı'nın planlı ve vahşi bir cinayete kurban gittiğine dair güçlü kanıtlar bulunduğunu söylemiş ve şüphelilerin İstanbul'da yargılanması çağrısında bulunmuştu. Donald Trump'ın pozisyonu ne? Cinayet, Suudi Arabistan'ın ABD ve diğer müttefikleriyle ilişkilerini etkiledi.

Trump salı günü Suudi yönetimine karşı en sert eleştirilerini dile getirdi ve Veliaht Prens'in neler yaşandığını biliyor olması gerektiğini vurguladı.

Trump Wall Street Journal gazetesine verdiği mülakatta "Orada işleri yürüten prens, bu aşamada iyice öyle. İşleri o yönetiyor ve bilen biri varsa o da kendisi olmalı" demişti.

Trump daha önce de "En baştaki konseptleri çok kötüydü. Kötü uygulandı ve örtbas edişleri örtbas etme tarihinin en kötüsüydü." diye konuşmuştu.

ABD ayrıca, Kaşıkçı cinayetine karıştığına inanılanların vizelerini iptal etti.

Cemal Kaşıkçı Cinayeti: Salah Kaşıkçı ABD\'ye Gitti
Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Cemal Kaşıkçı Cinayeti: Salah Kaşıkçı ABD'ye Gitti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aksaray'da İftar Programı Düzenledi
    20:37 Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aksaray'da İftar Programı Düzenledi

    Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aksaray'da bir düğün salonunda iftar programı düzenledi. Konya Vakıflar Bölge Müdürü Yılmaz Kılınç, programda ramazanın yardımlaşma ve dayanışma ayı olduğunu vurgulayarak, kurumun vakıf kültürü ve geleneği gereği iyilik ve takvada yarışan bir kimliğe sahip olduğunu belirtti. Program, yapılan duanın ardından sona erdi.

  • İran Lideri Hamaney, Filistin İslami Cihad Hareketi Heyetiyle Görüştü
    19:57 İran Lideri Hamaney, Filistin İslami Cihad Hareketi Heyetiyle Görüştü

    İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, Filistin İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ziyad en-Nahhale ve beraberindeki heyet ile Tahran'da bir araya geldi. Görüşmede, Gazze'deki durum ve Siyonist rejimin saldırıları ele alındı. Nahhale, Gazze halkının direniş güçleriyle birlikte ABD ve İsrail'in planlarını boşa çıkardığını vurguladı.

BBC

Advertisement