Çemişgezek'in Kaya Evlerine Turistik Gezi - Son Dakika
Güncel

Çemişgezek'in Kaya Evlerine Turistik Gezi

Tunceli'de Gezginler Grubu, Çemikgezek'teki Urartular döneminden kalma tarihi kaya evlere, çeşitli illerinden gelen turistler için gezi düzenledi.

28.04.2014 15:43  Güncelleme: 15:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunceli'de Gezginler Grubu, Çemikgezek'teki Urartular döneminden kalma tarihi kaya evlere Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen turistler için gezi düzenledi. Kaya evlerini bakımsızlığı ve tahrip edilmesi, turistleri üzdü.

Tunceli Gezginler Grubu, baharın gelmesiyle birlikte Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen yaklaşık 110 kişiyle birlikte Çemizgezek İlçesi'ndeki tarihi alanlara gezi düzenledi. Çemizgezek'te halk arasında 'Devriş hücreleri' olarak bilinen Urartular döneminde kalma kaya evleri gezginlerin büyük ilgisini çekti. 300 metre yükseklikteki kayalıklar içinde keşfedilmeyi bekleyen ve 50 metrekareye varan odaları, havuzları, tapınaklar, koridorları bulunan kaya evlerin bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle birçok odasına ulaşım sağlanamadı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından birinci derecede SİT alanı ilan edilen kaya evleri duvarlarında Urartular döneminde kaldığı tahmin edilen yazıtlar ve kitabelerin silinmeye yüz tuttuğu görüldü. Kaya evlerinin zaman zaman kaçak define avcılarının hedefi haline geldiğini belirten vatandaşlar, tarihi bölgenin koruma altına alınmasını istedi. Geziye katılanlar daha sonra ilçedeki tarihi alanlar ile Tağar Köprüsü'nü gezdikten sonra ilçeden ayrıldı.

Dersim Gezginler Grubu sözcüsü Malik Kaya, yerli turistlerin bu tarihi mekanlara hayran kaldığını belirterek, "Çemişgezek tam bir tarihi kent ancak tarihi alanlar hiç korunmamış. Kaya odaları Türkiye'de benzeri bulunmuyor. Burası bir dünya mirası mutlaka sahip çıkılmalı, yazıtlar çözümlenmeli. Biz buraya turist getiriyoruz ama tarihi bilgi olmadığı için kimin eseri olduğu ve kimler tarafından kullanıldığını söyleyemiyoruz. Tarih bu kadar sahipsiz bırakılır mı? Burası turizme açılsa Türkiye'de ilgi merkezi olacaktır" dedi.

Çemizgesek'te turizm işletmeciliği yapan Tekin Görgülü, "İlçemizde inanılmaz tarihi güzellikler var ama bakanlık hiç ilgilenmiyor. Tarih burada darmadağın edilmiş. İnanılmaz doğal güzellikler var ama yüzümüze bakan yok. Tağar Çayı kenarında tesisi açtım ama yakında HES yapılacak tesis kalkacak, buralar göl olacak. Bir an önce Çemişgezek turizme açılmalı" dedi. - Tunceli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çemişgezek'in Kaya Evlerine Turistik Gezi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement