Cep Telefonu "Çocuk Oyuncağı" Değil - Son Dakika
Güncel

Cep Telefonu "Çocuk Oyuncağı" Değil

ESOGÜ Tıp Fakültesi Tıbbı Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Dinçer: "Cep telefonunuzu çocuğunuza vermeyin.

01.09.2014 13:31  Güncelleme: 13:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Henüz gelişme çağını tamamlamamış çocuklara, cep telefonlarının oyun oynamaları için verilmemesi gerektiği bildirildi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Dinçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada teknolojinin gelişmesiyle birlikte kanser vaka sayısının arttığını söyledi.

Kanserin teknolojinin insanlara sunduğu "nimetin" yanında "külfet" olduğunu anlatan Dinçer, "Teknolojiyle kanser görülme sıklığının fazla görülmesinin nedenleri arasında kanserin tanınırlığının artması, insanların yaşam tarzlarının değişmesi, rafine şeker, tuz ve gıda katkı maddelerinin hayatımıza girmesi başta gelmektedir. Teknolojiyle elde edilen bir çok ürün doğal olmadığı için bize obezite, aşırı pankreas yüklenmesi ve insülin salgının artması olarak geri geldi ve kanser sıklığını tetikledi. Önümüzdeki 20 yıl içerisinde hem dünya da hem de ülkemizde birinci olarak kanser ölümleri öngörülüyor" diye konuştu.

Teknolojinin hayatımıza sadece kimyasallarla girmediğini, elektronik gelişme ve bilişimdeki devrimlerle de yaşamın her anında karşımıza çıktığını dile getiren Dinçer, özellikle ülkemizde son yıllarda cep telefonu kullanım oranlarında önemli bir artış olduğunu belirtti.

-"Cep telefonlarını çalar saat olarak kullanmayın"

"Yapılan araştırmalara göre 150 milyon kayıtlı cep telefonu kullanıcısı bulunuyor. Kişi başına düşen cep telefonu sayısı da yaklaşık 3 olarak açıklanıyor" diyen Dinçer, şöyle konuştu:

"Bir çoğumuz çalar saat kullanmıyoruz, cep telefonu başucumuzda yatıyor, onunla uyanıyoruz. Sosyal medyaya ondan giriyoruz. Kısaca bilgisayar gibi görüp, hiç elimizden düşürmüyoruz. Ancak cep telefonu her çaldığında, her konuşmaya başlandığında yüksek oranda elektromanyetik bir alan yaratıyor ve bir elektromanyetik radyasyona maruz bırakıyor. Bu bilinen bir gerçek. Dolayısıyla cep telefonlarıyla en azından uzun süreli konuşmamak, çalar saat olarak kullanmamak, uyuduğumuz yerden uzak tutmak gerekiyor."

Yapılan klinik araştırmalarda cep telefonunun zararları yönünde kesin bulgular olmadığını ancak çocuklara yönelik kanser yapıcı özelliklerine yönelik araştırmaların bulunduğuna dikkati çeken Dinçer, "Kesin zararlıdır' diyemiyoruz ama 'zararlıdır' diyen de var, 'değildir' diyende var ama ortada bir kuşkulu durum var. Dolayısıyla böyle bir kuşku olduğu için en azından gelişme çağındaki çocukları cep telefonundan uzak tutmak, sınırlamak, yanlarında bulundurmalarına engel olmak gerekiyor. Ancak cep telefonu kullanım yaşının düştüğünü görüyoruz. Ergenlik dönemindeki hatta 2-3 yaşındaki çocuklar, anne babasının cep telefonlarından oyunlar oynuyor. Ancak cep telefonu oyuncak değildir. Çocuklarınızı oynatmak için illa elektronik bir ürün verecekseniz cep telefonunuzu değil, tablet ya da oyun konsolu verilmesi sağlık için daha uygundur" diye konuştu.

-"Tabletleri SİM kartsız kullanın"

Ailelere bu konuda uyarıda bulunan Dinçer, şöyle devam etti:

"Cep telefonunuzu çocuğunuza vermeyin. Bu bir oyuncak değil, iletişim aracıdır. Gerekmedikçe kullanmayın. 'Bedava kontör var' diye lüzumsuz konuşmayın. Kısa bir sürede amaca yönelik kullanıp bırakın. Özellikle çocuklarınızın eline verecekseniz, beyin ve fiziksel gelişimini tamamlamış olması lazım. Zira 'kullanan çocuklarda beyin tümörü yapıyor' diye bazı çalışmalar var ama kesin değil. Kesin tanı için daha çok erken.10-15 yıl sonra bunlar da kesinlik kazanacağız. Ayrıca içerisine SİM kart konulan tabletlerde aynı zarara sebep oluyor. SİM kart takılmazsa elektromanyetik radyasyonu daha düşük oluyor. Bu nedenle tabletlerin SİM kartsız kullanılması çocuklar için daha sağlıklı olacaktır." - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cep Telefonu 'Çocuk Oyuncağı' Değil - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.


Advertisement