Cemal Kaşıkçı'nın Dayısı Adnan Kaşıkçı Kimdir? - Son Dakika
Güncel

Cemal Kaşıkçı'nın Dayısı Adnan Kaşıkçı Kimdir?

Cemal Kaşıkçı\'nın Dayısı Adnan Kaşıkçı Kimdir?

Türkiye'deki Suudi Arabistan Konsolosluğu'na girdikten sonra kendisine ulaşılamayan Adnan Kaşıkçı'nın yeğeni gazeteci Cemal Kaşıkçı için arama izni talep edildi. Peki, Adnan Kaşıkçı kimdir?

09.10.2018 11:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1935 yılında Mekke'de varlıklı bir ailede dünyaya geldi. Mısır İskenderiye'de iyi bir okulda eğitim gören Kaşıkçı, 17 yaşında ABD'de Kaliforniya Devlet Üniversitesi'nde Ekonomi Bilimleri okumaya başladı. Ardından Palo Alto'da bulunan Stanford Üniversitesi'ne geçti. ABD'de yaşadığı süre içinde birçok devlet kurumu ve kişilerle ilişkisini geliştirdi. 50'li yılların sonuna doğru otomobil firmaları temsilciliği yapmaya başladı. Yurduna dönünce, 20 yaşında, ülkesinin ordusuna Amerikan kamyonları sağlayan bir sözleşmeye imza attı.

Cemal Kaşıkçı'nın Dayısı Adnan Kaşıkçı Kimdir?

SAVAŞ ARAÇLARINA İLGİSİ ARTTI

, komisyonunu tahsil etti ve aralarında Chrysler ve Rolls Royce da bulunan, Suudi Arabistan'da çok sayıda Amerikan ve İngiliz otomobil firmasının temsilciliğini üstlendi. 1961 yılında 25 yaşına geldiğinde kendi ülkesinden Soraya adlı bir kızla evlendi ve onunla birlikte beş çocuk sahibi oldu. ABD'nin değer verdiği savaş araçlarına ilgisi artan Kaşıkçı, Kaşıkçı'nın sonraki on yıl içinde sadece bu işe soyunan Amerikan şirketlerinden yarım milyar dolar tahsil ettiği söyleniyor. 50'den fazla şirkete sahip olan Kaşıkçı, Lüxenburg tescilli Triad Holding Corporation adlı şirketi iki erkek kardeşiyle birlikte kurdu. Merkezi Salt Lake City'de bulunan Triad America adlı bir diğer holding, Kaşıkçı'nın ABD'deki işlerini denetliyordu.

Cemal Kaşıkçı'nın Dayısı Adnan Kaşıkçı Kimdir?

PARTİLERİYLE 70'Lİ YILLARA DAMGA VURDU

Kazancının bir ksımı rüşvetlerden bir kısmı da komisyonlardan oluşan bundan sonraki yıllarda İspanya'da Marbella'da ya da "Nebile" adlı yatında verdiği çok masraflı ve patronların katıldığı partilerle adından söz ettirdi. 70'li yılların sonunda, uluslararası silah ticareti daha sıkı bir denetim altına alındı ve büyük silah işlerinde politikacılar büyük rol oynamaya başladı. Kaşıkçı ilk karısından boşandığı 1974 yılından dört yıl sonra, İtalyan Lamia Biancolini ile evlendi ve bir çocuk sahibi oldu.

Cemal Kaşıkçı'nın Dayısı Adnan Kaşıkçı Kimdir?

ABD KAŞIKÇI İLE ANLAŞMA YAPMAKTAN VAZGEÇTİ

'nın petrol işi gerileyince yeni iş kolları aramaya başladı ve 90'lı yılların başında serveti neredeyse yarılanmıştı. Seksenli yılların sonunda Kaşıkçı'nın İran- Contra olayına bulaştığı anlaşılınca, Kaşıkçı iş hayatında ilk kez bir kriz noktasına geldi. Olayda, Amerikalılar İran devletinin ABD'ye açılmasını sağlamak amacıyla İran'a silah satmışlardı. Bu işten elde edilen paraların da Nikaragua'daki hükümete karşı savaşan Contra'lara aktarıldığı anlaşıldı. Ayrıca, Kaşıkçı'nın Filipinler'in başkanı Ferdinand Marcos ile birlikte, başkanın zimmetine geçirdiği vergi gelirlerini el altından piyasaya sürdüğüne yönelik ipuçları çoğalınca, Amerikan hükümeti ile işbirliği yapmaktan vazgeçti. Bunun üzerine 1989'da Kaşıkçı, üç ay gözaltında tutulduktan sonra, ABD'ye teslim edildi.

Cemal Kaşıkçı'nın Dayısı Adnan Kaşıkçı Kimdir?

HAKKINDAKİ SUÇLAMALAR KALDIRILDI

Yaşananların ardından , New York'taki lüks evinde bilgisayar aracılığıyla kontrol altında tutulma cezasına çarptırıldı. 1990 yazında New York'ta bir mahkeme, Filipin devlet malını kötüye kullanmak suçlamasını kaldırarak, Kaşıkçı'yı akladı. Suudi Arabistanlı iş adamı kirli/şüpheli işlerine karşın, uluslararası jet sosyete partilerinin eskisi gibi, sevilen bir konuğu olmaya da devam etti. İş adamı Adnan Kaşıkçı yaşamını sürdürdüğü Londra'da 6 Haziran 2017'de 81 yaşında öldü.

Son Dakika Güncel Cemal Kaşıkçı'nın Dayısı Adnan Kaşıkçı Kimdir? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement