Cengiz Aytmatov, Ege'de anılacak - Son Dakika
Güncel

Cengiz Aytmatov, Ege'de anılacak

Kırgız öğrenciler program kapsamında çeşitli gösteriler ve oyunlar sergileyecek. Aytmatov'un "Mankurt'' adlı kitabından uyarlanan bir skeçte izleyenlere sunulacak.

12.12.2016 16:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü'nde " Kırgızistan'ın Bağımsızlığının 25 Yılı" etkinlikleri kapsamında Dünyaca ünlü yazar Cengiz Aytmatov anılacak. Etkinlik, 15 Aralık 2016 tarihinde saat 15.00'te Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Konferans Salonunda gerçekleştirilecek.

CENGİZ AYTMATOV KİMDİR?

Cengiz Aytmatov, 12 Aralık 1928'de Kuzeybatı Kırgızistan'daki Talas eyaletinin Şeker Köyü'nde doğdu. Babası Torekul Aytmatov, Sovyet Kırgızistan'ında seçkin devlet adamlarından birisiydi. 1937'de tutuklandı ve 1938'de kurşuna dizildi. Tatar olan annesi Nagima Hamziyevna Abdulvaliyeva tiyatro aktrisiydi. Adı, Cengiz Han'dan esinlenerek konuldu. Yazmaya bu yıllarda Pravda gazetesinde başladı. Yazdığı eserleriyle üne kavuştu ve 1957 yılında Sovyet Yazarlar Birliği'ne üye kabul edildi. 1963'te Lenin Ödülü'nü aldı. Eserleri yüz elliyi aşkın dile tercüme edildi. 1990-1994 yıllarında Sovyetler Birliğini ve Rusya Federasyonunu, sonra ise 2008 yılına kadar Kırgızistan Cumhuriyetini büyükelçi olarak temsil etti.

Aytmatov, Gün Olur Asra Bedel romanının film çekimleri için gittiği Rusya'nın Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da (16 Mayıs 2008) rahatsızlandı ve böbrek yetmezliği teşhisiyle tedavi için Almanya'ya getirildi. Almanya'nın Nürnberg kentindeki Klinikum Nord'da tedavi gören Cengiz Aytmatov, komaya girdi.10 Haziran 2008 tarihinde Nürnberg'de hayatını yitirdi.

II. Dünya Savaşı sonrası yazarları arasında yer alan Aytmatov, Cemile'den önce birkaç kısa hikâye ve Yüzyüze`yi yazdı. Ancak yazarın kendini kanıtlamasını sağlayan kitap Cemile oldu; Louis Aragon Cemile`yi "dünyanın en güzel aşk hikâyesi" olarak tanımladı.

Eserlerinde mitolojiye oldukça yakın durdu; ancak onunki antik anlamından farklı olarak mitolojiyi çağdaş bir zeminde sentezlemek ve yeniden yaratmaktı. Eserlerinde mitlere, efsanelere ve halk hikâyelerine göndermeler yaptı. 1966'dan sonra eserlerini hep Rusça kaleme aldı. Eserleri 176 dile çevrildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Cengiz Aytmatov, Ege'de anılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement